× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα παιχνίδια με τον τουρισμό πρέπει να τελειώσουν»

Επερώτηση της Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου προς την περιφερειακή αρχή με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους τουριστικούς πράκτορες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/8/2022

«Τα παιχνίδια με τον τουρισμό πρέπει να τελειώσουν»

Επερώτηση με αφορμή τη συνάντηση-διαμαρτυρία φορέων της Λέσβου για τη κατάσταση του τουρισμού στη Λέσβο  κατέθεσε στην Περιφερειακή Αρχή η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο της οποίας αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά μας, όπου η κίνηση είναι μειωμένη σε σύγκριση με το 2019. 

Όπως αναφέρουν οι τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης, Μαρία Νικολάρα, Ρούλα Αργυρούδη και Μανώλης Κάρλας,   η πολιτική που εφάρμοσε η περιφερειακή αρχή στον τομέα της τουριστικής προβολής έχει αποτύχει πλήρως και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα παιχνίδια με τον τουρισμό πρέπει να τελειώσουν. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφερειακής παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών»

Σε μια ομολογουμένως δύσκολη για τον τουρισμό  περίοδο , παγκόσμια, λόγω πανδημίας, εσείς καταφέρατε να φέρετε τα χειρότερα αποτελέσματα από όλους. Και φέτος που στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχει ανάκαμψη, τουλάχιστον στο επίπεδο του 2019, τα νησιά του Β. Αιγαίου εξακολουθούν να υστερούν δραματικά.

Η απρογραμμάτιστη συνάντηση που είχατε πρόσφατα με φορείς του τουρισμού που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση του τουρισμού στη Λέσβο, οδηγεί σε ένα απλό συμπέρασμα: «Τα παιχνίδια με τον τουρισμό πρέπει να τελειώσουν τώρα». H υπόσχεση σας ότι θα συγκροτηθεί φορέας τουρισμού, εκτός από το ότι έρχεται καθυστερημένα και δεν μπορεί να συγκροτηθεί στη θητεία που σας απομένει, δεν πείθει κανέναν όταν όλοι γνωρίζουν ότι διαχειριστήκατε μόνος σας τα 2 περίπου εκατομμύρια ευρώ  που έχουν διατεθεί για την ανάδειξη  και προβολή των νησιών-προορισμών του Β. Αιγαίου, παρά τις δικές μας συνεχείς υποδείξεις και παρεμβάσεις.

Πρέπει να υπογραμμιστεί εδώ ότι το ποσόν  θα ήταν διπλάσιο αν είχατε φροντίσει να μην χαθεί το ενταγμένο στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου πρόγραμμα τουριστικής προβολής (ύψους 1,2 εκ.€)  καθώς και το ενταγμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου πρόγραμμα διαχείρισης προορισμού (ύψους 780.000€) που θα διαχειρίζονταν η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας η  ΕΛΟΡΙΣ.

 Απολογηθήκατε ποτέ για αυτές τις απώλειες που φαίνεται ότι σήμερα στοιχίζουν πολλαπλάσια στα νησιά μας;

Η Συμπαράταξη Πολιτών ήδη από το 2019 σας κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τον τουριστικό σχεδιασμό την οποία και απορρίψατε. Το 2021 σας καταθέσαμε και πάλι συγκεκριμένες προτάσεις που ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νύκτας (αλήθεια εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του;) τις  απέρριψε ως απαράδεκτες  , επιχειρώντας ταυτόχρονα  προσωπική επίθεση  στον επικεφαλής της Παράταξης μας χαρακτηρίζοντάς τον  ως «άσχετο». Είναι ο ίδιος  ο κ. Νύκτας που στο μέγεθος της άγνοιας του επιμένει ότι ο τουρισμός στα νησιά  θα «πάει καλά» με τους ομογενείς και τον κοινωνικό τουρισμό και ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω  με καλλιστεία σκύλων και μεσαιωνικές παράτες.

 Η μήπως δεν είναι ιδέες μόνο  του κ. Νύκτα αυτές;

Την τριετία που πέρασε η Περιφέρεια με δική σας εντολή εστίασε την τουριστική προβολή κυρίως στην εσωτερική αγορά με αμφίβολης ποιότητας αλλά εξαιρετικά υψηλού κόστους δράσεις, ενώ υψηλά ποσά δαπανήθηκαν για την προβολή των νησιών μεταξύ τους. Μεγάλα ποσά επίσης δαπανήθηκαν για δράσεις ξένες με τον τουρισμό, αλλά για τη προσωπική σας προβολή και «βαφτίστηκαν» τουριστική προβολή.

Αντίθετα δεν αξιοποιήσατε ευκαιρίες και διεθνείς παραγωγές από καταξιωμένους ειδικούς που εστίαζαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας. Καμία αναβάθμιση της ηλεκτρονικής προβολής των νησιών, καμία ενέργεια για την δημιουργία brand name για τους επιμέρους προορισμούς-νησιά, κανένα σχέδιο προβολής στο εξωτερικό, καμιά προσπάθεια προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών (charter και low cost αλλά και πακέτων με τις ελληνικές εταιρείες που πετούν στο εξωτερικό και στα νησιά μας).  

Αρκετοί εκπρόσωποι των φορέων εδώ και πολύν καιρό, λαμβάνοντας τα μηνύματα από τις αγορές και τους επαγγελματίες του τόπου, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, έστω και διακριτικά για να μην έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί σας.

Τώρα το μήνυμα δόθηκε και είναι ξεκάθαρο: «the game is over».

Η Συμπαράταξη Πολιτών σας καλεί όπως το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του 2023 που θα έρθει προς ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους να περιλαμβάνει:

-          Το σύστημα τουριστικής διακυβέρνησης, δηλαδή το πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή των νησιών

-          Το  σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της ΠΒΑ με εξειδικεύσεις για κάθε νησί

-          Το σχέδιο τουριστικής προβολής της ΠΒΑ με εξειδικεύσεις για κάθε νησί.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν μετά από ουσιαστική διαβούλευση με τους εταίρους του τουρισμού που πρέπει να είχε  ξεκινήσει από χτες.

Η Συμπαράταξη Πολιτών, με μοναδικό  οδηγό της καθημερινής της δράσης τα συμφέροντα των συμπολιτών μας όπως το έχει αποδείξει μέχρι τώρα  δηλώνει και σήμερα  παρούσα τόσο  με τεκμηριωμένες προτάσεις όσο και παράλληλα  με την εναργή  πολιτική βούληση για  δημόσιο και διαρκή έλεγχο  της Περιφερειακής Αρχής. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικά καμώματα Ερντογάν

Με φωτογραφίες από drones πάνω και από τη Λέσβο και απειλές, κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεύτερος ο Αστέριος Νιδήμος

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου κατηγορία Μάστερς Α που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στα Μέθανα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ικανοποίηση στην Ε.ΔΙ.Λ. από την συμμετοχή στο isde 2022

Σημαντική η συμβολή της Ένωσης Δικυκλιστών Λέσβου στην Ελληνική εθνική ομάδα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συνεχίζεται η μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τη Μικρασία

Η έκθεση «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή» θα λειτουργεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου οργανωμένη από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και το Σύλλογο κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σεπτέμβρη μήνα στρώνουν ελαιόδιχτα στη Λέσβο

Η αύξηση της τιμής σε βιομηχανικά και παρθένα ελαιόλαδα επαναφέρει πρακτικές συγκομιδής προηγούμενων δεκαετιών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η αρχαία Μυτιλήνη κάτω από τα προσφυγόσπιτα του 1922

Εντυπωσίασε ο ιστορικός – αρχαιολογικός περίπατος που οργάνωσε στην Επάνω Σκάλα και στο Συνοικισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Σήμερα Κυριακή το απόγευμα η ομιλία του Στρατή Αναγνώστου, στην αυλή του παλιού αρχαιολογικού μουσείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο Επιμελητήριο Λέσβου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη – συζήτηση με την διοίκηση του Επιμελητηρίου για θέματα τοπικής ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θέμα αξιολόγησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας ανοίγει ο Μουτζούρης

Συνεδριάζει στις 28 Σεπτεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η εισήγηση για την αξιολόγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μας κάνετε να μη λυγίζουμε...»

Η Μαρία Κομνηνάκα στη συζήτηση για τη στήριξη των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περίσσεψε η υποκρισία!

«Αόρατοι» για τη δημοτική αρχή οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΑΠΑΛ που δούλευαν χωρίς σύμβαση στο δήμο Μυτιλήνης με εντολή Κύτελη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Υποσχέσεις για πληρωμή των επιδοτήσεων στις 20 Οκτωβρίου

Δια μέσου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε ανέλαβε δεσμεύσεις για έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Αν χρειαστεί θα σβήσουν φώτα από το Δημοτικό φωτισμό της Μυτιλήνης»

Στην τεράστια επιβάρυνση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου Μυτιλήνης εξαιτίας των αυξήσεων σε καύσιμα και ενέργεια αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ