× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υποεκτιμά την ανεργία στο βόρειο Αιγαίο η ΕΛΣΤΑΤ

Απασχολούμενοι μόλις το 46,7% των κατοίκων της περιφέρειας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/9/2022

Υποεκτιμά την ανεργία στο βόρειο Αιγαίο η ΕΛΣΤΑΤ

Στους 9.600 προσδιορίζει τους ανέργους του βορείου Αιγαίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Όταν την ίδια περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία κυμαίνονταν από 14.566 (ελάχιστη τιμη) ως 17.739 (μέγιστη τιμή). Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υποεκτιμούν τον αριθμό των ανέργων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, κι έτσι προσδιορίζουν το ποσοστό της ανεργίας στο 11%, ενώ το πανελλαδικό ποσοστό της ανεργίας προσδιορίστηκε στο 12,4%.

 Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το σύνολο του πληθυσμού του βορείου Αιγαίου είναι 165,5 χιλιάδες κάτοικοι. Από αυτούς απασχολούμενοι είναι μόλις 77,3 χιλιάδες, άνεργοι είναι 9,6 χιλιάδες και εκτός εργατικού δυναμικού είναι 78,6 χιλιάδες. Δηλαδή οι απασχολούμενοι είναι μόλις το 46,7% των κατοίκων της Περιφέρειας. Αν στους απασχολούμενους προσθέσουμε τους ανέργους τότε έχουμε το εργατικό δυναμικό των νησιών που αντιστοιχεί στο 52,5 % του συνολικού πληθυσμού.

 

Το χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που απασχολείται είναι ένας ακόμη δείκτης της οικονομικής καχεξίας που αντιμετωπίζουν τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (19,7%) και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 - 44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει Καβάλα το οχηματαγωγό «Ιωσήφ»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας το οχηματαγωγό πλοίο θα προσεγγίσει το λιμάνι της Καβάλας στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δεν θα περάσει το αντεργατικό τερατούργημα και η κατάργηση του 8ώρου»

Πολύς κόσμος στην απεργιακή συγκέντρωση
ΕΡΓΑΣΙΑ

Σημαντική μείωση της δηλωμένης ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Ωστόσο ο μέσος όρος των ανέργων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παραμένει πάνω από τα επίπεδα του 2019
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γέμισαν... τα ταμεία Ιούνιο και Ιούλιο

Εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση τζίρου για καταλύματα και εστίαση στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ

Δείτε ποιοι Ευρωπαίοι δουλεύουν τις λιγότερες ώρες σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αμερικάνοι τουρίστες στη Μυτιλήνη

Ήρθαν την Τετάρτη το πρωί με το κρουαζιερόπλοιο NAUTICA
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέες διαβουλεύσεις για το κτηματολόγιο

Προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με συναίνεση των ιδιοκτητών ακινήτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πήγε για συντήρηση το «Διαγόρας»

Το «Blue Star Myconos» ανέλαβε την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών του Βορείου Αιγαίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητούνται
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροποποίηση στο δρομολόγιο του «Νήσος Ρόδος»

Δείτε τις νέες ώρες αναχώρησης και άφιξης του πλοίου την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αντιπροσωπείες από τα Επιμελητήρια Αϊβαλιού και Αδραμυτίου Μυτιλήνη

Συναντήθηκαν με στελέχη του Επιμελητηρίου Λέσβου και συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας σε επιχειρηματικότητα, τουρισμό και πολιτισμό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το 7,4% του Ελληνικού πρόβειου γάλακτος παράγεται σε Λέσβο και Λήμνο

Στους 47.000 τόνους ανέρχεται η παραγωγή των νησιών του νομού