× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Περιφέρεια Κρήτης δείχνει το δρόμο για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»!

Επιπρόσθετη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμπεριληφθεί το σύνολο των αιτήσεων στο πρόγραμμα, την ώρα που o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ασχολείται με... selfies

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 7/10/2019

Η Περιφέρεια Κρήτης δείχνει το δρόμο για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»!

Σε μια κίνηση που αναμένεται να ανακουφίσει περίπου 900 ακόμα σπιτικά, προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης, μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη να καλύψει με επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο Β' Κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», λόγω εξάντλησης των αρχικά διαθέσιμων πόρων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, που υπήρχε σχετική απογοήτευση από όσους είχαν υποβάλλει στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα τις προτάσεις τους, αλλά δεν είχαν επιλεγεί, αφού το σχετικό κονδύλι εξαντλήθηκε εν ριπή οφθαλμού. Σημειώνεται ότι στον Α' Κύκλο του προγράμματος εντάχθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης περίπου 2.000 κατοικίες, με ένα ποσό κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ στο Β' Κύκλο, το αρχικό ποσό ξεπερνούσε τα 13 εκατ. ευρώ και μετά την απόφαση του κ. Αρναουτάκη θα ανέλθει πλέον στα 23 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερες από 2.000 κατοικίες. Συνολικά, δηλαδή, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ φτάνει τα 43 εκατ. ευρώ και αναμένεται να καλύψει ανάγκες για 4.000 περίπου κατοικίες στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι πόροι του Β' Κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον» εξαντλήθηκαν σε μόλις δύο ώρες, έπειτα από την υποβολή 450 αιτήσεων, δεσμεύοντας περίπου 5,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπήρχαν ακόμη 291 προτάσεις, που καταχωρήθηκαν στο σύστημα, αλλά ως τώρα παραμένουν σε εκκρεμότητα αφού δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι πόροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε κάνει παρέμβαση, με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη από τις 23 Σεπτέμβρη και ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας, σημειώνοντας την ανάγκη αύξησης των πόρων, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών των νησιών του Βορείου Αιγαίου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ζητώντας από τον Περιφερειάρχη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, αφού τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη είναι πολλαπλά, αφενός για το περιβάλλον, αφετέρου για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας.

Μέχρι σήμερα πάντως, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και οι συνεργάτες του δεν έχουν προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια, αφήνοντας σε μια αβεβαιότητα όσους υπέβαλαν τις προτάσεις τους στο σύστημα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, την ίδια ώρα που όπως φαίνεται σε άλλες Περιφέρειες της χώρας κινήθηκαν αστραπιαία προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Φαίνεται ότι ως αυτή τη στιγμή, για τον Κώστα Μουτζούρη προέχουν οι selfies μέσα σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος ή εντός του γραφείου του, αφού επιμένει να αναλώνεται σε συνεχείς εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα των ειδήσεων ή σε ξένα συνεργεία, αναφερόμενος αποκλειστικά στο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για το οποίο μάλιστα η Περιφέρεια δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες