× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποχαιρετώντας τον Αύγουστο με βιβλία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 27/8/2022

Αποχαιρετώντας τον Αύγουστο με βιβλία

Ταξίδι στην ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, με κεντρικό ήρωα τον μικρό Παντού, που μπορεί να πάει παντού, όπου επιθυμεί! Μας πάει λοιπόν στην αρχαία Ελλάδα, και μας μαθαίνει με τον δικό του τρόπο, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την αρχαιότητα. Αξίζει να το αγοράσετε στα παιδία σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γνώση και η διασκέδαση μαζί! Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Jacopo Olivieri, η Clarissa Corradin, έχει κάνει την όμορφη εικονογράφηση, την καλή μετάφραση η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις χάρτινη πόλη.

Διαβάζω στο οπισθόφυλλό του: Ο Παντού, ο Πάντα Παντού είναι ένα μικρό αγόρι που αγαπάει πολύ την ιστορία. Έχει όμως μία παράξενη, μαγική ικανότητα: Μπορεί ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του να ταξιδέψει σε άλλο τόπο και άλλη εποχή.

Μπορεί, δηλαδή, να πάει ΠΑΝΤΟΥ και… ΠΑΝΤΑ! Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο Πάντα Παντού είναι ο Αλκιβιάδης, ένα παιδί από την Αρχαία Ελλάδα στο μακρινό 436 π.Χ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησέ τον στην απίθανη περιπέτειά του, καθώς περιπλανιέται στην αρχαία Ολυμπία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτό το γεμάτο εκπλήξεις ταξίδι, θα συναντήσει ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ακόμα και τον ίδιο τον ΠΕΡΙΚΛΗ, θα μάθει για εκπληκτικές ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ, για το ΘΕΑΤΡΟ αλλά και πολλές ιστορίες από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. (Για παιδιά από 7 ετών).

Από την σειρά ‘’Γνωρίζω την μυθολογία’’, της συγγραφέως Ιωάννα Μπαμπέτα, σας γνωρίζω το βιβλίο με τίτλο ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ, σε εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη, στον οποίο παρουσιάζονται σημαντικοί ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγαπημένη μας μυθολογία γραμμένη με έξυπνο τρόπο, δοσμένη μέσα από όμορφες εικόνες, έτσι την μαθαίνουν καλύτερα και την θυμούνται τα παιδιά! Το οπισθόφυλλο του αναφέρει: Στη μυθολογία μας υπάρχουν ήρωες πολλοί, γενναίοι, έξυπνοι και δυνατοί! Καταφέρνουν να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία, πολεμώντας με τέρατα και άγρια θηρία. Οι ιστορίες τους είναι σε όλο τον κόσμο γνωστές κι έχουν εμπνεύσει συγγραφείς και ποιητές. Ας τους γνωρίσουμε!

Κάθε κορίτσι έχει το δικαίωμα να μην θέλει να είναι η ‘’πριγκίπισσα’’ των γονιών της, όπως και η δυναμική Ελένη, της Βίκυς Σγουρέλλη, στο βιβλίο της με τίτλο Δεν είμαι πριγκίπισσα! Ο λόγος της έμμετρος, απλός και κατανοητός, αφού απευθύνεται σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συμπέρασμα για μένα είναι ότι, πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να είναι ο εαυτός τους!

Ας μην βγάζουμε κανένα απωθημένο μας πάνω τους, ούτε καν χρώματος ροζ! Τα υπόλοιπα στο βιβλίο! Η εξαιρετική εικονογράφηση είναι της Βιβής Μαρκάτου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BOOKS with SHOES, που εδρεύει στην γειτονική μας Χίο! Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από μια όμορφη και χρηστική πάνινη τσάντα! Μια ματιά στο οπισθόφυλλο: Η Ελένη μια μέρα αποφασίζει ότι δεν θέλει να την αποκαλούν οι γονείς της πριγκίπισσα! Ξεκινάει λοιπόν… την επανάσταση στο ροζ!

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΝΔΕΣΙΑ είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μαίρης Βαρσάμη, για την οικολογία, τις ευθύνες μας απέναντι στον πλανήτη! Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του, για να συνεχίσει να είναι όμορφος και πολύχρωμος, για όλους!

Η πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση είναι της Nasy Azo. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Αξίζει να διαβαστεί! ( 5+). Από το οπισθόφυλλο: Η μικρή Ελπίδα ονειρεύεται έναν κόσμο διαφορετικό. Έναν κόσμο στον οποίο είναι όλα πολύχρωμα και όμορφα. Θα δει στον ύπνο της ότι ταξιδεύει στον πλανήτη Πανδαισία μαζί με τη γάτα της, τη Γαλάτεια. Εκεί θα μάθουν τι σημαίνει αγάπη για τη φύση, για το περιβάλλον, για την ανακύκλωση, για τη διαφορετικότητα, για τα ζώα και τη χορτοφαγία. Το ταξίδι τους θα διδάξει στις δύο φίλες πώς μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις και επιλογές μπορούν να μάθουν να σέβονται τον πλανήτη, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Μέρος των εσόδων της συγγραφέως δωρίζονται στον οργανισμό Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) για την πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού.

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ- Μαθαίνω τα αντίθετα, ένα μικρό μα πολύ χρήσιμο βιβλίο, για τους μικρούς μας βιβλιόφιλους, γι αυτό είναι φτιαγμένο από χαρτόνι, με πολλές όμορφες, ανάγλυφες εικόνες! Από την σειρά, «Αγγίζω τις εικόνες», των εκδόσεων susaeta. Στο οπισθόφυλλο του αναφέρει: Ένα βιβλίο γεµάτο πολύχρωµες ανάγλυφες εικόνες για να µάθεις τα αντίθετα. Απόλαυσέ το όχι µόνο διαβάζοντας αλλά και αγγίζοντάς το! (3+).

Ας κάνουμε ένα ταξίδι με Τα φτερά της φιλίας! Με ένα παραμύθι της Ματίνας Ζαγκότη, το οποίο μας λέει, τι κι αν έχουμε αδύναμα σημεία, έχουμε και δυνατά! Οι ιδιαιτερότητες μας, είναι αυτές που μας κάνουν ξεχωριστούς! Όπως την πασχαλίτσα με το ένα αδύναμο φτερό και του σκαραβαίου που φοβόταν να πετάξει!

Η δύναμη της φιλίας και της αγάπης κάνει θαύματα, όταν κάνεις την υπέρβασή σου γι αυτούς που αγαπάς, όπως θα διαβάσετε σε τούτο το βιβλίο! Αντιγράφω για σας δυο φράσεις του βιβλίου που μου άρεσαν πολύ και με άγγιξαν: «Η ομορφιά είναι παντού.

Είτε πετάς είτε περπατάς. Πρέπει μόνο να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για να δεις και την καρδιά σου ελεύθερη για να νιώσεις». Και να θυμάστε «Κάθε τι στη ζωή είναι πιο όμορφο όταν το μοιράζεσαι».

Την τρυφερή και πολύχρωμη εικονογράφηση της ιστορίας-παραμυθιού, έχει κάνει η Βιβή Μαρκάτου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια. Ας δούμε τι γράφει στο οπισθόφυλλό του: Η ιστορία μας μιλά για μια μικρή χαριτωμένη πασχαλίτσα, που παρόλο που εξωτερικά έμοιαζε με όλες τις άλλες, ήταν ωστόσο πολύ ιδιαίτερη… Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό που την έκανε να διαφέρει ήταν πως είχε γεννηθεί με ένα αδύναμο φτερό κι έτσι δεν μπορούσε να πετάξει.

Όμως μία απρόσμενη συνάντηση θα της δείξει πως η δύναμη της φιλίας μπορεί να μετατρέψει τις αδυναμίες σε δυνάμεις και πως όταν μοιράζεσαι, όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν! Μια ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και την αξία τού να μοιράζεσαι…

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας