× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το TEDxLesvos 2019 εξερεύνησε το απροσδόκητο!

Και η Όλγα Χιώτη μας μίλησε Στο Νησί 99FM για την Ομάδα Περιεχομένου, αλλά και τον εθελοντισμό που ξεχειλίζει στη συγκεκριμένη διοργάνωση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2019

Το TEDxLesvos 2019 εξερεύνησε το απροσδόκητο!
Φωτογραφίες: Σπύρος Μύρων Παυλής

Ακόμη ένα επιτυχημένο TEDxLesvos, για 5η χρονιά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης! Με 11 ομιλητές από το νησί αλλά όχι μόνο, 4 performances και δράσεις εντός και εκτός θεάτρου, οι θεατές της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το… απροσδόκητο, μέσα από τη κεντρική θεματική της φετινής χρονιάς, το “Unexpected”.

Τους θεατές υποδέχτηκε ένα τεράστιο πλεγμένο στο χέρι… χταπόδι, που είχε ξαπλώσει στα σκαλιά του θεάτρου, ενώ πάνω στη σκηνή τους περίμενε ένας τεράστιος αρκούδος, διάφανος για να συμβολίζει το πως μπορείς να διαχειριστείς το απρόσμενο απλά κοιτώντας στην καρδιά του, που ήταν και το λογότυπο της φετινής διοργάνωσης!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με ένα μαγευτικό εισαγωγικό performance από την διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica, που μετρά 200 παιδιά από 15 διαφορετικές χώρες! Στην πρώτη ομιλία, ο Κωνσταντίνος Κοτσανάς, δημιουργός των μουσείων αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, μέσα από μια ξενάγηση στην καθημερινότητα της αρχαίας Αλεξάνδρειας, μας έδειξε πως οι καθημερινές ανάγκες και συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων καθόριζε την τεχνολογία τους, που ήταν απροσδόκητα παρόμοια με τη δική μας. Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωγραφικής Ανάλυσης Δημήτρης Καβρουδάκης, από την άλλη, μας σύστησε τις ευφυείς πόλεις και μας μίλησε για το πως μετατρέποντας δεδομένα σε γνώση, αξιοποιώντας όσα μας προσφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση και με τη συμμετοχή των πολιτών, μπορούμε να προσεγγίσουμε με νέους τρόπους την επίλυση «παλιών» προβλημάτων! Ο Κοινωνικός Εθελοντής Αποστόλης Παρασκευόπουλος μέσα από μικρές πραγματικές ιστορίες, μας (απ)έδειξε πως η αλληλεγγύη μπορεί να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και είναι ανακυκλώσιμη, λίγο πριν η ειδική παιδαγωγός Γιούλα Μπλέσιου ανέβει στη σκηνή με τα ελατήριά της και μας μιλήσει για το πως το απρόβλεπτο είναι το μόνο σίγουρο ότι θα συμβεί, το μόνο προβλέψιμο, και πως θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε.

Η Όλγα Χιώτη μας μιλά Στο Νησί 99 FM για την ομάδα περιεχομένου του TEDxLesvos 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με εναέρια ακροβατικά από τις ΒΕΜΦ, σε ένα perfomance που μας έκοψε την ανάσα! Έπειτα, τη σκυτάλη πήρε ο φωτογράφος Κοσμάς Κουμιανός, που μέσα από τη δουλειά του και αναφορές σε γνωστά πορτραίτα, έκανε μια σύγκριση ανάμεσα στους ήρωες του σήμερα και του παρελθόντος. Μας είπε, πως πιστεύει ακόμη στους ήρωες, που είναι δίπλα μας... κι ας μην τους βλέπουμε συνέχεια στα social media! Ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας, Νίκος Ζούρος μας μίλησε για τους σεισμούς, οι οποίοι δεν είναι τόσο απρόβλεπτοι, ούτε τόσο σπάνιοι και – αντίθετα με ότι μπορεί να πιστεύαμε – είναι η «αναπνοή» του πλανήτη μας, που… του δίνει ζωή. Η δικηγόρος με εξειδίκευση στα ψηφιακά δικαιώματα των παιδιών Αναστασία Καραγιάννη μίλησε για το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της ιδιωτικότητας στην εποχή των social media και τα ψηφιακά μας δικαιώματα, που πρέπει να υπερασπιστούμε. «Σήμερα το βράδυ όταν θα γυρίσετε σπίτι να ξέρετε πως χιλιάδες αλγόριθμοι θα περιμένουν τα δεδομένα σας. Δε σας πω εγώ πώς να συμπεριφερθείτε. Θα σας παροτρύνω απλώς να το κάνετε με μεγαλύτερη συνείδηση. Και θα σας παροτρύνω επίσης να διεκδικήσετε τα ψηφιακά σας δικαιώματα» μας λέει, όπως επίσης και να υπερασπιστούμε τα μικρά παιδιά που είναι περισσότερο ευάλωτα απέναντι σε αυτούς τους αλγορίθμους.

To τρίτο και τελευταίο μέρος ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα  με ένα μοναδικό performance από τον Angelo, (ο οποίος βαφόταν από τις 9 το πρωί!) και με μια μικρή ομιλία όπου μας παρότρυνε να αφήσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με την Τέχνη, ένα μέσο που ενώνει ανθρώπους και λαούς! O οπτομέτρης Βασίλης Κόκοτας μας ανέφερε κάποια απρόσμενα φαινόμενα για την όραση, η οποία επηρεάζεται από τις γνώσεις μας, τις πεποιθήσεις ή τις προσδοκίες μας κ.α. και μας κάλεσε να αποφασίσουμε αν θα βλέπουμε με τα μάτια, το μυαλό ή την ψυχή! Ύστερα ανέβηκε στη σκηνή ο Γιώργος Καριοφύλλης, ένας νέος αγρότης, που αποφάσισε βήμα-βήμα να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα δημιουργώντας ένα κτήμα σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Λέσβου, με ιδιαίτερη καλλιέργεια και με ζώα που δύσκολα θα βλέπαμε στο νησί. Το περιγράφει ως ένα ταξίδι και μας προτρέπει να κάνουμε κι εμείς ταξίδια, με τα μάτια μας ανοικτά, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, ο γνωστός μουσικός και συγγραφέας Μιχάλης Δέλτα μας ξενάγησε στους τρεις κύκλους της ζωής, που μας βοηθούν να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας, τα θέλω μας και τον σκοπό μας, ενώ στο τέλος, ο πιλότος μαχητικών αεροσκαφών Απόστολος Μανιατέλλης, μας μίλησε για την απουσία πλαισίου, που ορίζει το ραντεβού των αεροπόρων με το απροσδόκητο, το οποίο τους αποκαλύπτεται όποτε θέλει και όπως θέλει εκείνο.

Η εκδήλωση έκλεισε δυναμικά, με την ομάδα κρουστών Brasilionico από την Χίο να εκτοξεύουν το κέφι θεατών, συμμετεχόντων και ομάδας στα ύψη! Όλες αυτές τις ώρες, την εκδήλωση πλαισίωνε ο αγαπητός και πολύ γνωστός παρουσιαστής Μίλτος Μακρίδης, που έδωσε τη δική του νότα στο φετινό TEDxLesvos.

 

Δράσεις και εκτός θεάτρου

Λίγη γεύση από TEDxLesvos είχαν την ευκαιρία να πάρουν οι καταστηματάρχες και οι καταναλωτές της κεντρικής αγοράς της Μυτιλήνης από το Σάββατο το μεσημέρι! Η Brasilionico ξεκίνησαν μια… unexpected πορεία από το μέσα από την οδό Ερμού, ξεσηκώνοντας τους περαστικούς και δίνοντας ρυθμό για όσα θα ακολουθούσαν.

Επιπλέον, την Κυριακή ο χώρος δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης είχε διαμορφωθεί κατάλληλα με ήπιες προσωρινές παρεμβάσεις και ήταν εκείνος που φιλοξένησε τα διαλείμματα της εκδήλωσης, συζητήσεις για όσα συνέβησαν στο event αλλά και ερωταπαντήσεις ανάμεσα στο κοινό και στους ομιλητές. 

Επίσης, η ομάδα Παν-γαία από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φρόντιζε για τη σωστή ανακύκλωση των απορριμμάτων αλλά δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε σε μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος της εκδήλωσης, για την αναπλήρωση του οποίου η ομάδα του TEDxLesvos θα κάνει την αντίστοιχη δενδροφύτευση, ώστε συνολικά να σημειωθεί η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
 
Δεκάδες εθελοντές, που συνεισέφεραν στη διοργάνωση του TEDxLesvos για περισσότερους από δέκα μήνες, εκατοντάδες θεατές που το παρακολούθησαν ζωντανά και περισσότεροι από 1200 θεατές, που το παρακολούθησαν μέσω live streaming ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, στο TEDxLesvos 2020!

Φωτογραφίες: Σπύρος Μύρων Παυλής

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΧΩΡΙΑ

Προς αντικατάσταση των φωτιστικών στα Πηγαδάκια

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης το έργο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Λέσβο

Στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα νησιά του Αιγαίου