× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο σκοτεινός αντι‑ήρωας της Gotham επέστρεψε ‑ και δεν είναι αυτός που νομίζεις

Γράφει η ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Δημοσίευση 15/10/2019

Ο σκοτεινός αντι‑ήρωας της Gotham επέστρεψε ‑ και δεν είναι αυτός που νομίζεις

Ο Arthur Fleck είναι ένας μοναχικός άντρας που ζει με τη μητέρα του σε συνθήκες ανέχειας πάσχοντας από μια διαταραχή που τον καθιστά αντικείμενο χλευασμού και κακοποίησης και του στερεί την πιθανότητα μιας κοινωνικά αποδεκτής ζωής. Όταν το κρεσέντο της εις βάρος του βίας κλιμακώνεται, με το κλείσιμο των κοινωνικών υπηρεσιών που αποτελούσαν το μοναδικό του στήριγμα, η καταβύθισή του στην απόλυτη δυστυχία δεν έχει πια επιστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια κομβική στιγμή, σκοτώνει σε αυτοάμυνα τρεις γιάπηδες και η περσόνα του γίνεται σύμβολο αμφισβήτησης. Έχει πλέον σηκώσει το χαλί κάτω από το οποίο η κοινωνία έχει κρύψει τις ασχήμιες της προκειμένου να προσφέρει στον εαυτό της μια επίφαση κανονικότητας.Και μετά ξηλώνει τις ραφές του, απαλλάσσεται από τα βαρίδια, αποκαθηλώνει και εξοντώνει τη μία μετά την άλλη κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης: τη μητέρα, τον μη αλληλέγγυο συνάδελφο, το δημοσιογράφο. Η οργή ξεχύνεται στους δρόμους με τη μορφή ενός βίαιου λαϊκού ξεσπάσματος, χωρίς ταξικό προσανατολισμό αλλά με σαφές ταξικό πρόσημο. Και μόνο τότε έρχεται η ώρα ένα τυχαίο χέρι να στρέψει το όπλο κατά του αριβίστα κεφαλαιοκράτη Thomas Wayne.

Αν είχε κάποιον απώτερο σκοπό ή κίνητρο, ο Joker θα μπορούσε να είναι ο Κόκκινος Δράκος του Thomas Harris. Μόνο που η δική του εκδίκηση δεν είναι το αντίδοτο στις ανεπάρκειες και τους προσωπικούς του δαίμονες αλλά η απελευθέρωσή του από τη βασανιστική ανάγκη να είναι αποδεκτός ως «φυσιολογικός».

Ο Joaquin Phoenix χτίζει με αριστουργηματικό τρόπο τον Joker του κάνοντάς μας μάρτυρες μιας σωματικής και ψυχικής εκκόλαψης: από αόρατο πλάσμα, αβέβαιο ακόμα και για την ίδια του την ύπαρξη, αναδεικνύεται σε ένα νιχιλιστή αντι-ήρωα που, αντιλαμβανόμενος την κωμικότητα της τραγικότητάς του, απαλλάσσεται του ονόματος και του προσώπου του υιοθετώντας ένα προσωπείο που εμπεριέχει και άρα εκμηδενίζει όλα τα στοιχεία της πραγματικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Υόρκη των αρχών του ‘80 προσφέρει το καταλληλότερο σκηνικό για να στηθεί η Gotham: μια πόλη που μέσα από τα σπλάχνα της ένας περιθωριοποιημένος και κακοποιημένος μεσήλικας αναδεικνύεται στην πιο γνήσια αναρχική φιγούρα. Χωρίς να ηθικολογεί, ο σκηνοθέτης Todd Phillips αποτυπώνει την κοινωνία σε όλη της τη βαρβαρότητα καθιστώντας τον πρωταγωνιστή του καθρέφτη της εποχής του: ένα δαρμένο σκυλί που οδηγείται νομοτελειακά σε μια ανεξέλεγκτη και απελευθερωτική οργή, κενή οποιουδήποτε ιδεολογικού στίγματος.

Από αυτή την τραμπάλα γέλιου και θανάτου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το εφιαλτικό ηχόχρωμα της Hildur Guðnadóttir.

Με δυο λόγια, μην το χάσετε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης