× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέοι ανταγωνιστές για το ελληνικό λάδι

Γιατί κινδυνεύει να χάσει τη μάχη της ποιότητας το εθνικό μας προϊόν, παρά τα υψηλά επίπεδα παραγωγής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/8/2022

Νέοι ανταγωνιστές για το ελληνικό λάδι
Καθημερινή

Χρονιά ρεκόρ προβλέπεται για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή του. Ωστόσο, το ελληνικό λάδι αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα όπως η κακή διαχείριση του ελαιόκαρπου στα ελαιοτριβεία, ενώ η απειλή του δάκου καραδοκεί καθώς οι καιρικές συνθήκες φέτος ευνόησαν την ανάπτυξή του. Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα του ανταγωνισμού αυξάνονται, γράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ για την εφημερίδα Καθημερινή, η Τάνια Γεωργιοπούλου.

Ειδικότερα, υψηλά κινείται η ελληνική παραγωγή, την ίδια στιγμή που η σοδειά στην Ισπανία εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί έως και 50% λόγω της ξηρασίας, ενώ αν οι συνθήκες ανομβρίας συνεχιστούν και οι ελιές που υπάρχουν στα δέντρα δεν μαζέψουν αρκετό ελαιόλαδο, θα δώσουν χαμηλό σε απόδοση καρπό. Η κατάσταση δεν είναι καλή ούτε στην Ιταλία, όπου η παραγωγή αναμένεται επίσης να μειωθεί – αν και όχι τόσο όσο στην Ισπανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι οι ελαιώνες της Ιταλίας, και κατά συνέπεια και η παραγωγή της, έχουν έτσι κι αλλιώς μειωθεί δραματικά, καθώς το βακτήριο της ξυλέλας εξόντωσε τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια ρίζες ελιάς κυρίως στην Κάτω Ιταλία.

Η τιμή του ελαιολάδου αυτή τη στιγμή στη χώρα έχει φτάσει στα 4 ευρώ, προδιαγράφοντας μια πολύ καλή χρονιά και για τους Ελληνες παραγωγούς και από την άποψη της τιμής. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα στις αρχές του καλοκαιριού ήταν 3,30 ευρώ/κιλό, και στην Ισπανία την ίδια περίοδο ήταν 3,38 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 2,2%.

Σύντομα η Ελλάδα θα χάσει την τρίτη θέση ως ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως, με την Τυνησία να παίρνει τη θέση της και την Τουρκία να ακολουθεί.
Και ενώ όλα βαίνουν καλώς για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς φέτος με τα δέντρα να κινδυνεύουν να σπάσουν από τον καρπό, όπως χαρακτηριστικά λένε ειδικά στη βόρεια Κρήτη, τα επόμενα χρόνια το ελληνικό ελαιόλαδο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια διαφορετική αγορά, με τα επίπεδα του ανταγωνισμού να αυξάνονται. Ελαιόδεντρα φυτεύονται σε όλο τον κόσμο, όπως στην Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότιο Αμερική, την Κίνα και στο Πακιστάν. Σύντομα, αν δεν έχει ήδη συμβεί, αναφέρουν ειδικοί του κλάδου, η Ελλάδα θα χάσει την τρίτη θέση ως ελαιοπαραγωγός χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, με την Τυνησία να παίρνει τη θέση της και την Τουρκία να ακολουθεί.

Ενδεικτικό της χρόνιας στασιμότητας που χαρακτηρίζει τον κλάδο είναι ότι «μόνο το 2,3% του τυποποιημένου ελαιολάδου που πωλείται παγκοσμίως είναι ελληνικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία –που μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκε στο παιχνίδι– είναι 2,5% και για την Τυνησία 12,5%», λέει ο κ. Βασίλης Φρατζόλας, σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου. Ελάχιστη ποσότητα του ελληνικού ελαιολάδου τυποποιείται, περίπου 45.000 τόνοι σε συνολική μέση παραγωγή 225.000 τόνων, ενώ το 80% του ελληνικού ελαιολάδου που εξάγεται ακόμα κατευθύνεται ανώνυμα στην Ιταλία.

Χαρακτηριστικό της αδράνειας που επικρατεί είναι ότι «η Γερμανία και η Αγγλία, δύο χώρες που δεν παράγουν ελαιόλαδο, παρουσιάζονται να εξάγουν. Αυτό δείχνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο κινείται χωρίς ταυτότητα», τονίζει η κ. Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου Αthena (Αthena International Olive Oil Competition), που διοργανώνεται ήδη εδώ και επτά χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι μόνο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν δοθεί πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου, το «λάδι μας» εξάγεται κυρίως για κατανάλωση από την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και στη Γερμανία.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει τις τραπεζικές συναλλαγές η υπηρεσία IRIS

Επανάσταση στις συναλλαγές για καταναλωτές, επιχειρήσεις και Δημόσιο φέρνει η υπηρεσία IRIS με απευθείας άμεσες πληρωμές δια μέσου τραπεζικών λογαριασμών
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ελαιοκομική χρονιά με το έξτρα παρθένο στα 8,4 ευρώ

Η αγορά έχει προεξοφλήσει τα μειωμένα αποθέματα αλλά και την μικρή παραγωγή ελαιολάδου
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν μπαίνει πλαφόν στο ελαιόλαδο δηλώνει η κυβέρνηση

Προειδοποιεί με πρόστιμα τις τυποποιητικές επιχειρήσεις αν κερδοσκοπήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλήρη ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr ανακοίνωσε ξανά ο Αυγενάκης

Ποιόν προσπαθεί να πείσει ο υπουργός με τις συνεχόμενες ανακοινώσεις του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 2 ‑ 6 Οκτωβρίου

Δείτε τα επιδόματα και τις συντάξεις που θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών του Οκτωβρίου

Δείτε τις μέρες και τις ώρες αναχώρησης των πλοίων από τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης
ΕΛΛΑΔΑ

Κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανακοίνωσε η Group Attica

Αύξηση τζίρου στα 47,49 εκατ. ευρώ πέτυχε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ακτοπλοϊκή εταιρεία και λειτουργικά κέρδη.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακάμπτουν οι τουριστικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου

Στα 52,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2023 και ξεπέρασαν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2019
ΕΛΛΑΔΑ

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» παράταση ως τις 10 Οκτωβρίου

Νέα προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους
ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι covid στο Δήμο Μυτιλήνης

Αναβολή για τις 8 Μαρτίου του 2024 πήρε η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσαν οι 30 συμβασιούχοι του Δήμου Μυτιλήνης για να παραμείνουν στη δουλειά τους, με το αιτιολογικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
ΕΛΛΑΔΑ

Οι υποχρεώσεις των αγροτών για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις

Ανακοινώθηκε ο οδηγός με τις αιρεσιμότητες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ