× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέρες μνήμης της Μικρασίας με μια έκθεση μνήμης

Με μεγάλη συμμετοχή η μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή που οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2022

Μέρες μνήμης της Μικρασίας με μια έκθεση μνήμης

Πολύς κόσμος στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή» που οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή που πραγματοποιούν οι φορείς αυτοί της μνήμης των Μικρασιατικών πατρίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση που φιλοξενεί μοναδικές φωτογραφίες που φέρνουν στο φως σπάνια στιγμιότυπα από την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και φωτογραφίες από τις αλησμόνητες Μικρασιατικές πατρίδες, άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, μέρα εμβληματική για τους Μικρασιάτες.


Ο Δημήτρης Παπαχρυσός Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το δελφίνι» καλωσορίζοντας τον πολύ κόσμο που συγκεντρώθηκε στο κάτω κάστρο για να δει της έκθεση, αναφέρθηκε στην αξία της ως στοιχείο διατήρησης της μνήμης των Μικρασιατικών πατρίδων. Ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή των Μικρασιατικών σωματείων της Λέσβου και πρότεινε ως τέτοιο το παλιό «τούρκικο παρθεναγωγείο» που καταρρέει.
Ακολούθησε ξενάγηση στις αίθουσες της Φωτογραφικής Εταιρείας στο κάτω κάστρο όπου στεγάζεται η έκθεση φωτογραφίας ενώ μέχρι αργά το βράδυ εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή στα εγκαίνια της έκθεσης της ορχήστρας των σαντουριών του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου που απέδωσε σκοπούς της Μικρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιάκωβος Καραμούζης και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού του Αγίου Θεράποντα π. Αθανάσιος Γιουσμάς ως εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Γρηγόρης Μπουντλιάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, οι Αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης πολιτισμού Παναγιώτης Τσακίρης και Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Τζιμής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, και ο Πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ στο βόρειο Αιγαίο Παναγιώτης Μανωλακέλλης. Παρόντες επίσης και εμβληματικοί Μικρασιάτες της Μυτιλήνης όπως ο Αιβαλιώτης Γιάννης Πατανός εκ των συντελεστών του στησίματος του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας στη δεκαετία του 1980, η Μοσχονησιώτισσα ομότιμη καθηγήτρια φιλολογίας Αγγελική Ράλλη, ο Αγιοπαρασκευούσης παλιός αυτοδιοικητικός Μήτσος Μπουρνούς και άλλοι.

Ώρες λειτουργίες της έκθεσης καθημερινά από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Σαββατοκύριακα η έκθεση θα λειτουργεί πρωί 11 με 1 και από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.
Επισκέψεις σχολείων το πρωί, πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση με τους διοργανωτές, στο τηλέφωνο 6980767000.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και να σημειώσουμε πως πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και με τη βοήθεια της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης