× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ: Κίνητρα για να έρθουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

40.000 λιγότεροι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/8/2022

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ: Κίνητρα για να έρθουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια σχολιάζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και σημειώνει πως 40.000 υποψήφιοι, για δεύτερη χρονιά, στερούνται της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια εξαιτίας αυτού του μέτρου που είναι έμπνευσης της Ν.Δ. και εφαρμόστηκε από την υπουργό κ. Κεραμέως.

Παράλληλα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αποδυνάμωση των Περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα καλεί τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους της Λέσβου, κ. Κύτελη και κ. Βέρρο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού, να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη φοιτητική μέριμνα, μείωση κόστους μετακίνησης για τους φοιτητές, ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημίου και στελέχωση του σε εκπαιδευτικό προσωπικό. «Η δημιουργία κινήτρων για τους υποψήφιους φοιτητές ώστε να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι απαραίτητη και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συγκροτήσουν συγκεκριμένο πλάνο στήριξής του για τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 40.000 υποψήφιοι στερήθηκαν την πρόσβασή τους στα Πανεπιστήμια εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εμπνεύστηκε η Νέα Δημοκρατία και εφάρμοσε η υπουργός της κ. Κεραμέως.

 

Πρόκειται για μια πολιτική σχεδιασμένη για να δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς από τους 80.000 φοιτητές που εισάγονταν στα Πανεπιστήμια τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ο αριθμός αυτός έπεσε σχεδόν τους 60.000.

 

Η πολιτική αυτή, εκτός από τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί σε παιδιά και οικογένειες, υποβαθμίζει, μέσω της μείωσης των εισακτέων, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για άλλη μια χρονιά έμειναν εκατοντάδες κενές θέσεις στα περισσότερα τμήματα του τοπικού πανεπιστημίου, μια πολιτική η οποία, αν δεν ανατραπεί, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για το ίδιο το Πανεπιστήμιο όσο και για την τοπική κοινωνία.  

 

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία βρίσκονταν στον αντίποδα των καταστροφικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση σήμερα. Καθιέρωσε για πρώτη φορά την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, με βάση το απολυτήριο, δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την πλήρη καθιέρωση της σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη- Κεραμέως ανέτρεψε πλήρως αυτή την πολιτική, για χάρη της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και αντί για ελεύθερη πρόσβαση καθιέρωσε τη συνεχή μείωση των εισακτέων και τη συρρίκνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, από το 1984, αποτελεί έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες του τόπου μας, έχοντας προσφέρει όχι μόνο στην οικονομική ενδυνάμωση των νησιών μας αλλά και μέσω της διεθνούς, πλέον, αναγνώρισης του σε ερευνητικό επίπεδο, αναδεικνύει συνεχώς τον πολιτισμό και το περιβάλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου.  Διαθέτει υψηλό επίπεδο σπουδών και εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό. Η παρουσία χιλιάδων φοιτητών στο νησί μας του προσδίδει όχι μόνο ζωντάνια, αλλά και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό πόρο, αναντικατάστατο στις εποχές κρίσης τις οποίες διανύουμε.

 

Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά την απουσία στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τους αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβερνητική πολιτική, δεν είπαν κουβέντα για την τρομακτική μείωση των εισακτέων στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

 

Καλούμε τον Περιφερειάρχη (και τέως πρύτανη), κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους του νησιού μας, κ. Κύτελη και κ. Βέρρο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, ο οποίος ψήφισε τον νόμο Κεραμέως και έχει επομένως προσωπική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού μας, να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη φοιτητική μέριμνα, μείωση κόστους μετακίνησης για τους φοιτητές, ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημίου, στελέχωση του σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Η δημιουργία κινήτρων για τους υποψήφιους φοιτητές ώστε να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι απαραίτητη και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συγκροτήσουν συγκεκριμένο πλάνο στήριξής του για τα επόμενα χρόνια.

 

Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και των νησιών μας είναι να καταδικαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική της, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με τον πιο σαφή και αποφασιστικό τρόπο από τους ίδιους τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου στις επερχόμενες εκλογές».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικά καμώματα Ερντογάν

Με φωτογραφίες από drones πάνω και από τη Λέσβο και απειλές, κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεύτερος ο Αστέριος Νιδήμος

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου κατηγορία Μάστερς Α που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στα Μέθανα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ικανοποίηση στην Ε.ΔΙ.Λ. από την συμμετοχή στο isde 2022

Σημαντική η συμβολή της Ένωσης Δικυκλιστών Λέσβου στην Ελληνική εθνική ομάδα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συνεχίζεται η μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τη Μικρασία

Η έκθεση «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή» θα λειτουργεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου οργανωμένη από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και το Σύλλογο κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σεπτέμβρη μήνα στρώνουν ελαιόδιχτα στη Λέσβο

Η αύξηση της τιμής σε βιομηχανικά και παρθένα ελαιόλαδα επαναφέρει πρακτικές συγκομιδής προηγούμενων δεκαετιών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η αρχαία Μυτιλήνη κάτω από τα προσφυγόσπιτα του 1922

Εντυπωσίασε ο ιστορικός – αρχαιολογικός περίπατος που οργάνωσε στην Επάνω Σκάλα και στο Συνοικισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Σήμερα Κυριακή το απόγευμα η ομιλία του Στρατή Αναγνώστου, στην αυλή του παλιού αρχαιολογικού μουσείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο Επιμελητήριο Λέσβου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη – συζήτηση με την διοίκηση του Επιμελητηρίου για θέματα τοπικής ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θέμα αξιολόγησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας ανοίγει ο Μουτζούρης

Συνεδριάζει στις 28 Σεπτεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η εισήγηση για την αξιολόγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μας κάνετε να μη λυγίζουμε...»

Η Μαρία Κομνηνάκα στη συζήτηση για τη στήριξη των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περίσσεψε η υποκρισία!

«Αόρατοι» για τη δημοτική αρχή οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΑΠΑΛ που δούλευαν χωρίς σύμβαση στο δήμο Μυτιλήνης με εντολή Κύτελη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Υποσχέσεις για πληρωμή των επιδοτήσεων στις 20 Οκτωβρίου

Δια μέσου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε ανέλαβε δεσμεύσεις για έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Αν χρειαστεί θα σβήσουν φώτα από το Δημοτικό φωτισμό της Μυτιλήνης»

Στην τεράστια επιβάρυνση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου Μυτιλήνης εξαιτίας των αυξήσεων σε καύσιμα και ενέργεια αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ