× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το άχαρο σήριαλ με το αγροτικό πετρέλαιο

...και στο βάθος το προβληματικό νέο ΟΣΔΕ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/8/2022

Το άχαρο σήριαλ με το αγροτικό πετρέλαιο

Εδώ και δύο μήνες τα μέσα ενημέρωσης που απευθύνονται στους αγρότες σχεδόν καθημερινά δημοσιεύουν ειδήσεις για το αγροτικό πετρέλαιο ή ορθότερα την επιστροφή μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες. Βέβαια το σήριαλ ξεκίνησε πολλούς μήνες νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου, με την κυβέρνηση να δίνει υποσχέσεις για ενίσχυση των αγροτών. Το τελευταίο δίμηνο αυτό το άχαρο σήριαλ εξαντλείται σε ανούσιες αναλύσεις για την ημέρα πληρωμής της έκτακτης ενίσχυσης. Όλο τον Ιούλιο τα «παπαγαλάκια» του υπουργείου μας ενημέρωσαν «σήμερα πληρώνεται», «την άλλη Πέμπτη πληρώνεται» κ.ο.κ.

 

Μπήκαμε στον Αύγουστο και το σήριαλ συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο. Μέχρι που φθάσαμε στις 25 Αυγούστου, κι πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρήκε ξανά το δρόμο για τα γραφεία της, οπότε βγήκε η επίσημη ανακοίνωση με τίτλο: «Πιστώνεται στους λογαριασμούς των αγροτών η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης - Εκδόθηκε ΦΕΚ». Την ίδια ημέρα γράφουν τα «παπαγαλάκια» «Δευτέρα 29 του μήνα πληρώνεται το αγροτικό πετρέλαιο».

 

Φθάνουμε στην Δευτέρα και πληρωμή δεν γίνεται γιατί λέει φταίει η ΑΑΔΕ, άλλος λέει πως φταίει το Μητρώο Αγροτών κλπ. Λες και το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορούσαν να κάνουν μια εικονική πληρωμή να βρουν τα προβλήματα και να τα λύσουν. Τώρα τα σενάρια λένε πως η πληρωμή θα γίνει στις 31 Αυγούστου.

 

Ψίχουλα η επιδότηση

 

 

Το συνολικό κονδύλι που θα δοθεί ως αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους των καυσίμων είναι 70 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι 300.000 αγρότες, αν πιστέψουμε τους υπολογισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά συνέπεια άλλες 350.000 αγρότες δεν θα λάβουν ούτε ευρώ. Οι 300.000 αγρότες θα λάβουν κατά μέσο όρο 233 ευρώ. Δηλαδή πρόκειται για αστεία ποσά που δεν είναι καν άξια αναφοράς.

 

 

Τα προβλήματα του ΟΣΔΕ

 

 

Η πληρωμή της παραπάνω επιδότησης είναι συνδεδεμένη με τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, η ψηφιακή βάση του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) έκλεισε την προηγούμενη Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα που βγήκε η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουμε την εκτίμηση πως πίσω από τα προβλήματα στην πληρωμή της συγκεκριμένης ήσσονος σημασίας επιδότησης για το αγροτικό πετρέλαιο βρίσκονται τα προβλήματα που έχει το ΟΣΔΕ.

 

Δηλαδή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη επιδότηση για να δει τα προβλήματα που έχει το ΟΣΔΕ προκειμένου στην συνέχεια να προσπαθήσει να τα διορθώσει. Για να το πούμε πιο απλά η πληρωμή (ορθότερα η μη πληρωμή) της επιδότησης για το αγροτικό πετρέλαιο είναι τον οδηγό Ι.Χ. αυτοκινήτου που πριν ξεκινήσει να οδηγεί δοκιμάζει αν λειτουργεί η ζώνη ασφαλείας που έβαλε. Το κρας τεστ θα είναι η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στα τέλη του Οκτωβρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία