× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο βρώμικος πόλεμος του Ερντογάν στη Συρία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 11/10/2019

Ο βρώμικος πόλεμος του Ερντογάν στη Συρία

Μαίνονται οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, καθώς η νέα τουρκική επιχείρηση με την οξύμωρη ονομασία «Πηγή Ειρήνης», είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο προέβλεπαν στρατιωτικοί αναλυτές και σύμβουλοι ηγετών ξένων χωρών, με αποτέλεσμα να σπέρνει πανικό και θάνατο στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ άλλοι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε χθες με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς από το Καμισλί στα ανατολικά, μέχρι το Κομπάνι,στα δυτικά. 

Η εμβέλεια των τουρκικών χτυπημάτων ξεπέρασε τα όρια που προέβλεπαν οι ξένοι αναλυτές για αυτή την τρίτη, κατά σειρά επίθεση της Άγκυρας, στη Συρία και έφτασαν τα 300 χλμ κατά μήκος και τα 50 χλμ βάθος, καθώς επλήγησαν από αυτά όλες οι μεγάλες πόλεις της περιοχής και ξεσηκώθηκε διεθνής κατακραυγή τόσο για τον Ερντογάν, όσο και για τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ, που άνοιξε τον δρόμο στον επίδοξο σουλτάνο, αποσύροντας τα στρατεύματα των ΗΠΑ, που μέχρι χθες στήριζαν τους Κούρδους και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κούρδοι και Αμερικανοί είχαν δώσει κοινή μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τώρα έμειναν μόνοι τους οι Κούρδοι με περίπου 11.000 μαχητές του ISIS, ως αιχμαλώτους κι άλλους τόσους έτοιμους να πολεμήσουν εκ νέου καθώς οι άνδρες των SDF χρειάζεται τώρα να υπερασπιστούν τον άμαχο πληθυσμό της βορειανατολικής Συρίας από τον τουρκικό στρατό και τους Άραβες συμμάχους του, του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού. 

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες» προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ερντογάν σε ομιλία του προς βουλευτές του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της τουρκικής επιχείρησης ισχυριζόμενος ότι αυτή υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας και δεν πρόκειται για εισβολή ή κατοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι ειλικρινείς, φτιάχνουν απλώς λέξεις» είπε ο Ερντογάν για τους επικριτές της Τουρκίας, ξεχωρίζοντας τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

«Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη όταν επικρίνει την επιδρομή της Τουρκίας, διότι ποιος έφερε την Υεμένη σ’ αυτή την κατάσταση;» ρώτησε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι ούτε η ηγεσία της Αιγύπτου μπορεί να επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία καθώς είναι  «φονιάς της δημοκρατίας στην ίδια της τη χώρα»..

Ο Ερντογάν υποστήριξε, επίσης, πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει ως αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, το θάνατο 109 τρομοκρατών και στόχο να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στα σπίτια τους, μολονότι τους χρησιμοποιεί και πάλι ως «όπλο» απέναντι στα κράτη μέλη της ΕΕ, που καταδίκασαν τα νέα του επεκτατικά σχέδια στη Συρία και την εθνοκάθαρση που επιχειρεί σε βάρος των Κούρδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, όπως και στις προηγούμενες επιχειρήσεις στη Συρία (Κλάδος Ελαίας και Ασπίδα του Ευφράτη) τα κίνητρα του Ερντογάν έχουν ως πρωταρχικό στόχο το εσωτερικό ακροατήριο και την ενίσχυση της αρχηγικής εικόνας του στην Τουρκία.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις τελευταίες τοπικές εκλογές έχασε τη μάχη στα μεγάλα αστικά κέντρα εξαιτίας και της δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του για τα προβλήματα της οικονομίας και την αυξανόμενη ανεργία, για την οποία κατηγορούν τα φθηνά εργατικά χέρια των προσφύγων.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί παντοιοτρόπως τους Σύρους πρόσφυγες. Άλλοτε για να παίρνει χρήματα από την ΕΕ, άλλοτε για να την απειλεί, όπως έκανε σήμερα. 

Η τουρκική προεδρία παρουσιάζει, τεχνηέντως, την όλη πολεμική της επιχείρηση στη Συρία, ως λύση στο προσφυγικό πρόβλημα με τον Ερντογάν να υπόσχεται πάνω από 200.000 νέες κατοικίες στη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» που θα δημιουργήσει για να μετακινήσει εκεί εκατομμύρια προσφύγων. Αυτό πιστεύει ο Ερντογάν πως θα δώσει ένα λόγο παραπάνω στην Άγκυρα να διατηρήσει στρατό στα συριακά εδάφη και να αναδειχτεί ο ίδιος ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι. Ο Ερντογάν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η τουρκική κοινή γνώμη θα επικροτήσει τελικά την επιχείρηση, ενώ διεθνώς ήδη υπάρχει κύμα αντιδράσεων. Εάν υπάρξει προσφυγικό κύμα από τις συγκρούσεις και ανθρωπιστική κρίση η κατακραυγή και οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας θεωρούνται βέβαιες.

Παράλληλα, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιθυμούν ή μπορούν να πάρουν την θέση των Κούρδων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και να έχουν υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τους προσφυγικούς καταυλισμούς και τα κέντρα κράτησης τζιχαντιστών, τα οποία φυλάνεμ προς το παρόν, οι Κούρδοι.

Εξάλλου, οι αντιδράσεις στην τουρκική στρατιωτική επίθεση συνεχίζονται σήμερα με το Ιράν να ζητάει να σταματήσει «αμέσως» και την Ιταλία να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη».

Το Πεκίνο καλεί να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Συρίας και η Ρωσία πιέζει ώστε να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.

«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει «να αποφύγει να προσθέσει νέους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση» πρόσθεσε.

Τέλος, η Ρωσία σχεδιάζει να ασκήσει πίεση για διάλογο ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές φοβούνται τις αρνητικές διεθνείς αντιδράσεις στη χερσαία φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας έχει προκαλέσει σχεδόν καθολική διεθνή καταδίκη. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προτεινόμενες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ύστερα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης και τα κρατικά τουρκικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο δέχθηκαν πιέσεις για τέταρτη συνεχή ημέρα, με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να υφίστανται τη μεγαλύτερη πτώση.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του