× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καλή σχολική χρονιά, μέσα από αγώνες για την Εκπαίδευση»

Ανακοίνωση από την παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/9/2022

«Καλή σχολική χρονιά, μέσα από αγώνες για την Εκπαίδευση»


Με μαχητική διάθεση ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για την παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών η οποία σε ανακοίνωσή της με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, καλωσορίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς θέτοντας παράλληλα μια σειρά από σημαντικά και διαχρονικά αιτήματα για την ποιότητα της εκπαίδευσης και τη στήριξη μαθητών και δασκάλων στα σχολεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών έχει ως εξής: 

«Ευχόμαστε σε κάθε εκπαιδευτικό, γονιό και μαθητή μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Όλοι μας επιδιώκουμε το καλύτερο για τη μόρφωση των παιδιών μας, έχουμε ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον και την πρόοδό τους. Γι΄αυτό και δε συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια, με τα λίγα… Δε στριμώχνουμε τις ανάγκες μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα στα voucher και τα pass, δεν «τσιμπάμε» στο κυβερνητικό αφήγημα για «καινοτομίες στην εκπαίδευση και επιστροφή στην κανονικότητα».

Αυτή την περίοδο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα «βουνό» υποχρεώσεων, λογαριασμών, ενώ οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο κυβερνητικός μύθος ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» και ότι θα μας σώσουν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καταρρέει με πάταγο από την πραγματικότητα που ζούμε.

Ο μισθός μας δε φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Τα ενοίκια και το κόστος μετακίνησης, ειδικά για αναπληρωτές και νεοδιόριστους, τον εξανεμίζουν και ότι απομένει είναι ψίχουλα… Αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δε φταίει η κακή μας τύχη και συγκυρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων, από όλες τις κυβερνήσεις, που πραγματικά «βγάζει μάτι». Τέτοια είναι τα κέρδη ρεκόρ των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ οι μισοί εργαζόμενοι δεν πήγαν ούτε μια μέρα διακοπές, οι τροπολογίες που φοροαπαλλάσουν και χαρίζουν ξανά χρέη στους εφοπλιστές, η ψήφιση οδηγίας της ΕΕ, που επικαιροποιεί το καθεστώς των άδικων φόρων στα «ενεργειακά προϊόντα».

Η κλιμάκωση της επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας πάει χέρι-χέρι με την ένταση της καταστολής, της επίθεσης στα συνδικάτα και τη δράση τους, στο φακέλωμα και τον κρατικό έλεγχο, στην ενεργοποίηση ενός άθλιου μηχανισμού ενάντια  στον «εχθρό λαό», που ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή και την υπόθεση των «παρακολουθήσεων».

Αυτό είναι το λεγόμενο “επιτελικό” κράτος που υπερασπίζονται από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Γρήγορο και αποτελεσματικό για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής και το χτύπημα του εργατικού κινήματος. Ανύπαρκτο και δυσλειτουργικό για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος από τις φυσικές καταστροφές, των δικαιωμάτων και της μόρφωσης της νεολαίας.

Τίποτα δε γίνεται αν μένεις θεατής – όλα ανατρέπονται αν πρωταγωνιστείς!

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και όλοι οι εργαζόμενοι, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Έχουμε αποδείξει ότι μόνο με τη συλλογική οργάνωση, τους αγώνες και την αλληλεγγύη μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Αυτό έδειξαν οι αγώνες μας για να κρατήσουμε όρθια τα σχολεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό γίνεται πράξη και σε μια σειρά άλλους χώρους δουλειάς και κλάδους, που οι αγώνες των εργαζομένων έχουν επιτυχίες, με τελευταίες αυτές στα Λιπάσματα Καβάλας και αλλού. Έτσι ακυρώνονται στην πράξη κυβερνητικά μέτρα και άδικοι νόμοι. Έτσι ακυρώθηκε στην πράξη η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, δεν μπήκαν κάμερες στις τάξεις, έχουμε αφήσει ανενεργό για πάνω από ένα χρόνο τον ν. Χατζηδάκη.

Τα σχολεία ανοίγουν και παρά τις θριαμβολογίες του Υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς και τις καινοτομίες που τάχα εισάγει, γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Τα πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς, χωρίς τα μαγειρέματα και το πετσόκομμα, παραμένουν μεγάλα ακόμα και μετά τις πρώτες προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών. Οι γονείς θα κληθούν για μια ακόμα χρονιά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολλά παιδιά να ξεπαγιάσουν τον χειμώνα, αν δεν παρθούν μέτρα για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα. Η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών σπάει κόκαλα. Οι αυξήσεις στα σχολικά είδη είναι μεγάλες, μόνο στο χαρτί φωτοτυπίας ξεπερνούν το 30%.

Η κανονικότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ αναφέρεται στο νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει ψηφίσει. Πατώντας και επεκτείνοντας νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδιώκει να διαμορφώσει, ακόμα πιο γρήγορα, ένα κατηγοριοποιημένο, πιο ταξικό και εμπορευματοποιημένο στη δομή και στο περιεχόμενο σχολείο, μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης «αξιολόγησης», των μεντόρων και των εκπαιδευτικών ομίλων, της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και τον νόμων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το περιβόητο «διευρυμένο ολοήμερο μέχρι τις 17:30», υλοποιείται χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς υποδομές και παιδαγωγικό πλαίσιο, δημιουργώντας κυριολεκτικό μπάχαλο στα σχολεία. 

Και τη φετινή χρονιά, στο όνομα της «ήπιας διαχείρισης», αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, αφού δεν προβλέπει ούτε καν δωρεάν τεστ.

Δε μένουμε θεατές! Δεν περιμένουμε σωτήρες! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Οργανώνουμε σε κάθε σωματείο, σε κάθε δήμο, σε κάθε σχολείο, τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες:

  • Δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού. Αφορολόγητο στα €12.000.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία. Μέτρα στήριξης της καθημερινής διαβίωσης των εκπαιδευτικών. Επιδότηση ενοικίου στα 300€, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών για τη στέγαση. 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ. Δωρεάν σίτιση σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες.
  • 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης των σχολείων. Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ covid με ευθύνη του ΕΟΔΥ και παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο.
  • Λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο πόλεμο.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Διαγραφή χρεών σε ρεύμα και ΔΕΚΟ. Εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου και Φυσικού αερίου. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιβολή πλαφόν στις τιμές.
  • Δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά. Άμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
  • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο δράστης των εμπρησμών στην Αναξο

Άγγλος υπήκοος με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας ομολόγησε ότι έκαψε συνολικά 17 αυτοκίνητα και τρία δίκυκλα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Από τα βράχια της Λέσβου στο Netflix

Ταινία, η ιστορία της κολυμβήτριας από τη Συρία που επέστρεψε στη Λέσβο για να βοηθήσει άλλους πρόσφυγες και... κατέληξε στη φυλακή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δύο συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν ναρκωτικά χάπια, φυτά κάνναβης και μικροποσότητες κάνναβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίστηκαν δύο κοπέλες

Ανατράπηκε μηχανάκι στην περιοχή Θερμής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείωση 46,7% των τροχαίων ατυχημάτων το Σεπτέμβριο

Το 66% των ατυχημάτων του βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν στο νομό Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μοίρασαν μπαλόνια και αγάπη

Οι άνθρωποι της ΚΥΨΕΛΗΣ στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε το κουράγιο, τη δύναμη,την αντοχή…»

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο δικαστήριο όπου θα εκδικαστεί η έφεση του δολοφόνου της Ερατούς
ΥΓΕΙΑ

4.304 θεραπείες στο Κέντρο Αποκατάστασης στα Δάφια

Ενας στους επτά ανθρώπους πάσχει από κάποια μορφή αναπηρίας, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Νοσοκομείο Μυτιλήνης με αφορμή την φετινή 3η Δεκέμβρη παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη του 3ο Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Παλαιοχωρίου

Τα παιδιά άλεσαν σιτάρι στο πέτρινο χειρόμυλο και με το αλεύρι έπλασαν κουλούρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποσχέσεις για ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών του βορείου Αιγαίου

Ικανοποίηση στην Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος βορείου Αιγαίου για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Αρχηγό του Σώματος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα απολιθώματα ερμηνεύουν τις κλιματικές αλλαγές

Μεγάλη έκθεση απολιθωμάτων – προβολή της Λέσβου στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke στα σύνορα Αυστρίας με Σλοβενία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«...Για έναν κόσμο ελεύθερο από υλικά και κοινωνικά εμπόδια»

Συμβολική πορεία διαμαρτυρίας για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στους δρόμους των Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Μυτιλήνης