× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κερδισμένοι και χαμένοι του προγράμματος νέων αγροτών

Μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε Λέσβο - Λήμνο και Ικαρία. Χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στην Χίο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 30/8/2022

Κερδισμένοι και χαμένοι του προγράμματος νέων αγροτών

Οι υποψήφιοι νέοι αγρότες που δήλωσαν δενδρώδεις καλλιέργειες (αμπέλια, ελιές κλπ.) αλλά και εκείνοι που είχαν την δυνατότητα να δηλώσουν μεγάλες ιδιόκτητες εκμεταλλεύσεις (π.χ. ζωϊκό κεφάλαιο) ήταν αυτοί που πήραν υψηλή βαθμολογία και μπήκαν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Μπορούμε συνεπώς να τα χαρακτηρίσουμε ως οριζόντια κριτήρια εισόδου στο πρόγραμμα, τα οποία τα συναντάμε σε όλες τις προκηρύξεις του προγράμματος.

 
Σε πρώτη φάση, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από το βόρειο Αιγαίο, και θα χρηματοδοτηθούν είναι 589 δηλαδή ποσοστό 68,7%. Άλλες 65 αιτήσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα. Δηλαδή συνολικά εντάσσονται 654 και το ποσοστό ένταξης το πρόγραμμα ανεβαίνει στο 76,13 επί του συνόλου των 857 αιτήσεων που κατατέθηκαν. 34 είναι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Κατά συνέπεια μένουν ως επιλαχούσες 169 αιτήσεις νέων αγροτών του βορείου Αιγαίου.

 

Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες

Με την ολοκλήρωση της έγκρισης των αποτελεσμάτων των νέων αγροτών για όλες της περιφέρειες της χώρας θα προκύψουν αδιάθετοι πόροι. Αυτοί οι πόροι θα ανακατανεμηθούν μεταξύ των Περιφερειών ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων  που έχουν χαρακτηριστεί επιλαχόντες. Αν από την ανακατανομή των διαθέσιμων πιστώσεων δεν καλυφθεί το σύνολο των επιλαχόντων αναμένεται να δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να ενταχθούν όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Όλα τα παραπάνω είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2022. Οι πρώτες πληρωμές του προγράμματος για το βόρειο Αιγαίου αναμένονται στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Θυμίζουμε πως η εφάπαξ επιδότηση που δίνεται στους νέους αγρότες κυμαίνεται από 35 - 40.000 ευρώ. Είναι σχεδόν διπλάσια αυτή της προηγούμενης προκήρυξης του προγράμματος, αλλά παράλληλα είναι πολύ μεγαλύτερες οι απαιτήσεις που υπάρχουν από όσους θα λάβουν την επιδότηση.

  
Ακτινογραφία των αιτήσεων του βορείου Αιγαίου

Η πλειοψηφία των αιτήσεων στο πρόγραμμα, από το βόρειο Αιγαίο, έγινε από τα νησιά του νομού Λέσβο 585 επί των 857. Αμπέλια, ελιές και κτηνοτροφία αιγοπροβάτων ήταν οι κύριες δραστηριότητες των υποψηφίων νέων αγροτών του νομού. Το ποσοστό επιτυχία στο νομό Λέσβου ήταν 75,9% (στην πρώτη φάση των εντάξεων).

 
Από το νησί της Χίου κατατέθηκαν 160 αιτήσεις, ωστόσο η πλειοψηφία των αιτήσεων πήρε χαμηλή βαθμολογία. Μόλις 64 αιτήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα από την πρώτη φάση (ποσοστό επιτυχία 40%). Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν 5. Αυτό σημαίνει πως στο νησί της Χίου υπάρχουν 91 επιλαχόντες.


Από τα νησιά του νομού Σάμο  κατατέθηκαν 112 αιτήσεις και εντάχθηκαν από την πρώτη φάση 81 αιτήσεις. Με συνέπεια το ποσοστό επιτυχία να διαμορφωθεί στο 72%. Από την Ικαρία κατατέθηκαν 18 αιτήσεις και εντάχθηκαν 15 (από την πρώτη φάση). Ήταν αιτήσεις που αφορούσαν αγροτικές εκμεταλλεύσεις με κατεύθυνση την αμπελουργία και την κτηνοτροφία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Τρία χρυσά και τρία χάλκινα βραβεία για τα γευστικά, ποιοτικά προϊόντα «Σελάχας»

Μεγάλες διακρίσεις για την επιχείρηση πέντε γενεών που επεκτείνεται στην Έκθεση Μeat Grill and Days
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση τζίρου και μείωση κερδών για τους μεγάλους τυροκόμους της Λέσβου

Το 2021 ήταν μια χρονιά καμπής για κτηνοτροφική παραγωγή του νησιού αλλά και για την λειτουργία των τυροκομικών επιχειρήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση ως 20 Δεκεμβρίου για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας

Ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης 30 Νοεμβρίου από το υπουργείο Εργασίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σεμινάριο για την ελαιοκομία στο Ακράσι

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα με ομιλητή το γεωπόνο Βασίλη Γάλλο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου

Υποτιμημένα τα ελληνικά λαμπάντε ελαιόλαδα σε σχέση με τα Ισπανικά και τα Τυνησιακά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Επαναληπτικοί διαγωνισμοί για επτά άγονες γραμμές

Με παράταση συμβάσεων εξυπηρετούνται οι άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές του βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μηχανική βλάβη στο Aqua Blue

Διέκοψε το ταξίδι και επέστρεψε στο λιμάνι του Λαυρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράταση για την ψηφιακή κάρτα εργαζομένων

Με επιστολή του το Επιμελητηρίου Λέσβου ζητά από τον υπουργό Εργασίας να δοθεί παράταση στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και ενημέρωση των επιχειρήσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα παράταση για τα σχέδια βελτίωσης του βορείου Αιγαίου

Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων πληρωμής για το 20% των επενδυτικών σχεδίων
ΑΓΟΡΑ

Κανένα όφελος από το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ για τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας του καλαθιού και τα προβλήματα που εντοπίζονται
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέες θέσεις πλανόδιων πωλητών στο Βόρειο Αιγαίο

Εκδόθηκε προκήρυξη από την Περιφέρεια με προθεσμία υποβολής από 29 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αποζημιώστε τώρα τους ελαιοπαραγωγούς»

Αναφορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς