Δοκίμασαν σύκα φουρνιστά και γλέντησαν με την ψυχή τους
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Αφάλωνα η εκδήλωση Ψταλέλια - Φουρνέλια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού στην αυλή της εκκλησίας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/8/2022
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου αναβίωσε το έθιμο «Ψταλελια- Φουρνελια», στον όμορφο Αφάλωνα από τον εκπολιστικό Σύλλογο «Η Αγία Τριάδα» και το νέο Διοικητικό συμβούλιο του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 29 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στην αυλή της εκκλησίας του χωριού.
Προσφέρθηκαν Λεσβιακά προϊόντα, όπως παξιμάδι, λαδοτύρι, γραβιέρα, κρασι, ντόπια φρούτα εποχής όπως σταφύλια αχλάδια και σύκα, λικέρ και μαρμελάδα σύκου.
Πρόκειται για ένα έθιμο του χωριού που γινόταν εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με αυτό άναβαν μια μικρή φωτιά σε κάθε γειτονιά και έφτιαχναν ένα φουρνάκι. Για αυτό και η ονομασία τα "φουρνέλια" . Έβαζαν ένα κομμάτι τσίγκο πάνω από τα κάρβουνα και έψηναν τα ξερά σύκα, τα ψταλέλια αφού πρώτα τα περνούσαν μέσα σε ξυλάκια.
Παράλληλα τραγουδούσαν:
"Κάτου στου γιαλό
έσφαξαν έναν πιτνό
ότλουγια είναι του αίμα τ'
να είν' τσι τα ψταλέλια μας!"
Αυτή τη μέρα, ανήμερα τ' Αγιου-Γιαννιού, νήστευαν οι Αφαλωνιάτες ακόμα και το λάδι οπότε τα ψημένα ψταλέλια ήταν ένα έδεσμα που αφθονούσε την εποχή αυτή και ήταν κατάλληλο για τη νηστεία.