× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν τιμές και κόστος παραγωγής

Αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία στα 4,23 ευρώ ανά κιλό

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/9/2022

Ελαιόλαδο: Ανεβαίνουν τιμές και κόστος παραγωγής

Στις 18 Αυγούστου εκτιμούσαμε πως η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα φθάσει στα 4,00 ευρώ ανά κιλό. Στο ίδιο άρθρο τονίζαμε πως ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πέντε αιώνων έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην παραγωγή ελαιολάδου. Οι εκτιμήσεις για τον όγκο της παραγωγής συνεχώς αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω σχεδόν για το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών χωρών. Σε αυτή την καταστροφική χρονιά οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί φαίνεται να διασώζονται καθώς αναμένεται μια σχετικά καλή χρονιά.

Θεωρείται βέβαιο πως τη ελαιοκομική περίοδο 2022 - 2023 η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι μικρότερη από την κατανάλωση. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κοντά στους 2,7 εκατ. τόνους. Η δε παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 3,00 εκατ. τόνους. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις σημαίνει πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το 2023 θα μειωθούν δραστικά τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου.

 

Ωστόσο αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα αποθέματα ελαιολάδου στο τέλος του Σεπτεμβρίου, δηλαδή τα αποθέματα του 2022. Τους προηγούμενους μήνες ήρθαν στην δημοσιότητα σειρά στοιχείων που κατέγραφαν μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου. Όμως όλες οι αναλύσεις έδειχναν πως στο τέλος της τρέχουσας περιόδου θα καταγράφονταν σημαντική μείωση των αποθεμάτων.

 

Κατά την άποψη μας η ελαιοκομική σεζόν 2022 - 2023 θα σφραγιστεί από την μεγάλη μείωση της παραγωγής, της κατανάλωσης και των αποθεμάτων. Η μείωση της κατανάλωσης θα έρθει ως συνέπεια της αύξησης των τιμών. Η προτίμηση σε χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα είναι κυρίαρχη τάση στην αγορά. Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της κατανάλωσης δεν είναι τέτοιος που να μπορεί να ανασχέσει την μείωση των αποθεμάτων. Συνεπώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχιστούν οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα εμπορικά παιχνίδια προκειμένου να ανασχεθεί η ανοδική τάση των τιμών.

 

Πάνω από τα 4,00 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δείχνουν πως σύντομα σε Ελλάδα και Ισπανία οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα ανεβούν πάνω από τα 4,00 ευρώ ανά κιλό.  Ήδη στην Ισπανία γίνονται αγοραπωλησία έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 4,23 ευρώ ανά κιλό, ενώ οι τιμές του παρθένου ελαιολάδου φθάνουν μέχρι και τα 3,94 ευρώ ανά κιλό. Τέλος για τον βιομηχανικό άσσο η τιμή του χθες Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στα 3,8 ευρώ ανά κιλό.

 

 

Τι θα γίνει με το κόστος παραγωγής

 

Η αύξηση των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής. Αιτία είναι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των τιμών των υγρών καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων.

 

Το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν το γνωρίζει κανείς ακόμη. Όμως είναι βέβαιο πως θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των εσόδων των ελαιοπαραγωγών.

 

Στις 16 Αυγούστου αναλύσαμε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έδειχναν αύξηση στο κόστος παραγωγής κατά 28%.

 

Μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς θα αποτελέσουν τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων. Διότι την στιγμή που θα χρειάζονται ρευστότητα για να πληρώσουν εργάτες και ελαιοτριβεία δεν θα έχουν το ζεστό χρήμα των επιδοτήσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Το καλάθι του νοικοκυριού δεν προσέφερε τίποτα στην τσέπη μας

«Επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης» χαρακτήρισε το καλάθι του νοικοκυριού το Ινστιτούτο Καταναλωτών
ΕΛΛΑΔΑ

Συρρικνώνεται ο ελληνικός αμπελώνας

Μείωση 65.000 στρεμμάτων την τελευταία 10ετία
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το ισοζύγιο μελιού

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυρσινιάς και Κουτουλάκης στην γενική συνέλευση του INSULEUR

Συζήτηση για την διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών επιδοτήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωθεί θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Μπάχαλο οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Παραιτήσεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ από θέσεις ευθύνης. Τρέχει για να πληρώσει όπως όπως τα αγροπεριβαλλοντικά ο Γεωργαντάς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Tην επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για την επιδότηση ζωοτροφών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκοτόπων που δεν έχουν ολοκληρωθεί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χάθηκαν 3.660 θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο τον Οκτώβριο

Μείωση θέσεων εργασίας στη Λέσβο το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2022
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αλιείας 2021‑2027

Χρηματοδοτήσεις 296,95 εκατ. ευρώ για την βιώσιμη αλιεία και 130,4 εκατ. ευρώ για τις υδατοκαλλιέργειες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΓΕΩΤΕΕ

Τέσσερα ψηφοδέλτια διεκδικούν την εκπροσώπηση τους στη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προτεραιότητα η επισιτιστικής επάρκειας

Ο Γεωργαντάς στο συνέδριο του Economist: «Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, απαιτείται εθνική συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση και όχι υπονόμευση του κοινού καλού για κομματικά ή προσωπικά οφέλη»