× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να επιδιώξουμε την ειρήνη

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ- ΜΥΡΩΝ ΠΑΥΛΗΣ

Δημοσίευση 9/10/2019

Να επιδιώξουμε την ειρήνη

Η Τουρκία εισβάλει επίσημα στην Συρία.

Άλλες χρονιές και δεκαετίες θα αντιδρούσαμε σε αυτή την είδηση.

Θα ήμασταν αύριο έξω σε κάποιο δρόμο να διαμαρτυρηθούμε.

Μάλιστα σήμερα που οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι πλέον αναγνωρίζουν πως οι πόλεμοι φέρνουν καταστροφή και προσφυγιά θα έπρεπε αυτή η αντίδραση να είναι ηχηρή.

Χρειάζεται πλέον να πούμε πολλά για την κατρακύλα της τουρκικής δημοκρατίας. Διαφθορά, συγκεντρωτική εξουσία, πολιτικές διώξεις αθώων πολιτών, επιθετική εξωτερική πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις και μια οικονομία στα όρια είναι λίγα από τα πολλά που πάνε στραβά.

Σαν να μην έφτανε όλο αυτό το ακραίο κλίμα έρχεται πλέον επίσημα η εισβολή στην Συρία. Δεν μου αρέσει να υπερασπίζομαι ή να κατηγορώ ένα ολόκληρο λαό και το ίδιο κάνω για τους Κούρδους. Οι Κούρδοι είναι μια εθνότητα εκατομμυρίων που αντιπροσωπεύεται από διαφορετικούς ανθρώπους σε Τουρκία, Ιράκ, Συρία που είμαι ο πλέον ακατάλληλος να αναλύσω. Μάλιστα μόλις τα τελευταία χρόνια και λόγω των προσφύγων ανακαλύψαμε τις δύο κυρίες γλώσσες τα Σορανί και τα Κουρμαντζι σε Συρία και Ιράκ αντίστοιχα. Αυτό όμως που είδαμε πριν 20 χρόνια ήταν πως άρχισε επιτέλους η αποδοχή τους στην Τουρκία και για πρώτη φορά ένας δρόμος ειρήνης που μας έδωσε όλους ελπίδα για σταθερότητα, τόσο πολύ που αρχικά συμπαθήσαμε τον Έρντογαν για την στάση του. Ποιος θα μας έλεγε 20 χρόνια μετά πως βρεθήκαμε να προχωράει η Τουρκία σε εισβολή στα κουρδικά εδάφη της Συρίας με στόχο τον εποικισμό! Λυπάμαι τόσο πολύ για αυτή την προδοσία από πλευράς διεθνούς κοινότητας στους κούρδους μαχητές/τριες που έδωσαν την ζωή τους για να πολεμήσουν τον ISIS και τώρα για ευχαριστώ ονομάστηκαν τρομοκράτες και άξιοι αυτού του βίαιου εκτοπισμού. Ο Τούρκο-κουρδικός πόλεμος δεν οδήγησε πουθενά στο παρελθόν μόνο σε νεκρούς και των δύο πλευρών, φυλακισμένους, πολιτικούς πρόσφυγες, τρομοκρατία και βομβιστικές επιθέσεις. Άραγε ξεχνάει όλα αυτά που ο ίδιος έζησε ο Έρντογαν;

Η Τουρκία έχει ανάγκη από μια δημοκρατική μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα φέρει το κράτος αυτό μπροστά στα πραγματικά του προβλήματα και τις προκλήσεις όπως η παραγωγική δυνατότητα της και ο εκσυγχρονισμός της ώστε να μην χαθεί μέσα στον ανταγωνισμό των μεγάλων (Κίνα, Ινδία κλπ), η μη βιώσιμη αστικοποίηση και ο τεράστιος ιδιωτικός δανεισμός σε μια ευάλωτη οικονομία, η εξωτερική πολιτική και οι πραγματικοί σύμμαχοι, οι διαλυμένοι γείτονες της μέσης ανατολής και οι πρόσφυγες, η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των πόρων που παραμένει καταστροφική λόγω των πολιτικών της μονοκαλλιέργειας και της υπερεκμετάλλευσης εδάφους και υδάτων.

Αυτά είναι τα λίγα για τα οποία θα έπρεπε να συζητάμε 10ετιες τώρα ως κοινές πολιτικές Ελλάδα, Τουρκία, μέση ανατολή και Βαλκάνια. Αντ αυτού συνεχίζουμε να ορθώνουμε τα στήθη για τις πολεμικές μας για να ικανοποιούμε τους διεθνείς πολεμικούς συμμάχους μας ώστε να μας πουλάνε όπλα και να φιλοξενούμε τις βάσεις τους.

Πάντα θεωρούσα πως η περιοχή που ανέφερα παραπάνω θα μπορούσε να είχε τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, πολύ καλύτερες από αυτές που μας προσφέρει η ευρωπαϊκή ένωση, πολιτιστικά, πολιτισμικά, οικονομικά κλπ.

Ίσως κάποτε καταλάβουμε που ζούμε αν και μάλλον θα είναι αργά, τουλάχιστον για την διάρκεια της δικής μας ζωής.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι έγιναν οι φωνές διαμαρτυρίας για την έλλειψη στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου;

Παρέμβαση της Χρυσούλας Ζωγράφου με αφορμή τα προβλήματα στη λειτουργία των ασθενοφόρων
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ*
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Τα τραγούδια της Χαρούλας στο στρατόπεδο της Μόριας πριν 35 χρόνια

Το καλοκαίρι του 1985 μια παρέα φαντάροι οργάνωσαν μια συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου μέσα στο στρατόπεδο. Αναμνήσεις, μετά το χθεσινό «τέλος» στο τραγούδι
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Όταν ανατίναζαν τα απολιθώματα με…. δυναμίτες!

Ή αλλιώς η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 3/6/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΛΑΞΕΥΤΗΣ

Ο Δυτικός πολιτισμός μεταξύ George Floyd και Space X

Δοκίμιο αφιερωμένο στη μνήμη του George Floyd-Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ-ΕΡΓΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

#icantbreath

Γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ένας «Αιολικός» στο Αϊβαλί

Ο πρόγονος του «Αιολικού» Μυτιλήνης σε ένα ρεπορτάζ στην «Αμάλθεια» της Σμύρνης την 1η Ιουνίου του 1907 και σε μια φωτογραφία της ποδοσφαιρικής του ομάδας τον Οκτώβριο της ίδια χρονιάς
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,30/5/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο τουρισμός ... που πληγώνει!

Γράφει η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΤΑΚΛΑΚΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια αντιστοίχηση

Γράφει ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το καινούργιο κουστούμι (μέρος ΄Β)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ