× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες

Στα κρύα του λουτρού μένουν οι επιλαχόντες στα προγράμματα νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/9/2022

Έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες

Τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες των τελευταίων περιφερειών της χώρας που ολοκλήρωσαν την διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων του προγράμματος. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και οι νέοι αγρότες του βορείου Αιγαίου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την πληρωμή της πρώτης δόσης της εφάπαξ αποζημίωσης των νέων αγροτών ξεκινά η διαδικασία για το άνοιγμα του προγράμματος σχέδια βελτίωσης. Η νέα προκήρυξη του προγράμματος αυτού αναμένεται πριν από τα τέλη του χρόνου και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των αιτήσεων τόσο από τους νέους αγρότες όσο και από τους υπόλοιπους αγρότες που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από αυτό. Τα σχέδια βελτίωσης είναι ουσιαστικά το μόνο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής σε ότι αφορά την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και την δημιουργία εγκαταστάσεων σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση.

Ξεχασμένοι οι επιλαχόντες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις προηγούμενες ημέρες σε ρεπορτάζ του «Ν» τονίζαμε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο πρόγραμμα. Σχετική αναφορά έκανε ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή του βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως και οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης (της προηγούμενης προκήρυξης) έχουν πολύ λίγες ελπίδες ένταξης στο πρόγραμμα. Παρότι μεγάλος αριθμός, ενταγμένων στο πρόγραμμα, δεν θα υλοποιηθούν από τους δικαιούχους αγρότες. Στο τέλος του Νοεμβρίου θα ξεκαθαριστεί το ύψος των αδιάθετων κονδυλίων του προγράμματος. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην ένταξη των επιλαχόντων.

Η μη ένταξη επιλαχόντων, στα προγράμματα νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης, ουσιαστικά μειώνει τα κεφάλαια που θα διαθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του δίνει την δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις. Παράλληλα η επιλογή αυτή ενισχύει τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των προγραμμάτων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια