× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προτάσεις βιβλίων για την νέα σχολική χρονιά

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 17/9/2022

Προτάσεις βιβλίων για την νέα σχολική χρονιά

Σας παρουσιάζω κάποια βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν να μπουν πιο ομαλά και με καλύτερη ψυχολογία τα παιδιά στη νέα σχολική χρονιά! Διαβάστε τα μαζί τους, πάρτε ιδέες παίξτε και εσείς μαζί με τα παιδιά. Θα κάνει καλό σε όλους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δασκάλα μου όλα τα μπορεί! Της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, ένα ιδιαίτερο βιβλίο, και πόσο υπέροχο είναι να πυστεύουν τόσο πολύ τα παιδάκια στις δασκάλες τους, τις θαυματουργές! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, για παιδάκια που πάνε στο νηπιαγωγείο! Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Η δασκάλα της Σοφίας όλα τα μπορεί! Να φροντίζει τα παιδάκια, να παίζει κουκλοθέατρο, να ζωγραφίζει υπέροχα, να κάνει πειράματα, να σφραγίζει μια στοίβα χαρτιά και τόσα άλλα πράγματα! Μήπως δεν είναι μια… σκέτη δασκάλα, αλλά μια νεράιδα που διάλεξε να ζήσει στον μαγικό κόσμο του νηπιαγωγείου;

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε και να δώσουμε όλοι στα μικρά παιδιά! Κείμενα και εικονογράφηση Παουλίνε Άουντ, από την σειρά των εκδόσεων Ψυχογιός, Το θαυμαστό σώμα μας. Στο οπισθόφυλλο του διαβάζουμε: Πότε λες ναι και πότε λες όχι; Πότε θέλεις πράγματι να κάνεις κάτι και πότε όχι; Μπορείς εσύ να ακούσεις πότε κάποιος λέει όχι; Ποια είναι τα ευχάριστα μυστικά και ποια τα δυσάρεστα μυστικά; Αυτό το βιβλίο σού μαθαίνει ότι εσύ έχεις τον έλεγχο του σώματός σου.

Από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο, τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα μικρά και τα μεγάλα θαύματα που συμβαίνουν στο σώμα τους: με τα ποδαράκια τους περπατούν, με τα χεράκια τους πιάνουν και αγκαλιάζουν. Αργότερα, εξερευνούν τα συναισθήματά τους και ψάχνουν απαντήσεις για τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βιβλία της σειράς ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ κάνουν όλη αυτή την εξερεύνηση πιο εύκολη. Ειδικά σχεδιασμένα για μικρά παιδιά, έχουν πλούσια εικονογράφηση και περιλαμβάνουν παραδείγματα από την καθημερινότητα αλλά και ευκολονόητες εξηγήσεις για όλα τα θαυμαστά που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Στόχος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν το σώμα τους, να μάθουν να το φροντίζουν, να το αγαπούν και να το προστατεύουν από νωρίς και για όλη τους τη ζωή.

Πετάω στον παιδικό σταθμό, της Χαράς Κατσαρή, σε εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου, γεμάτο δραστηριότητες, για να μαθαίνουν τα μικρά παιδία με ευχάριστο και εύκολο τρόπο! Υπάρχουν στην σειρά βιβλία για τον παιδικό σταθμό, το προνήπιο και το νηπιαγωγείο, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας. Στο οπισθόφυλλο του αναφέρει: Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε κάθε παιδί που φοιτά στον Παιδικό Σταθμό ή βρίσκεται στην ηλικία των τριών έως τεσσάρων ετών. Περιλαμβάνει χαρούμενες, κατανοητές δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να κατακτήσει αβίαστα τις έννοιες και τις δεξιότητες που αναλογούν σε αυτή την ηλικία και να πετάξει με τα δικά του φτερά στον κόσμο της γνώσης.

Στις σελίδες του ΠΕΤΑΩ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ παρουσιάζονται θέματα
όπως χρώματα, σχήματα, μεγέθη, οι πρώτοι αριθμοί, κατευθύνσεις, λαβύρινθοι,μοτίβα και διαδρομές. Υπάρχουν, επίσης, πολλές πληροφορίες για τον κόσμοπου μας περιβάλλει, τις εποχές και τις γιορτές του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία:
• να αναπτύξει τις δεξιότητές του όπως η λεπτή κινητικότητα, η συγκέντρωση
και η παρατηρητικότητα,
• να κατανοήσει απλές έννοιες και να λάβει πληροφορίες για το περιβάλλον,
• να εκφραστεί δημιουργικά και να διασκεδάσει.

Γραμμένο σύμφωνα με τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο από την εκπαιδευτικό Χαρά Κατσαρή το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων Χρήστος Δημόπουλος, έχει γράψει μια σειρά βιβλίων –τετραδίων, για να μάθουν τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο, μια σειρά για τα σχήματα και τα χρώματα, τους αριθμούς, τα γράμματα-την αλφαβήτα, τα επαγγέλματα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αξίζει να αναζητήσετε!

Όπως και το, Μαθαίνω τους μήνες και τις εποχές σαν ποίημα. Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: Το τετράδιο που κρατάτε στα χέρια σας, με πολύχρωμα σκίτσα και απλά, διασκεδαστικά ποιήματα, φέρνει τα μικρά παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τους μήνες και τις εποχές του χρόνου.
Μέσα στις σελίδες του, το παιδί μαθαίνει όχι μόνο τις ονομασίες αλλά και τα κυριότερα χαρακτηριστικά κάθε μήνα, όπως είναι οι γιορτές, συνδυάζει τους μήνες με τις εποχές και αποκτά την αίσθηση του χρόνου που περνά και επαναλαμβάνεται.

Τα μικρά ποιήματα βοηθούν ώστε η διαδικασία της μάθησης να γίνει πιο εύκολη και πολύ πιο διασκεδαστική. Το ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει το παιδί την έννοια του έτους.

Από τη ΦΥΣΗ στο ΠΙΑΤΟ μας, ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, της Κατερίνας Χριστόγερου, εικονογράφηση –γραφιστική σύνθεση Ουρανία Λυμπεροπούλου, με πολλά θέματα στα περιεχόμενα του και φύλλα δραστηριοτήτων. Ολόφρεσκο και το ίδιο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Με απλές δραστηριότητες (και με πολύχρωμα αυτοκόλλητα), που κινητοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών για τη φύση και τα δώρα της, ενώ τα βοηθούν να αγαπήσουν την υγιεινή διατροφή. Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ακολούθησε τον περίεργο νάνο και τη νεράιδα Ροζαλία σε ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, των γεύσεων και της δημιουργίας. Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα αξιοποιήσεις δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου και ταυτόχρονα:
- θα γνωρίσεις τον κύκλο ζωής και τα μέρη των φυτών,
- θα ζωγραφίσεις και θα μετρήσεις φρούτα και λαχανικά
- θα ασκήσεις την παρατηρητικότητά σου, τη μνήμη και τη συγκέντρωση,
- θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για τις τροφές, την προέλευσή τους και τη θρεπτική τους αξία,
- θα ενημερωθείς για τη σωστή διατροφή και τον ρόλο της στην υγεία,
- θα εκτελέσεις απλές, γευστικές συνταγές.

Το σχολικό μου ημερολόγιο, Γιώργος Κωνσταντινίδης-Σωτήρης Μητρούσης, από τις εκδόσεις Μίνωας. Τι ωραία είναι αυτά τα σχολικά ημερολόγια! Πόσο διασκεδαστικά και χρήσιμα! Τι κρίμα που δεν υπήρχαν στις μέρες μας, όταν πηγαίναμε εμείς σχολείο!

Σε ένα τέτοιο ημερολόγιο κρατάς τις σημειώσεις σου, ξέρεις κάθε μέρα τι γιορτή είναι, ακόμα και σε όλο τον κόσμο, παρακολουθείς τις σχόλες, και όλα αυτά μέσα από παιχνίδια και χιουμοριστικά σκίτσα! Στο οπισθόφυλλο του αναφέρει: Ο ΜΠΟΥΦΟΣ, το UFO και η παρέα τους είναι εδώ για να σου κρατήσουν συντροφιά όλη τη σχολική χρονιά, με ιστορίες, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, τις παγκόσμιες ημέρες και αργίες.

Με ένα παραμύθι θα κλείσω τις σημερινές μου βιβλιοπροτάσεις! Τα παραμύθια έχουν πάντα την θέση τους στις καρδίες μας! Το δέντρο που μιλούσε, είναι ένα τρυφερό παραμύθι, της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Ελένης Φωτάκη. Της εύχομαι καλή συνέχεια! Τι είπε σε εμένα θα σας πω, το κείμενο της τούτο! Η αγάπη έχει την μαγική δύναμη της αναγέννησης! Για ανθρώπους, ζώα και δέντρα! Ναι δέντρα! Ότι αγαπάμε και το φροντίζουμε ξαναζωντανεύει!

Έτσι ο κύκλος της αγάπης και της προσφοράς, μπορεί να κάνει νέους κύκλους, ατελείωτους και αξιοθαύμαστους! Αυτά είπε σε μένα, έτσι το ‘’διάβασα’’ το παραμύθι της Ελένης Φωτάκη.

Με την υπέροχη εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου! Με λίγα λόγια και απλά, αγάπη, σεβασμός στη φύση, να δίνουμε δευτέρες ευκαιρίες στα δέντρα γύρω μας, να μην τα κόβουμε αλόγιστα, και αυτά θα μας το ανταποδώσουν πολλαπλά. Σε όλες τις ηλικιακές φάσεις της ζωής μας, σε εμάς και στους απογόνους μας! Το οφείλουμε σε όλους μας αυτό! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fylatos Publishing. Στο οπισθόφυλλο του διαβάζω την παρακάτω περιγραφή: Ένα δέντρο που μιλάει τη γλώσσα των παιδιών ανθίζει στην Αττική, μαθαίνει από αυτά αλλά και εκείνο με τη σειρά του τους διηγείται ιστορίες από τα παλιά. Κι έτσι τα χρόνια περνούν...

Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και το ξεχνούν, τι γίνεται όταν εκείνο δεν ακούει πια τις φωνές τους; Θα μαραθεί ή θα καταφέρει να ανθίσει ξανά και πώς;

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου