× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έλα να πάμε από τον Μεσότοπο ως το Σίγρι!

Ταξιδεύουμε στη γη της ελιάς και της ηφαιστειακής πέτρας. Δοκιμάζουμε γεύσεις βγαλμένες από άλλες εποχές. Γνωρίζουμε ανθρώπους ξεχωριστούς. Κολυμπάμε σε κρυσταλλένια νερά του νησιού. Διασκεδάζουμε και χαλαρώνουμε σε τούτο τον μαγικό τόπο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/8/2022

Έλα να πάμε από τον Μεσότοπο ως το Σίγρι!

Είναι τελικά εκείνες οι αποδράσεις από τη λαίλαπα της καθημερινότητας που δίνουν νόημα στη ζωή μας και λόγους να συνεχίσουμε το ταξίδι μας με βάρκα την ελπίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνες οι περίεργες ώρες που παίρνεις το αυτοκίνητο και φεύγεις από την πόλη με πυξίδα την επιθυμία σου για όμορφες εικόνες, αυθεντικούς ανθρώπους, γνώριμες γεύσεις και παραδείσους που ονειρεύεσαι όλα τα βράδια του χειμώνα.

Δεν θέλεις μεγάλη συντροφιά και πολύβουες παρέες, μόνο λίγους και καλούς φίλους, συντρόφους ζωής που καταλαβαίνουν και αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες μέσα από τις παύσεις και τις σιωπές σου.
Φεύγεις ευθεία περνάς την Καλλονή, αφήνεις πίσω σου τον πανέμορφο κόλπο, αν δεν κάνεις μια στάση στη Σκάλα Καλλονής για να απολαύσεις τον ήλιο και το λιμανάκι της και τραβάς προς τη Δυτική Λέσβο: Εκεί που τα τοπία εναλλάσσονται από το πράσινο και το ασημί της ελιάς και του πεύκου στο γκρίζο και το καφέ της πέτρας. Εκεί που ο ορίζοντας ενώνεται με τη γη και γίνονται ένα μέσα σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι εικόνων και χρωμάτων, ανάλογα με τα παιχνιδίσματα του ήλιου και του ανέμου.
Οδηγείς για ώρα πολλή κι εκεί που η κόπωση νιώθεις να σε καταβάλει, ξεπροβάλει μπροστά σου ο Μεσότοπος. Πατάς φρένο και αφήνεις στην άκρη το αυτοκίνητο. Χαμογελάς καθώς κοιτάς τα πλακόστρωτα σοκάκια και τους γελαστούς ανθρώπους να σε υποδέχονται σαν τον πιο αγαπημένο επισκέπτη τους. Ο Μεσότοπος λέει η παράδοση ότι πήρε το όνομά του επειδή είναι το χωριό που βρίσκεται σε ίση απόσταση ανάμεσα στην Άγρα και την Ερεσό.
Κατεβαίνεις και κατευθύνεσαι προς την όμορφη πλατεία του χωριού, αναζητάς λίγη δροσιά και μια ανάσα στο καυτό μεσημέρι του καλοκαιριού.

Στο καφενεδάκι του χωριού πίνεις δροσερό νερό και ζητάς να δοκιμάσεις τις γεύσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. Αρώματα και μυρωδιές γνώριμες και αγαπημένες, φτιαγμένες από πρόβειο και γίδινο γάλα, και υλικά αγνά από τη Λεσβιακή γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φρεσκοψημένη πίτσα με γραβιέρα ή με φέτα σου σπάει τη μύτη με τα αρώματά της. Ιδανικό σνακ για τη λιγούρα του καλοκαιριού. Για τους πιο παραδοσιακούς ωστόσο, πάντα υπάρχουν οι επιλογές με τα φρεσκοφτιαγμένα τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια του συνεταιρισμού από τυριά ντόπια με τη σφραγίδα και τη φροντίδα των παραγωγών της περιοχής. Και για επιδόρπιο μην ξεχάστε να δοκιμάστε το αγαπημένο παγωτό του Μεσοτόπου με πρόβειο γάλα και πολλές γεύσεις, σε οικογενειακή ή ατομική συσκευασία. Σας προτείνουμε δύο μπάλες με σοκολάτα ή μπανάνα, καϊμάκι ή φυστίκι, με μπόλικο σιρόπι από γλυκό βύσσινο.

Δοκιμάστε ακόμη τις γεύσεις του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεσοτόπου με παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού σε πολλές εκδοχές από φρέσκα φρούτα και λαχανικά της περιοχής, νόστιμα αρτοσκευάσματα ακόμη και χειροποίητο αναψυκτικό από πορτοκάλι, λεμόνι και βιολογική αρώνια.

Πριν φύγεις από το χωριό μην ξεχάσεις να δεις το κτίριο του σχολείου χτισμένο το 1933, με μεγάλο προαύλιο, κολόνες με καλλιτεχνήματα και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες πολέμου. Ρίξε μια ματιά ακόμη στις εκκλησίες του χωριού διακοσμούνται με όμορφες αγιογραφίες και το λαογραφικό μουσείο με διάφορα εκθέματα από την καθημερινή ζωή παλιότερων εποχών.
Μπαίνεις στο αυτοκίνητο και συνεχίζεις τη διαδρομή, επόμενος σταθμός η Σκάλα Ερεσού για φαγητό, μπάνιο και κοκτέιλ στην υπέροχη παραλία.
Βγάζεις τα παπούτσια και περπατάς ξυπόλητος στη ζεστή άμμο. Θέλεις να γεμίσεις, θαρρείς τις μπαταρίες του μυαλού και της ψυχής σου, με την ενέργεια του ήλιου και του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θάλασσα σου μιλάει, σου ψιθυρίζει, λόγια και ιστορίες μιας άλλης ζωής μακρινής, ιστορίες από παραδείσους και τόπους παραμυθένιους με νεράιδες, ξωτικά και γοργόνες. Χάνεσαι για λίγο στα κρυστάλλινα νερά. Ανασαίνεις ιώδιο και οξυγόνο, γεννιέσαι πάλι και αρχίζεις από το μηδέν. Χαμογελάς σαν μωρό και ρουφάς κάθε στιγμή σαν ένα ταξίδι στο όνειρο και στο άπειρο.
Στη Σκάλα Ερεσού μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τις νοστιμιές και τα σπιτικά φαγητά στην ταβέρνα «Καραβόγιανος». Εκεί η Παναγιώτα Τελωνιάτη σε υποδέχεται σαν φίλο αγαπημένο. Συζητάς μαζί της για το καλοκαίρι, την κίνηση στην παραλία, τα προβλήματα της περιοχής, τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Δοκιμάζεις σαλάτα, γεμιστά και καλομαγειρεμένους μεζέδες. Φρέσκα ψάρια, καλοψημένα κρεατικά και ορεκτικά που μυρίζουν καλοκαίρι και παραλία.
Λίγο πιο βράδυ όταν βουτήξει ο ήλιος αναζητάς λίγη δροσιά, λίγη μαγεία, δυνατή μουσική, καλή παρέα και υπέροχα κοκτέιλ. Ιδανικό στέκι στην παραλία της Ερεσού το Parasol που χρόνια τώρα δίνει ρυθμό στις καλοκαιρινές νύχτες. Άφησε για λίγο το ρυθμό και τα χρώματα να σε παρασύρουν σε μονοπάτια γνώριμα ή άγνωστα δεν έχει σημασία. Άλλωστε το καλοκαίρι στη Δυτική Λέσβο δεν είναι απλά μια εποχή, είναι εμπειρία ζωής.
Να ξαποστάσεις στη Σκάλα Ερεσού όπου στις προτάσεις διαμονής είναι τα φημισμένα και αξιόλογα ξενοδοχεία Σαπφώ, Γαλήνη και Aeolian Village το οποίο φέτος έχει ανοίξει τις πύλες του και για τους ντόπιους, καθώς και τα ανακαινισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Ilaeira. Τα τέσσερα αυτά υπέροχα καταλύματα προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους, μοναδική εμπειρία διαμονής, με όλες τις ανέσεις σε έναν τόπο μαγικό βγαλμένο θαρρείς από όνειρο.

Αν πάλι θέλεις μία διαφορετική εμπειρία διαμονής με υπηρεσίες ευεξίας και χαλάρωσης, δεν έχεις παρά να πας στο χωριό της Ερεσού για το Eressian Hotel & Hammam Spa που είναι προορισμός και μάλιστα βραβευμένος. Ξημερώνει η επόμενη μέρα και εσύ θέλεις να συνεχίσεις για λίγο ακόμη το ταξίδι σου στο παραμύθι του λεσβιακού καλοκαιριού. Δεν σου έφτασε, η χθεσινή μέρα, ήταν μικρή, ήταν λίγη κι εσύ θέλεις κι άλλο, να φτάσεις ως το τέλος, ως το τέρμα. Αξίζει να φτάσεις ως το τέρμα.

Μπαίνεις στο αυτοκίνητο και οδηγείς με πείσμα, παίρνεις τις στροφές και τα βήματα σου σε οδηγούν στο Σίγρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να αφιερώσεις το πρωινό σου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Να γνωρίσεις τα θαύματα της φύσης, τη δύναμη της λάβας και της φωτιάς που μεταμόρφωσε τούτον τον τόπο πριν εκατομμύρια χρόνια σε μνημείο της φύσης και της ζωής.
Λίγο πριν αποχαιρετήσεις το Σίγρι να γευτείς τις νοστιμιές και τις γεύσεις στην ταβέρνα Κάβο Ντόρο.

Εκεί θα βρεις το νόημα της γεύσης και τις καλής κουζίνας μέσα από μια τεράστια ποικιλία εδεσμάτων και μεζέδων και ξετρελαίνουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Το ταξίδι τελειώνει κι εσύ καθώς παίρνεις το δρόμο της επιστροφής, αναπνέεις βαθιά, γεμίζεις το σώμα και την ψυχή σου με εικόνες, αναμνήσεις και μυρωδιές από το πιο ζεστό και ονειρεμένο διήμερο του φετινού καλοκαιριού.
Το μονοπάτι της Δύσης στη Λέσβο, σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και γεύσεις από έναν κόσμο, αλλιώτικο, πέτρινο και θαλασσινό, με ανθρώπους ξεχωριστούς και μοναδικούς που σε φιλοξενούν στον τόπο τους σαν να είσαι αδελφός και αγαπημένος. Αξίζει να το ζήσεις…

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό της Λέσβου ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ