× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έλα να πάμε από τον Μεσότοπο ως το Σίγρι!

Ταξιδεύουμε στη γη της ελιάς και της ηφαιστειακής πέτρας. Δοκιμάζουμε γεύσεις βγαλμένες από άλλες εποχές. Γνωρίζουμε ανθρώπους ξεχωριστούς. Κολυμπάμε σε κρυσταλλένια νερά του νησιού. Διασκεδάζουμε και χαλαρώνουμε σε τούτο τον μαγικό τόπο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/8/2022

Έλα να πάμε από τον Μεσότοπο ως το Σίγρι!

Είναι τελικά εκείνες οι αποδράσεις από τη λαίλαπα της καθημερινότητας που δίνουν νόημα στη ζωή μας και λόγους να συνεχίσουμε το ταξίδι μας με βάρκα την ελπίδα.

Εκείνες οι περίεργες ώρες που παίρνεις το αυτοκίνητο και φεύγεις από την πόλη με πυξίδα την επιθυμία σου για όμορφες εικόνες, αυθεντικούς ανθρώπους, γνώριμες γεύσεις και παραδείσους που ονειρεύεσαι όλα τα βράδια του χειμώνα.

Δεν θέλεις μεγάλη συντροφιά και πολύβουες παρέες, μόνο λίγους και καλούς φίλους, συντρόφους ζωής που καταλαβαίνουν και αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες μέσα από τις παύσεις και τις σιωπές σου.
Φεύγεις ευθεία περνάς την Καλλονή, αφήνεις πίσω σου τον πανέμορφο κόλπο, αν δεν κάνεις μια στάση στη Σκάλα Καλλονής για να απολαύσεις τον ήλιο και το λιμανάκι της και τραβάς προς τη Δυτική Λέσβο: Εκεί που τα τοπία εναλλάσσονται από το πράσινο και το ασημί της ελιάς και του πεύκου στο γκρίζο και το καφέ της πέτρας. Εκεί που ο ορίζοντας ενώνεται με τη γη και γίνονται ένα μέσα σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι εικόνων και χρωμάτων, ανάλογα με τα παιχνιδίσματα του ήλιου και του ανέμου.
Οδηγείς για ώρα πολλή κι εκεί που η κόπωση νιώθεις να σε καταβάλει, ξεπροβάλει μπροστά σου ο Μεσότοπος. Πατάς φρένο και αφήνεις στην άκρη το αυτοκίνητο. Χαμογελάς καθώς κοιτάς τα πλακόστρωτα σοκάκια και τους γελαστούς ανθρώπους να σε υποδέχονται σαν τον πιο αγαπημένο επισκέπτη τους. Ο Μεσότοπος λέει η παράδοση ότι πήρε το όνομά του επειδή είναι το χωριό που βρίσκεται σε ίση απόσταση ανάμεσα στην Άγρα και την Ερεσό.
Κατεβαίνεις και κατευθύνεσαι προς την όμορφη πλατεία του χωριού, αναζητάς λίγη δροσιά και μια ανάσα στο καυτό μεσημέρι του καλοκαιριού.

Στο καφενεδάκι του χωριού πίνεις δροσερό νερό και ζητάς να δοκιμάσεις τις γεύσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. Αρώματα και μυρωδιές γνώριμες και αγαπημένες, φτιαγμένες από πρόβειο και γίδινο γάλα, και υλικά αγνά από τη Λεσβιακή γη.

Η φρεσκοψημένη πίτσα με γραβιέρα ή με φέτα σου σπάει τη μύτη με τα αρώματά της. Ιδανικό σνακ για τη λιγούρα του καλοκαιριού. Για τους πιο παραδοσιακούς ωστόσο, πάντα υπάρχουν οι επιλογές με τα φρεσκοφτιαγμένα τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια του συνεταιρισμού από τυριά ντόπια με τη σφραγίδα και τη φροντίδα των παραγωγών της περιοχής. Και για επιδόρπιο μην ξεχάστε να δοκιμάστε το αγαπημένο παγωτό του Μεσοτόπου με πρόβειο γάλα και πολλές γεύσεις, σε οικογενειακή ή ατομική συσκευασία. Σας προτείνουμε δύο μπάλες με σοκολάτα ή μπανάνα, καϊμάκι ή φυστίκι, με μπόλικο σιρόπι από γλυκό βύσσινο.

Δοκιμάστε ακόμη τις γεύσεις του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεσοτόπου με παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού σε πολλές εκδοχές από φρέσκα φρούτα και λαχανικά της περιοχής, νόστιμα αρτοσκευάσματα ακόμη και χειροποίητο αναψυκτικό από πορτοκάλι, λεμόνι και βιολογική αρώνια.

Πριν φύγεις από το χωριό μην ξεχάσεις να δεις το κτίριο του σχολείου χτισμένο το 1933, με μεγάλο προαύλιο, κολόνες με καλλιτεχνήματα και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες πολέμου. Ρίξε μια ματιά ακόμη στις εκκλησίες του χωριού διακοσμούνται με όμορφες αγιογραφίες και το λαογραφικό μουσείο με διάφορα εκθέματα από την καθημερινή ζωή παλιότερων εποχών.
Μπαίνεις στο αυτοκίνητο και συνεχίζεις τη διαδρομή, επόμενος σταθμός η Σκάλα Ερεσού για φαγητό, μπάνιο και κοκτέιλ στην υπέροχη παραλία.
Βγάζεις τα παπούτσια και περπατάς ξυπόλητος στη ζεστή άμμο. Θέλεις να γεμίσεις, θαρρείς τις μπαταρίες του μυαλού και της ψυχής σου, με την ενέργεια του ήλιου και του καλοκαιριού.

Η θάλασσα σου μιλάει, σου ψιθυρίζει, λόγια και ιστορίες μιας άλλης ζωής μακρινής, ιστορίες από παραδείσους και τόπους παραμυθένιους με νεράιδες, ξωτικά και γοργόνες. Χάνεσαι για λίγο στα κρυστάλλινα νερά. Ανασαίνεις ιώδιο και οξυγόνο, γεννιέσαι πάλι και αρχίζεις από το μηδέν. Χαμογελάς σαν μωρό και ρουφάς κάθε στιγμή σαν ένα ταξίδι στο όνειρο και στο άπειρο.
Στη Σκάλα Ερεσού μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τις νοστιμιές και τα σπιτικά φαγητά στην ταβέρνα «Καραβόγιανος». Εκεί η Παναγιώτα Τελωνιάτη σε υποδέχεται σαν φίλο αγαπημένο. Συζητάς μαζί της για το καλοκαίρι, την κίνηση στην παραλία, τα προβλήματα της περιοχής, τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Δοκιμάζεις σαλάτα, γεμιστά και καλομαγειρεμένους μεζέδες. Φρέσκα ψάρια, καλοψημένα κρεατικά και ορεκτικά που μυρίζουν καλοκαίρι και παραλία.
Λίγο πιο βράδυ όταν βουτήξει ο ήλιος αναζητάς λίγη δροσιά, λίγη μαγεία, δυνατή μουσική, καλή παρέα και υπέροχα κοκτέιλ. Ιδανικό στέκι στην παραλία της Ερεσού το Parasol που χρόνια τώρα δίνει ρυθμό στις καλοκαιρινές νύχτες. Άφησε για λίγο το ρυθμό και τα χρώματα να σε παρασύρουν σε μονοπάτια γνώριμα ή άγνωστα δεν έχει σημασία. Άλλωστε το καλοκαίρι στη Δυτική Λέσβο δεν είναι απλά μια εποχή, είναι εμπειρία ζωής.
Να ξαποστάσεις στη Σκάλα Ερεσού όπου στις προτάσεις διαμονής είναι τα φημισμένα και αξιόλογα ξενοδοχεία Σαπφώ, Γαλήνη και Aeolian Village το οποίο φέτος έχει ανοίξει τις πύλες του και για τους ντόπιους, καθώς και τα ανακαινισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Ilaeira. Τα τέσσερα αυτά υπέροχα καταλύματα προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους, μοναδική εμπειρία διαμονής, με όλες τις ανέσεις σε έναν τόπο μαγικό βγαλμένο θαρρείς από όνειρο.

Αν πάλι θέλεις μία διαφορετική εμπειρία διαμονής με υπηρεσίες ευεξίας και χαλάρωσης, δεν έχεις παρά να πας στο χωριό της Ερεσού για το Eressian Hotel & Hammam Spa που είναι προορισμός και μάλιστα βραβευμένος. Ξημερώνει η επόμενη μέρα και εσύ θέλεις να συνεχίσεις για λίγο ακόμη το ταξίδι σου στο παραμύθι του λεσβιακού καλοκαιριού. Δεν σου έφτασε, η χθεσινή μέρα, ήταν μικρή, ήταν λίγη κι εσύ θέλεις κι άλλο, να φτάσεις ως το τέλος, ως το τέρμα. Αξίζει να φτάσεις ως το τέρμα.

Μπαίνεις στο αυτοκίνητο και οδηγείς με πείσμα, παίρνεις τις στροφές και τα βήματα σου σε οδηγούν στο Σίγρι.

Αξίζει να αφιερώσεις το πρωινό σου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Να γνωρίσεις τα θαύματα της φύσης, τη δύναμη της λάβας και της φωτιάς που μεταμόρφωσε τούτον τον τόπο πριν εκατομμύρια χρόνια σε μνημείο της φύσης και της ζωής.
Λίγο πριν αποχαιρετήσεις το Σίγρι να γευτείς τις νοστιμιές και τις γεύσεις στην ταβέρνα Κάβο Ντόρο.

Εκεί θα βρεις το νόημα της γεύσης και τις καλής κουζίνας μέσα από μια τεράστια ποικιλία εδεσμάτων και μεζέδων και ξετρελαίνουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Το ταξίδι τελειώνει κι εσύ καθώς παίρνεις το δρόμο της επιστροφής, αναπνέεις βαθιά, γεμίζεις το σώμα και την ψυχή σου με εικόνες, αναμνήσεις και μυρωδιές από το πιο ζεστό και ονειρεμένο διήμερο του φετινού καλοκαιριού.
Το μονοπάτι της Δύσης στη Λέσβο, σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και γεύσεις από έναν κόσμο, αλλιώτικο, πέτρινο και θαλασσινό, με ανθρώπους ξεχωριστούς και μοναδικούς που σε φιλοξενούν στον τόπο τους σαν να είσαι αδελφός και αγαπημένος. Αξίζει να το ζήσεις…

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό της Λέσβου ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αλιείας 2021‑2027

Χρηματοδοτήσεις 296,95 εκατ. ευρώ για την βιώσιμη αλιεία και 130,4 εκατ. ευρώ για τις υδατοκαλλιέργειες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΓΕΩΤΕΕ

Τέσσερα ψηφοδέλτια διεκδικούν την εκπροσώπηση τους στη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προτεραιότητα η επισιτιστικής επάρκειας

Ο Γεωργαντάς στο συνέδριο του Economist: «Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, απαιτείται εθνική συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση και όχι υπονόμευση του κοινού καλού για κομματικά ή προσωπικά οφέλη»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.129 Τούρκοι επισκέπτες της Λέσβου το Νοέμβριο

Σταθερή επιλογή το νησί της Λέσβου για χειμερινές αποδράσεις για ένα αξιόλογο αριθμό επισκεπτών από τις πόλεις των Τουρκικών παραλιών στο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Τρία χρυσά και τρία χάλκινα βραβεία για τα γευστικά, ποιοτικά προϊόντα «Σελάχας»

Μεγάλες διακρίσεις για την επιχείρηση πέντε γενεών που επεκτείνεται στην Έκθεση Μeat Grill and Days
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση τζίρου και μείωση κερδών για τους μεγάλους τυροκόμους της Λέσβου

Το 2021 ήταν μια χρονιά καμπής για κτηνοτροφική παραγωγή του νησιού αλλά και για την λειτουργία των τυροκομικών επιχειρήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση ως 20 Δεκεμβρίου για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας

Ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης 30 Νοεμβρίου από το υπουργείο Εργασίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σεμινάριο για την ελαιοκομία στο Ακράσι

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα με ομιλητή το γεωπόνο Βασίλη Γάλλο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου

Υποτιμημένα τα ελληνικά λαμπάντε ελαιόλαδα σε σχέση με τα Ισπανικά και τα Τυνησιακά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Επαναληπτικοί διαγωνισμοί για επτά άγονες γραμμές

Με παράταση συμβάσεων εξυπηρετούνται οι άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές του βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μηχανική βλάβη στο Aqua Blue

Διέκοψε το ταξίδι και επέστρεψε στο λιμάνι του Λαυρίου