× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ

Παρούσα και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/9/2022

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ

Στραμμένα στο Λονδίνο είναι σήμερα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά, έπειτα από δέκα ημέρες εθνικού πένθους, τη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το πρωί είναι σε εξέλιξη το μαραθώνιο τελετουργικό που θα ολοκληρωθεί στις 9:30 το βράδυ με τον ενταφιασμό της εκλιπούσας μονάρχη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ. Μαζί της θα ταφεί και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, η σορός του οποίου εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένει στην Κρύπτη, αφού έτσι ορίζει το πρωτόκολλο του Στέμματος.

Το «παρών» στην τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ έδωσαν ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζάστιν Τριντό και η Τζασίντα Άρντερν. Συνολικά οι καλεσμένοι ήταν περίπου 2.000.

Είναι η πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που γίνεται στη χώρα από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν παραταχθεί στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Ουέστμινστερ Χολ όπου εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Άγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ανάμεσα σε αυτούς και ο δισέγγονος της Ελισάβετ, δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου, πρίγκιπας Γεώργιος, μαζί με τη μικρότερη αδελφή του, Σάρλοτ.


Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. «Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος. Ήταν «πρόσχαρη, παρούσα για όλους, άγγιζε πολλές ζωές», πρόσθεσε.

Εντός του Αββαείου απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Την ίδια ώρα στο γειτονικό Χάιντ Πάρκ επικράτησε απόλυτη σιωπή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν εκεί για ώρες, έμειναν αμίλητοι τη στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας εμφανίστηκε στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εκεί προκειμένου οι Βρετανοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την κηδεία.

Εκατομμύρια περισσότεροι παρακολουθούν την κηδεία της Ελισάβετ από την καθώς για σήμερα στη χώρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία. Είναι η πρώτη φορά που κηδεία Βρετανού μονάρχη μεταδίδεται τηλεοπτικά.

Με βάση το πρόγραμμα της κηδείας η πομπή με το φέρετρο της Ελισάβετ αναμένεται να φτάσει στο κάστρο του Ουίνδσορ γύρω στις 5 το απόγευμα και από εκεί θα συνεχιστεί η πομπή προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία και μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες για να γίνει ο ενταφιασμός αυστηρά ιδιωτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρούσα η Κ. Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εξόδιο ακολουθία της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Westminster και στη δεξίωση που παρατέθηκε, αμέσως μετά, από τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι. Σε δήλωσή της, για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Η Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια της μακράς της θητείας, υπηρέτησε την πατρίδα της με υποδειγματική αφοσίωση. Εξασφάλισε τη σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και εδραίωσε τις σχέσεις του με την Κοινοπολιτεία και τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελώντας το σημεί ο αναφοράς στην πορεία της χώρας της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού, που βλέπουμε έκδηλα από τον βρετανικό λαό στους δρόμους του Λονδίνου, θα την συνοδεύουν για πάντα».

Χθες, η κυρία Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και άλλων επίσημων προσκεκλημένων. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα Βασίλισσα Ελισάβετ.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του