× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

40 προσφυγικά ενθυμήματα, 40 «ιστορίες από καρσί»

Ξεκίνησε η έκθεση «με ενθυμήματα και μνήμες από τη Μικρά Ασία» που οργάνωσε η Μητρόπολη Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/9/2022

40 προσφυγικά ενθυμήματα, 40 «ιστορίες από καρσί»

40 προσφυγικά ενθυμήματα το καθένα με τη δική του μικρή – μεγάλη προσωπική, οικογενειακή, ιστορική ή και θρησκευτική αξία περιμένουν τους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα τους νέους, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης (απέναντι από το Ναό του Αγίου Θεράποντα)   να τους διηγηθούν την ιστορία τους. Μοναχικά αντικείμενα με μοναχικές ιστορίες μαζί με μαρτυρίες προσφύγων από καρσί στη Μυτιλήνη και μνήμες απογόνων τους, τοποθετημένα όλα σε τρεις ενότητες, «καρσί», στο «Διωγμό» και «στη Λέσβο». Τοποθετημένα σε πολυκαιρισμένες λινάτσες με τα σημάδια του χρόνου φανερά, σαν τα σημάδια που άφησαν τις επόμενες γενιές οι ιστορίες της προσφυγιάς, η έκθεση δημιουργεί ερεθίσματα να ψάξει κανείς, να γνωρίσει, να αισθανθεί μνήμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση «Ιστορίες από καρσί», οργανωμένη από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων τιμής στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μνήμης των προσφύγων της, άνοιξε τις πύλες της επίσημα σήμερα Κυριακή παρόντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Θεράποντος στη μνήμη των Μικρασιατών Αγίων και την τελετή στην προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην αυλή του Ναού.

Μετά την «ξενάγηση» στην έκθεση, από τον επιμελητή της μουσειολόγο Παναγιώτη Μπαλάσκα, του Μητροπολίτη, του Ταξιάρχου εκπροσώπου της 98 ΑΔΤΕ, του Προέδρου της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκου Κουζινόγλου, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Τίμου Θεοφανέλλη και του εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  Παύλου Μιχαλακέλλη (αυτοί μόνο παραβρέθηκαν στην τελετή και στα εγκαίνια της έκθεσης, όλοι οι άλλοι έλαμψαν δια της απουσίας τους) η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στο κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η έκθεση «Ιστορίες από καρσί» θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου με δυνατότητα επισκέψεων καθημερινά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι.

Σε αυτήν σύμφωνα με τους διοργανωτές παρουσιάζονται «εικόνες κι εκκλησιαστικά σκεύη που τα κουβάλησαν σε αγκαλιές και μπόγους, αντικείμενα ανταλλάξιμα θαρρείς και οι άνθρωποι μπορούν (μπορούν;) να ανταλλαγούν σαν αντικείμενα. Φωτογραφίες ψυχών, μικρών, μεγάλων, ανθρώπων μας, που έφυγαν μοναχοί σαν και που ήρθαν. Και χαρτιά και ένα μπαούλο με την επιγραφή SMYRNΑ να χωρέσει, τι μπορεί να χωρέσει ένα μπαούλο; Μια ξιφολόγχη από ένα πεδίο μάχης. Αυτός που τη κουβαλούσε έμεινε μόνος του κι αυτός σαν τη ξιφολόγχη του. Καρσί... Άγια λείψανα και λείψανα της ζωής εκεί». Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν επίσης να ξεναγηθούν στη Σμύρνη πριν το 1922 μέσω μιας πρωτοπόρου ψηφιακής εφαρμογής που παραχωρήθηκε προς χρήση στη διάρκεια της έκθεσης από το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σύνολο τους τα εκθέματα ανήκουν σε Εκκλησίες, στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, σε ιδιωτικές συλλογές, στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης νυν Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ενώ η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί το μουσείο απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου για την παραχώρηση βιτρινών έκθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης αποτέλεσαν οι Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ Ιάκωβος, π. Αθανάσιος Γιουσμάς Θεολόγος - Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος, π. Ευστράτιος Κομνηνός, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος, π. Ευστράτιος Γιουσμάς, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα, Αθανάσιος Θεολόγος Καθηγητής Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ευστράτιος Κουτσκουδής Εκπαιδευτικός και Στρατής Μπαλάσκας.

Η επιμέλεια και η κατασκευή της έκθεσης από τον μουσειολόγο Παναγιώτη Μπαλάσκα, έγινε αφιλοκερδώς.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου