× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Απανωτές αυταρχικές διατάξεις κατά της αυτοδιοίκησης»

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ενάντια στις νομικές ρυθμίσεις για την αυτοδιοίκηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/7/2022

«Απανωτές αυταρχικές διατάξεις κατά της αυτοδιοίκησης»

Κριτική στις διατάξεις του νέου νόμου 4954, που πέρασε η κυβέρνηση από την Βουλή μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως με τον νόμο αυτό  επανέρχεται ο ασφυκτικός κομματικός έλεγχος των Δήμων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περιορίζει την δυνατότητα των Δημοτικών Συμβουλίων, να ελέγχουν τις αυθαιρεσίες των δημοτικών αρχών και επιπλέον καταργεί την ΔΕΔΑΠΑ Λήμνου!

Σε άλλο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου τονίζει:

«Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων Θεοδωρικάκου που ανέτρεψαν τις διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι για την λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ και ουσιαστικά υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και ήδη κρίνονται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

 

Ύστερα από την κατάργηση της δυνατότητας του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό.

 

Κατόπιν της ψήφισης του νέου εκτρωματικού αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου όπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών εκμηδενίζοντας έτσι την αντιπολίτευση και την κατάργηση των  αυτόνομων ψηφοδελτίων στις  Κοινότητες.

Με περισσό θράσος φιμώνουν τις μειοψηφίες και τους απαγορεύουν να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα για συζήτηση!»

 

Ακολούθως η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει πως με τον νέο νόμο η κυβέρνηση διορίζει μετακλητούς γενικούς γραμματείς ως κομματικούς επόπτες, προκειμένου να περνάνε πιο ανώδυνα τη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Και αυτό γρήγορα και στα μουλωχτά ως τροπολογία, χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο με τις παραπαίουσες και πολιτικά αμήχανες αρχές της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, όπου ως γνωστόν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία προσκείμενων στην Ν.Δ. αιρετών. Ίσως για να μην τις φέρει σε δύσκολη θέση.

 

Στις παραπάνω κυβερνητικές επιλογές στην αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλει τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί από των ημερών της δικής του κυβέρνησης και τονίζει: «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδυνάμωσε την Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνοντας τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, με τη θεσμοθέτηση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας και ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ που προβλεπόταν άλλωστε από τον Καλλικράτη, πρότεινε και ψήφισε στην πρώτη σχετική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τη δυνατότητα της Βουλής να καταργήσει τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις με τον συντονισμένο έλεγχο σκοπιμότητας που ασκούν και να οργανώσει διαφορετικά την αναγκαία αποκεντρωμένη παρουσία του κεντρικού κράτους. Αλλαγή που δυστυχώς ανέτρεψε η Ν.Δ. στη δεύτερη διαδικασία έγκρισης της συνταγματικής  αναθεώρησης. Δυστυχώς επιστρέφουμε στην προ του 1980 κατάσταση του πολιτικού – διοικητικού συστήματος της χώρας».

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - αναφέρει η ανακοίνωση - κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, υπερασπίστηκαν την αναγκαιότητα για δημοκρατική λειτουργία των Οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα διαβίωσης των Δημοτών. Ιδιαίτερα ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης  Μπουρνούς, εναντιώθηκε στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Λήμνου, (υπερασπιζόμενος  την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου), ενέργεια που επιβαρύνει τους κατοίκους της Λήμνου, περιβαλλοντικά  και  οικονομικά.

 

«Χρέος όλων των δημοκρατικών αυτοδιοικητικών, αλλά και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να σταματήσουν αυτή την αυταρχική,  αντιδημοκρατική πορεία και να διεκδικήσουν ώριμες θεσμικές αλλαγές με ουσιαστική αποκέντρωση και ισχυρή αυτοδιοίκηση για δημοκρατικούς και αποτελεσματικούς ΟΤΑ» καταλήγει η ανακοίνωση  του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση