Μειώθηκαν οι παραγωγοί κατσικίσιου γάλακτος στο νομό Λέσβου
Μικρή αύξηση του όγκου παραγωγής. Μεγάλη αύξηση της τιμής του κατσικίσιου γάλακτος το 2022
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/8/2022

Μειώθηκε ο αριθμός των κτηνοτρόφων του νομού Λέσβου που παράγει κατσικίσιο γάλα όμως αυξήθηκε η παραχθήσα ποσότητα. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείο του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Ωστόσο το κατσικίσιο γάλα των νησιών του νομού παραμένει ένα παρεξηγημένο προϊόν που ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί, καθώς χρησιμοποιείται μόνο ως συμπλήρωμα για την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου και της Λήμνου. Το 2022 καταγράφηκε θεαματική μείωση του αριθμό των κτηνοτρόφων του νομού που παρέδωσαν σε τυροκομία κατσικίσιο γάλα.
Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαϊού 2022 παράχθηκαν 2.090 τόνοι κατσικίσιου γάλακτος, κι μέση παραγωγή ανά μήνα ήταν 418,036 τόνοι. Το πεντάμηνο αυτό οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν κατσικίσιο γάλα ήταν 339 (μέσος όρος ανά μήνα). Ο μεγαλύτερος αριθμός κτηνοτρόφων που παρέδωσε γάλα καταγράφηκε το Μάιο και ήταν 494 και ο μικρότερος τον Ιανουάριο και ήταν 175.
Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαϊού 2021 παράχθηκαν 2.057 τόνοι κατσικίσιου γάλακτος στα νησιά του νομού. Κι μέση μηνιαία παραγωγή ανήλθε στους 411,41 τόνους. Την περίοδο αυτή οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν κατσικίσιο γάλα ήταν 1.348 (μέσος όρος ανά μήνα). Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφηκε τον Μάιο του 2021 και ήταν 1.434 κτηνοτρόφοι, ο μικρότερος αριθμός καταγράφηκε τον Ιανουάριο και ήταν 1.263. Η μέση τιμή του κατσικίσιου γάλακτος το πρώτο πεντάμηνο του 2022 στο νομό Λέσβου ήταν 0,74 ευρώ ανά κιλό, ενώ το 2021 ήταν 0,53 ευρώ.
Παρεξηγημένο προϊόν
Το πρώτο πεντάμηνο του 2022 η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στα νησιά του νομού Λέσβου ανήλθε σε 32.804 τόνους και έναντι παραγωγής μόλις 2.090 τόνων κατσικίσιου γάλακτος. Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ακολουθεί φθίνουσα πορεία εδώ και πολλά χρόνια. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου ελάχιστο ενδιαφέρον δείχνουν για την χρήση κατσίκισιου γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα που παράγουν. Επίσης οι τυροκομικές επιχειρήσεις αποφεύγουν, μέχρι τώρα, να παράγουν τυριά αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα.
Πολύ σπάνια μπορεί να συναντήσει κανείς γιαούρτι κι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσικίσιο γάλα.
Επίσης στα νησιά του νομού δεν υπάρχει μεταποιητική μονάδα που να συσκευάζει κατσικίσιο γάλα. Κι όμως το κατσικίσιο γάλα - όπως δείχνουν οι τάσεις της αγοράς - θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των τοπικών αναγκών σε συσκευασμένο γάλα υποκαθιστώντας τις εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος.