× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπλόκια(και πάλι):Μια πρόταση για συζήτηση

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 10/9/2022

Μπλόκια(και πάλι):Μια πρόταση για συζήτηση

Η ανάγκη για το γράψιμο τούτου του κειμένου προέκυψε από την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που έδειξαν φίλοι και αναγνώστες στο προηγούμενο, που είχε σαν αντικείμενό του την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Μπλόκια και την εγκατάλειψή τους από την πολιτεία.

Ένα ενδιαφέρον που φάνηκε τόσο στις αντιδράσεις των αναγνωστών, όσο και στις συζητήσεις που έγιναν με φίλους δια ζώσης.

Αναπτύχθηκε, μάλιστα, και ένας προβληματισμός που δεν περιορίστηκε στο '' συμμάζεμα '' της σημερινής κατάστασης και σε κάποιες παρεμβάσεις που, απλά, θα εξαλείψουν τους επαπειλούμενους κινδύνους, αλλά κατατέθηκαν και ιδέες που η ολοκλήρωση και υλοποίηση τους θα δώσουν στα Μπλόκια μια άλλη μορφή. Μια μορφή αντάξιας μιας σύγχρονης και όμορφης πόλης, τέτοιας που αξίζει στη Μυτιλήνη.

Πιο συγκεκριμένα: Ξεκινώντας από την ανάγκη της προστασίας από κύματα, αέρα ,υγρασία και ότι άλλο, που κατατρώει την βάση του εδάφους όπου εδράζεται το Άγαλμα της Ελευθερίας, οδηγηθήκαμε στη σκέψη μιας επέκτασης της σημερινής εξέδρας τόσο προς βορρά όσο και προς νότο.

Προς βορρά

Μιας επέκτασης προς βορρά , με σεβασμό στα βράχια που υπάρχουν μέσα στη θάλασσα, που θα 'χει πλάτος ανάλογο με το ήδη υπάρχον, και μήκος , ίσως μέχρι τα όρια - '' σύνορα-σύρματα '' - της πλαζ και προς νότο , με την ίδια λογική, να φτάσει μέχρι τα κάγκελα και τα σύρματα - κι εδώ σύρματα , και μάλιστα αγκαθωτά -που χωρίζουν τα Μπλόκια από το λιμάνι.

Μια τέτοια ενέργεια θα δώσει το έναυσμα για μια γενικότερη ανάπλαση του χώρου, τέτοιας που θα κάνει τα Μπλόκια , και σαν χώρο κολύμβησης αλλά και σαν χώρο ανάπαυσης και περιπάτου, πόλο έλξης , όχι μόνο των '' πιστών'' αλλά και σημείο αναφοράς ολόκληρης της πόλης και ,ίσως, όχι μόνο.

Προς νότο

Πιστεύω, πως απαραίτητο στοιχείο αυτής της ανάπλασης θα πρέπει να είναι και η ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου - Καστέλι, εκτελέσεις πατριωτών από τους Ναζί, Go back, κλπ -είτε με μια αναμνηστική πλάκα, είτε με όποιον άλλον πιο πρόσφορο τρόπο.

Τελειώνοντας να ξεκαθαρίσω ότι τούτο 'δω το κείμενο σκοπό έχει να σπείρει '' καινά δαιμόνια ''. Να κάνει όλους όσους πιστεύουμε πως τα Μπλόκια είναι ένας χώρος, κάτι περισσότερο από όπου πάμε να κάνουμε το μπάνιο μας, να καταθέσουμε τις απόψεις και τις σκέψεις μας για το πως θέλουμε να δούμε τα Μπλόκια ''μας'', να συζητήσουμε πάνω σ' αυτές, κι αν απ' αυτή τη συζήτηση προκύψει κάτι που μας αρέσει, κάτι που πιστεύουμε πως αξίζει, να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ από την πολιτεία να γίνει πράξη.

Υ.Γ. Όποιες και όποιοι θέλουν να καταθέσουν τις σκέψεις τους ,τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους μπορούν να το κάνουν και μέσα από τις φιλόξενες στήλες του ''Ν''.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,30/11/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Αναζητώντας σε ένα ντουβάρι το Νεικόδιμο, πατέρα του μεγάλου Γαληνού

Ένα χαμένο μέχρι πρότινος μάρμαρο, διηγείται μια ιστορία 22 αιώνων του Ρωμαίικου της Περγάμου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 29/11/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εδώ και τώρα προμηθείς!

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τέσσερα «κομμάτια» ενός πρόσφυγα Αγιου

Του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτη, πολιούχου Αγίου του ρημαγμένου Αϊβαλιού
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επιλήσμονες;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στην Αγία Αικατερίνη της Σμύρνης

Άγνωστες φωτογραφίες και μια μαρτυρία για το μεγαλύτερο ναό της πρωτεύουσας της Ιωνίας που καταστράφηκε το Σεπτέμβριο του 1922
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φέτος τις γιορτές δωρίστε στους αγαπημένους σας μια «Ελιά στη Λέσβο»

Γράφει η: Κατερίνα Μαρινάκη MSc Λαογράφος - Δημοσιογράφος
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Γιατί δε τα μπαζώσαμε τα αρχαία να ησυχάσουν και αυτά να ησυχάσουμε κι εμείς;

Με αφορμή μια αρχαία κρήνη (στο κέντρο μιας χωματερής) στην οδό Θεοφράστου της Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ