× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγροτικά: Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ.Αθανασίου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2019

Αγροτικά: Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ.Αθανασίου

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Αθανασίου με αφορμή την κριτική που ασκήσαμε για την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγόρησε το Σύριζα Λέσβου για λαϊκισμό και για ψέματα σε μια σειρά από αγροτικά ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντησή μας περιορίστηκε μόνο στο τι θα κάνει εκείνος, ως Βουλευτής Λέσβου και Αντιπρόεδρος της Βουλής, για να δοθούν λύσεις στα αιτήματα των αγροτών μας, επειδή πάνω απ όλα, για εμάς, αυτός ήταν ο στόχος μας. Και αυτός ο στόχος δεν έπρεπε να χαθεί απαντώντας σε όσα παρελκυστικά και αναληθή ισχυρίστηκε ο κ. Αθανασίου με την ανακοίνωσή του.

Σήμερα όλοι πια ξέρουν ότι τα αιτήματα της χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης de minimis για τον καταρροϊκό πυρετό, της πληρωμής του «ποιοτικού παρακρατήματος» και της εξόφλησης των κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του Υπουργείου περιμένοντας λύση. Κι εκεί θα μείνουν μέχρι να λυθούν.

Ισχυρίστηκε κ. Αθανασίου ότι ο Σύριζα στη Λέσβο στα αγροτικά θέματα ασκεί πολιτική καφενείου. Τα δεκάδες υπομνήματά μας στο ΥΠΑΑΤ, οι επισκέψεις μας σ’ αυτό, οι τακτικές συσκέψεις μας με τους αγρότες, τα εκατοντάδες email και fax που έχουμε επίσης στείλει στο Υπουργείο για διάφορα αγροτικά θέματα, τον διαψεύδουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οργανώσαμε σε σύλλογο και φτιάξαμε το καταστατικό των κτηνοτρόφων που χτυπήθηκαν από την ευλογιά, υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των ψαράδων του κόλπου Καλλονής, συμμετείχαμε ενεργά με προτάσεις στην δημιουργία του νόμου για την διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, με δικό μας αίτημα τροποποιήθηκαν τα κονδύλια του προγράμματος μικρών νησιών Αιγαίου κατά 1,500,00 ευρώ υπέρ των κτηνοτρόφων και θα δοθούν φέτος, το 2019, στο «ποιοτικό παρακράτημα» και στις επιδοτούμενες ζωοτροφές.

Δώσαμε μάχες για να έρθουν επί πλέον ενισχύσεις στη Λέσβο, να συνδεθεί η ΚΑΠ με την νησιωτικότητα. Δώσαμε μάχη απέναντι στην γαλάζια Περιφέρεια να ξεκινήσει το πρόγραμμα άρσης της επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού που επί οκτώ χρόνια δεν υλοποιούσε!

Εμείς φροντίσαμε για να πάρουν τρία de minimis οι κτηνοτρόφοι και να αποζημιωθούν με καθεστώς Ανωτέρω Βίας όσοι έχασαν τα κοπάδια τους από επιζωοτίες. Εσείς κ. Αθανασίου είπατε ψέματα στους κτηνοτρόφους ότι θα λύσετε το ζήτημα των μη επιλέξιμων βοσκότοπων, κι εμείς είμαστε αυτοί που ήρθαμε και δώσαμε λύση, για να μην χάνονται οι εξισωτικές αποζημιώσεις,. Είναι θράσος από την μεριά σας αυτοί οι ισχυρισμοί και προέρχεται από την άγνοιά σας στα αγροτικά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήρθε η ώρα όμως, τώρα, να απαντήσουμε μία προς μία στις ανακρίβειες και στα ψέματά που σας βάλανε να μας πείτε αυτοί που μέχρι εχθές έλεγαν στα χωριά μας «ότι ο Σύριζα στα αγροτικά έχει κάνει έργο στο νησί μας».

Προκαταβολή βασικής ενίσχυσης
1. Αμφισβητήσατε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, εξασφάλισε με αίτημά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, προκαταβολή και για εφέτος βασικής ενίσχυσης στο 70%. Ισχυριστήκατε ότι η χορήγηση του 70% της προκαταβολής προβλέπεται πάγια από την ΚΑΠ. Δυστυχώς για εσάς τόσο το σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και το σχετικό δημοσίευμα τ ης Agrenda, που επισυνάπτουμε εδώ σας διαψεύδουν.
https://www.agronews.gr/pliromes/epidotiseis/178167/apo-tis-28-iouniou-i-ellada-ehei-upovallei-aitima-gia-prokatavoli-tou-70-tis-eniaias-enishusis-leei-o-kasimis/

Υπερδεσμεύσεις ΠΑΑ
Για τις υπερδεσμεύσεις ύψους 123,6% συνολικά στο ΠΑΑ, την υπερδέσμευση 300 εκ. στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς και τις υπερδσμεύσεις στα άλλα Μέτρα, μεταξύ αυτών και στο Leader με 175 εκατ., παραθέτουμε επίσης τα σχετικά έγγραφα που το βεβαιώνουν. Παράλληλα η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργάστηκε για την ενίσχυση της ρευστότητας εκδίδοντας για πρώτη φορά εγκύκλιο για την διευκόλυνση σύναψης δανειακών συμβάσεων για την υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης και δημιούργησε Ταμείο Εγγυήσεων με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που θα εξασφαλίζει πόρους άνω των 400 εκ. για την χρηματοδότηση της ιδιωτικής συμμετοχής σ αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθεστώς Ανωτέρας Βίας
Με βάση το άρθρο 4 ΕΕ καν 640/2014 διατηρείται το δικαίωμα της άμεσης ενίσχυσης εάν οφείλεται σε ανωτέρω βία η μη συμμόρφωση του κτηνοτρόφου στα κριτήρια επιλεξιμότητας και στις λοιπές υποχρεώσεις του σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο. Από την στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης έπρεπε λοιπόν να πραγματοποιήσει τις πληρωμές χωρίς κριτήρια επιλεξιμότητας.

Η Ανωτέρω βία προβλέπεται τόσο στην τρέχουσα ΚΑΠ όσο και στις προηγούμενες. Η σημερινή ΚΑΠ ξεκίνησε ουσιαστικά το 2013 από την κυβέρνηση στην οποία είσαστε εσείς Υπουργός. Επομένως θα έπρεπε όλες οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίησή της να είχαν εκδωθεί από την δική σας κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, θεσμικό πλαίσιο για την Ανωτέρω Βία δεν παραδώσατε στην κυβέρνηση του Σύριζα ως οφείλατε και αποδείχτηκε πως διαχρονικά δεν είχατε φτιάξει τέτοιο ποτέ! Από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου φτιάχτηκε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που εσείς παραλείψατε να κάνετε τόσα χρόνια.

Και αφού τώρα πια είστε κυβέρνηση, εσείς πρέπει να διορθώσετε το διοικητικό σφάλμα που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Η ΥΑ 104/7056/22-1-15 στο άρθρο 4. παρ 2 αναφέρει πως εάν κάποιος δεν κατέστη δυνατόν να συμμορφωθεί με τα κριτήρια επιλεξιμότητας ή τις λοιπές υποχρεώσεις λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων διατηρεί το δικαίωμά του να λάβει ενίσχυση για την έκταση ή τα ζώα που ήταν επιλέξιμα κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι λόγοι ανωτέρας βίας ή οι εξαιρετικές περιστάσεις.

Ποιοτικό παρακράτημα (Ενίσχυση Γάλακτος Μ.Ν.Α.)
Για το αν πρέπει το ποιοτικό παρακράτημα να δοθεί και στους συνεταιρισμούς που εξάγουν το γάλα τους εκτός του νησιού μας αποφεύγετε να πάρετε θέση και λέτε ότι ο Σύριζα το ζητά για τους φίλους του. Διασπάτε το συνεταιριστικό και αγροτικό κίνημα! Το αίτημα είναι καθολικό, πάρθηκε από όλους τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών που συσκέφθηκαν πέρυσι στην Καλλονή.

Αν είναι φίλοι μας, όπως λέτε, όλοι οι κτηνοτρόφοι που το διεκδικούν, τότε αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι δικοί σας φίλοι είναι οι τυροκόμοι που δεν θέλουν να δοθεί. Το πραγματικό ζήτημα όμως είναι πως στη Λέσβο έχει δημιουργηθεί μια «κλειστή αγορά γάλακτος» που πρέπει να ανοίξει τόσο για το καλό των κτηνοτρόφων, όσο και για το καλό των τυροκόμων, που πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Σ αυτή την κατεύθυνση η προηγούμενη κυβέρνηση βοήθησε τόσο με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, όσο με την αύξηση του συνολικού ποσού, από εφέτος, στο «ποιοτικό παρακράτημα». Θα υπήρχε και συνέχεια με θέσπιση μέτρων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τυροκομικού κλάδου. Αυτά όμως τώρα πρέπει να τα υλοποιήσετε τώρα εσείς εφ όσον βέβαια έχετε την πολιτική βούληση και πρόθεση.

Δακοκτονία
Στις 22/10/2013 ο Αν/της Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση του Παύλου Βογιατζή, όταν ήταν Βουλευτής Λέσβου κι εσείς υπουργός στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ. είχε αναφέρει τα εξής: «Έως το 2010 η οργάνωση, η εποπτεία, η ανάπτυξη των μεθόδων και ο προϋπολογισμός ανήκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η εφαρμογή στις τ. Νομαρχίες.

Με τον Καλλικράτη όμως, ο προϋπολογισμός μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών κατέστησαν οι Περιφέρειες. Από τότε αρχίζουν και τα προβλήματα στην υλοποίηση του Προγράμματος. Εξαιτίας λοιπόν της πολυπλοκότητας των διαδικασιών που είναι επιπλέον χρονοβόρες και δυσλειτουργικές προέκυψαν και οι μεγάλες καθυστερήσεις».

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και πως σκοπεύει και ο ίδιος να ζητήσει μία συνάντηση με τις Περιφέρειες, ώστε από κοινού να βρεθεί ένας καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας τη νέα χρονιά». https://www.youtube.com/watch?v=9xlIrGFo1tU

Από την απάντηση του κ. Χαρακόπουλου προκύπτει ότι τα προβλήματα με την εκτέλεση της δακοκτονίας προϋπήρχαν και ότι η κυβέρνηση στην οποία είσαστε Υπουργός, ας μην το ξεχνάμε, παρ όλες τις δεσμεύσεις της, διά στόματος Μ. Χαρακόπουλου, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τα αντιμετωπίσει.

Η κυβέρνηση του Σύριζα έχει ήδη τροποποιήσει το σχετικό νόμο που παρέλαβε από εσάς, και οι Περιφέρειες μπορούν πλέον να προχωρούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος σε απ ευθείας ανάθεση στον μειοδότη ώστε να μην καθυστερεί η εργασία.

Επίσης έχει υλοποιήσει πιλοτικά προγράμματα δακοκτονίας, τα παρουσίασε εδώ και η Περιφέρειά μας, με την εφαρμογή drowns, GPS σε συνεργεία ψεκασμών, τοποθέτηση ηλεκτρονικών παγίδων, κ.α. και έχει συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να φτιαχτεί ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που θα στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες και στις νέες μεθόδους καταπολέμησης του δάκου. Εν ολίγοις κ. Αθανασίου ο Σύριζα σας αφήνει, σε αντίθεση με ότι κάνατε εσείς, όλα τα στοιχεία, την απαραίτητη γνώση και την απαραίτητη προεργασία για να κάνετε ένα νέο σύγχρονο νόμο για την εργασία της δακοκτονίας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε μέχρι να παραδώσετε την κυβέρνηση ξανά στον Σύριζα να τον έχετε φτιάξει.

Στελέχωση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία πράγματι έχει έλλειψη προσωπικού. Η κυβέρνηση του Σύριζα όμως ήταν αυτή που ανέτρεψε το νόμο πέντε προς ένα στις προσλήψεις του Δημοσίου, που είχατε συμφωνήσει εσείς, ως κυβέρνηση, με τους δανειστές, και άνοιξε τον δρόμο για να γίνουν προσλήψεις. Τον δε Φεβρουάριο του 2016 όταν η «Γαλάζια» Περιφέρειά σας ενέκρινε 14 νέες θέσεις προσωπικού μέσα σ αυτές δεν υπήρχε ούτε ένας κτηνίατρος ή γεωπόνος, πράγμα που ανάγκασε το τοπικό παράρτημα του ΓΕΩΤΕ να υποβάλει έγγραφο διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επί πλέον είχατε αποσπάσει και την σημερινή προϊσταμένη της Κτηνιατρικής σε άλλη Υπηρεσία ενώ μας λέτε ότι υπήρχε έλλειψη προσωπικού. Ήδη όμως η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις προσλήψεις 171 γεωτεχνικών σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών είναι και οι οκτώ κτηνίατροι που θα έρθουν στην Περιφέρειά μας. Εσείς τώρα αυτές τις προσλήψεις τις ανακοινώνεται ως δικό σας επίτευγμα! https://www.geotee.gr/MainNewsDetail.aspx?CatID=1&RefID=8145&TabID=

Εν κατακλείδι, ο αγροτικός κόσμος ξέρει πόσο έχει προσπαθήσει το αγροτικό Γραφείο του Σύριζα στη Λέσβο να προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα. Ευχόμαστε για το καλό του τόπου μας το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Πάψτε λοιπόν να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση και επικεντρωθείτε στο έργο σας ως κυβερνητικός Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ