× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της βραβευμένης Αννας Ταξείδη

Η Μυτιληνιά Φιλόλογος με τη «Χρυσόθεμη Αγαμέμνονος» είχε λάβει το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Θεατρικού Κειμένου για το 2021

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/8/2022

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της βραβευμένης Αννας Ταξείδη

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Άννας Ταξείδη «Χρυσόθεμις Αγαμέμνονος», από τις Εκδόσεις "Οδός Πανός". Θα βρίσκεται και στο 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, για όσους τύχει να περάσουν 2-16 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μυτιληνιά Φιλόλογος με τη «Χρυσόθεμη Αγαμέμνονος» είχε λάβει το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Θεατρικού Κειμένου για το 2021 και δίνει φωνή μέσα από μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία στην αδικημένη «κόρη και αδερφή» της αρχαιότητας με την οποία δεν ασχολήθηκαν Ευρυπίδης, Σοφοκλής και Αισχύλος!

Τι μας είπε η ίδια όταν βραβεύτηκε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρακολουθώντας την Ηλέκτρα του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο το 2018 στο Κάστρο της Μυτιλήνης, γνώρισα καλύτερα την ηρωίδα μου, καθώς ήξερα μόνο το όνομά της. Η Χρυσόθεμις είναι κόρη του βασιλιά Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Τα άλλα της τρία αδέλφια είναι γνωστά σε όλους μας. Η Ιφιγένεια, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης έχουν στο όνομά τους από τουλάχιστον δύο τραγωδίες των κλασσικών μας αρχαίων. Ευριπίδης, Σοφοκλής και Αισχύλος ασχολήθηκαν λεπτομερώς μαζί τους. Εκείνη, όμως, μία παρουσία μόνο κι αυτή δίπλα στην αδελφή της. Βλέπετε, δεν ήθελε τα αδέλφια της να σκοτώσουν τη μάνα τους!» μας εξηγεί.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη Χρυσόθεμη στην «Ηλέκτρα», κατευθείαν η Άννα Ταξείδη ένιωσε ότι αυτή η κόρη είναι παράφορα αδικημένη από τη μυθολογία του οίκου της και ότι πρέπει να φέρει κι αυτή στο όνομά της μία τραγωδία: «Και από το ίδιο βράδυ κιόλας ήξερα ότι θέλω να γράψω μία “σύγχρονα αρχαία τραγωδία”. Μόνο αυτό θα την δικαίωνε. Το έργο μου, λοιπόν, είναι μία “κανονική” τραγωδία (με Επεισόδια, Στάσιμα και Έξοδο). Ένα χρόνο σχεδόν μελετούσα. Και μετά, για 2 χρόνια, έπαιρνα πολυήμερες άδειες από τη δουλειά μου και έγραφα. Ουσιαστικά, το έργο βγήκε σε 4 δεκαήμερα, εφόσον ήξερα ακριβώς τι ήθελα να γράψω!»

Η συγγραφέας «αναλαμβάνει» τον μύθο από εκεί που τον άφησε ο Ευριπίδης στην Ιφιγένεια εν Ταύροις και τον συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πάει, λοιπόν, η Χρυσόθεμις να συναντήσει την Ιφιγένεια στη Βραυρώνα, όπου είναι Ιέρεια. Και συναντιούνται οι δύο αδελφές πρώτη φορά, επί της ουσίας, και λένε όλα όσα θα ήθελαν να πουν όλα αυτά τα χρόνια του θανατικού και της απουσίας. Τη συνάντηση πλαισιώνει η Τροφός τους, προσπαθώντας να προστατέψει και τις δυο».

Μέσα από αυτήν την άγνωστη κόρη, μας λέει, «ήθελα να βγάλω κάτι από εμένα. Να με ανακαλύψω και να με ολοκληρώσω – προς στιγμήν – μέσα από αυτήν. Και το ταξίδι μας άρχισε. Μαζί προχωρούσαμε όσο έβρισκε την ελευθερία που πάντα έψαχνε μέσα της, από την αρχαιότητα ακόμα, αρχέγονη και υπομονετική. Πρόκειται για μία εσωτερική αναζήτηση ενός αδικημένου, κατά την άποψή μου, ατόμου που προσπαθεί να δικαιωθεί, αλλά όχι από τους θεούς (όπως τα αδέλφια της). Μία αναζήτηση, θεωρώ, που δεν εντάσσεται στον χρόνο, κάτι που αναδεικνύεται από τη σύνθεση του αρχαίου θέματος με τον σύγχρονο προβληματισμό.

Ελπίζω το έργο μου να “φύγει” από εμένα και οι ηρωίδες μου να αναπνεύσουν πάνω στη σκηνή. Να καθαρίσει και το μυαλό μου και να δω το επόμενο έργο με διαύγεια. Υπάρχουν ιδέες…»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια φορά τα σαντούρια της Αγιάσου

Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου!

9 με 19 Αυγούστου, και θεματική τη «Φιλία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ενας νέος θεσμός γεννιέται με τη συνάντηση Μουσικών Σχολείων

230 μαθητές από την Ελλάδα έρχονται στη Λέσβο, ενώ 320 παιδιά διαγωνίζονται στους 12ους Μουσικούς Αγώνες- Μιλούν στο «Ν» ο Στ. Ανδρεαδέλλης, διευθυντής, Β. Παραδεισιάδη, καθηγήτρια του Μουσικού Μυτιλήνης και η Μ. Χατζηπαντελή από τον Σύλλογο Γονέων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Συζήτηση για την δράση του ΕΑΜ στη Λέσβο

Μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο «ΕΑΜ Λέσβου Ηττημένοι Νικητές» του Δημήτρη Μάντζαρη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Έρχεται τον Αύγουστο το Undefined Shapes II

Διεθνής συνάντηση ηλεκτρονικής μουσικής, 3 - 4 Αυγούστου, στη Σκάλα Καλλονής Λέσβου