× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το νεκροταφείο δεν έχει συγκεκριμένο θρησκευτικό ή πολιτισμικό πρόσημο»

Η οργάνωση Earth Medicine απαντά για το νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών στο Κάτω Τρίτος επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ μας για την εισήγηση του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη περί δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/9/2022

«Το νεκροταφείο δεν έχει συγκεκριμένο θρησκευτικό ή πολιτισμικό πρόσημο»

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας τις 11/8/2022 σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης στις 10/8/2022 κατά την οποία ήρθε για συζήτηση με τη μορφή του επείγοντος το θέμα της πραγματοποίησης εργασιών στο δημοτικό χώρο ταφής προσφύγων και μεταναστών στο Κάτω Τρίτος.Χώρό τον οποίο εγγράφως ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης χαρακτήριζε μουσουλμανικό νεκροταφείο!

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση την EARTH MEDICINE PHYSICAL REHABILITATION έστειλε απάντηση στο «Ν» για το δημοσίευμα επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο χώρος που ζητήθηκε από το δήμο είναι δεν έχει συγκεκριμένο θρησκευτικό η πολιτισμικό πρόσημο αφού απευθύνεται σε θύματα της προσφυγικής κρίσης από διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Άρα σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αναφορά σε «μουσουλμανικό νεκροταφείο» από την οργάνωσή μας».

Αν ισχύουν τα όσα αναφέρει στο έγγραφο της η οργάνωση σημαίνει ότι ο κ.Κύτελης επιθυμεί τη δημιουργία χώρου ταφής αποκλειστικά για μουσουλμάνους. Κάτι που βεβαίως αποτυπώθηκε και στην έγγραφη εισήγηση του στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης.

Αναλυτικά η απάντηση της EARTH MEDICINE PHYSICAL REHABILITATION έχει ως εξής:

«Μετά από την πρόσφατη δημοσιοποίηση άρθρου σας με τίτλο «Μετά το διορισμό Ιμάμη τώρα και.... μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Λέσβο» ,το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού σας στις 11/08/2022 θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μερικές διευκρινιστικές πληροφορίες όσον αφορά την δράση της οργάνωσής μας σε σχέση με το παραπάνω θέμα.

Καταρχήν η οργάνωσή μας ξεκίνησε , συστάθηκε και δραστηριοποιείται επίσημα στο νησί της Λέσβου ακολουθώντας όλες τις απαιτούμενες διεργασίες της ελληνικής νομοθεσίας. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει πλήρης και ελεγχόμενη νομικά και λογιστικά διαφάνεια όσον αφορά την διαχείριση και τις δραστηριότητές της. Είμαστε μια μικρή οργάνωση η οποία παρέχει υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης στα πλέον ευαίσθητα άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα του προσφυγικού πληθυσμού πάνω στο νησί αλλά και κατά περίπτωση σε ημεδαπούς κατοίκους του νησιού.

Τον Ιανουάριο του 2022 μετά από πρωτοβουλία του μέλους μας Dr.Gerhard Trabert, συντάξαμε μια πρόταση προς τον Δήμο Μυτιλήνης για την αποκατάσταση του χώρου ταφής προσφύγων στην περιοχή του Κάτω Τρίτους ,που όπως αναφέρετε είχε αξιοποιηθεί πρόχειρα λόγω εκτάκτου ανάγκης κατά την περίοδο αιχμής της προσφυγικής κρίσης στο νησί. Η πρόταση μας, το έγγραφο της οποίας σας αποστέλλουμε, έχει ως στόχο την κάλυψη βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως αυτά καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε καμιά περίπτωση δεν έχει συγκεκριμένο θρησκευτικό η πολιτισμικό πρόσημο αφού απευθύνεται σε θύματα της προσφυγικής κρίσης από διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Άρα σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αναφορά σε «μουσουλμανικό νεκροταφείο» από την οργάνωσή μας.

Επιπλέον η πρότασή μας σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί την παραχώρηση ή την μακροχρόνια διαχείριση του προσφυγικού χώρου ταφής από την οργάνωσή μας. Η πρόταση ουσιαστικά περιλαμβάνει την καταγραφή των παρόντων θέσεων ταφής και την διαμόρφωση του χώρου με φύτεμα λουλουδιών καθαρισμό άγριας βλάστησης και δημιουργίας επιταφίων με απώτερο στόχο την ύπαρξη ενός αξιοπρεπούς χώρου μνήμης για τα θύματα της προσφυγικής κρίσης. Τα έξοδα της υλοποίησης των έργων αυτών θα καλυφθούν από την οργάνωσή μας ενώ η έγκριση των εργασιών και η διαχείριση του χώρου θα είναι πάντα υπό την ευθύνη και επίβλεψη του Δημοτικού συμβουλίου.

Το δικαίωμα στην ταφή και μνήμη των νεκρών είναι ιερό από αρχαιοτάτων χρόνων και πλέον καλύπτεται από συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας είναι μια απειροελάχιστη ένδειξη ανθρωπιάς αλλά και μια κίνηση που θα βοηθήσει την εναρμόνιση του Δήμου Μυτιλήνης με την νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σας ευχαριστούμε και είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς Πρύτανη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα έφερε ο νόμος Κεραμέως» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μειώθηκε κατά 5 εκατ. ευρώ η επιχορήγηση στους δήμους

Καταγγελία της Εριφύλης Χιωτέλλη επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο λαός να στοχεύσει τον μολυσματικό ιό της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία»

Oμιλία της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο «Ν»

Ο Patrick Paquet δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συμβουλές για γονείς αναφορικά με τη σεξουαλική ζωή

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ομιλία κλινικής ψυχολόγου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαφίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς στις Βρυξέλλες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Alley Dog» ανέλαβε δράση στήριξης στους μικρούς υπερήρωες του σήμερα!

Δίνουμε έξτρα 50 λεπτά και 1 ευρώ φτάνει στον Σύλλογο Γονιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της μυτιληνιάς επιχείρησης, Στρατής Αλμπάνης
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολές ταινιών από την ΚΝΕ Λέσβου

Συνεχίζονται την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο κτίριο με την ταινία «Δυστυχώς απουσιάζετε»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκέντρωση ενάντια στις παρενοχλήσεις γυναικών στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς από την οργάνωση «Μαχητικές και ελεύθερες»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Βήμα ανάπτυξης για τον Πολιχνίτο, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών»

Κοινή επιστολή Συλλόγων Πολιχνιατών και Βρισαγωτών Αθήνας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καμπάνια αγάπης στην Φίλια

Γίνε και εσύ Άγιος Βασίλης για τα παιδιά του χωριού