× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξαναζεσταμένο φαγητό οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους αγρότες

Κανένα μέτρο στήριξης για τους νησιώτες και ετεροεπαγγελματίες αγρότες

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/9/2022

Ξαναζεσταμένο φαγητό οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους αγρότες

Τα μέτρα που έχει θεσπίσει ως σήμερα η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το πρώτο στοιχείο που παρατηρεί κανείς είναι πως οι φοροαπαλλαγές αφορούν τους μεγαλοαγρότες. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βεσυρόπουλος έχει θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής 9% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και αποκομίσουν κέρδη μέχρι 10 εκατ. ευρώ!!! Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι πως δεν υπάρχει κανένα νέο μέτρο, γι' αυτό και ο υφυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Τρίτο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι πως δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης των μικρών αγροτών και των ετεροεπαγγελματιών αγροτών, δηλαδή την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου της νησιωτικής Ελλάδας.Ο υφυπουργός κ. Βεζυρόπουλος ανέφερε πως έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση απαλλαγή για πρώτη φορά από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% για άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όμως το μέτρο αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Δηλαδή την φοροαπαλλαγή δεν μπορούν να αξιοποιήσουν οι μεμονωμένοι αγρότες και οι αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα ή συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το μέτρο αυτό έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.Επίσης ο υφυπουργός υπενθύμισε τη θέσπιση,από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία και τόνισε ότι «ήδη στις 31 Αυγούστου 2022, αντί του Νοεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση». Κι αυτό είναι ένα μέτρο που δίνει πολύ λίγα χρήματα, ενώ άνω του 50% των αγροτών δεν είναι δικαιούχοι. Τέλος οι πληρωμές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες αποδείχθηκαν εξαιρετικά προβληματικές.Ακόμη ο υφυπουργός θύμισε μέτρα που έχουν θεσπιστεί όπως είναι:

-Η επαναφορά στο 55%, από το 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020. Μέτρο αδιάφορα για την πλειοψηφία των μικρών αγροτών που δεν αποκομίζουν κέρδη από την παραγωγική διαδικασία.-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10% και τη μείωση, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.- Η μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Πρόκειται για μέτρο που οι κτηνοτρόφοι το χαρακτηρίζουν ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Το καλάθι του νοικοκυριού δεν προσέφερε τίποτα στην τσέπη μας

«Επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης» χαρακτήρισε το καλάθι του νοικοκυριού το Ινστιτούτο Καταναλωτών
ΕΛΛΑΔΑ

Συρρικνώνεται ο ελληνικός αμπελώνας

Μείωση 65.000 στρεμμάτων την τελευταία 10ετία
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το ισοζύγιο μελιού

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις μελιού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυρσινιάς και Κουτουλάκης στην γενική συνέλευση του INSULEUR

Συζήτηση για την διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών επιδοτήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωθεί θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Μπάχαλο οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Παραιτήσεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ από θέσεις ευθύνης. Τρέχει για να πληρώσει όπως όπως τα αγροπεριβαλλοντικά ο Γεωργαντάς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Tην επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για την επιδότηση ζωοτροφών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκοτόπων που δεν έχουν ολοκληρωθεί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χάθηκαν 3.660 θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο τον Οκτώβριο

Μείωση θέσεων εργασίας στη Λέσβο το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2022
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αλιείας 2021‑2027

Χρηματοδοτήσεις 296,95 εκατ. ευρώ για την βιώσιμη αλιεία και 130,4 εκατ. ευρώ για τις υδατοκαλλιέργειες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΓΕΩΤΕΕ

Τέσσερα ψηφοδέλτια διεκδικούν την εκπροσώπηση τους στη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προτεραιότητα η επισιτιστικής επάρκειας

Ο Γεωργαντάς στο συνέδριο του Economist: «Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, απαιτείται εθνική συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση και όχι υπονόμευση του κοινού καλού για κομματικά ή προσωπικά οφέλη»