× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιωματικό εργαστήρι μπολιάσματος αμπελώνα

Στην Ανεμώτια 1 - 2 Οκτωβρίου 2022, από την Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2022

Βιωματικό εργαστήρι μπολιάσματος αμπελώνα

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» σε συνεργασία με τον  Πολιτιστικό - Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «Δρυς» και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο κάμπος»  και με τη συμβολή  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν: «Βιωματικό εργαστήρι μπολιάσματος αμπελώνα στην Ανεμώτια, Λέσβου στις 1-2 Οκτωβρίου 2022»

 

Οι εργασίες εγκατάστασης του νέου βιολογικού αμπελώνα της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ολοκληρώνονται με το μπόλιασμα 1.200 υποκειμένων αμπέλου, στις 01-02 Οκτωβρίου 2022.  «Πρόκειται για το τρίτο βιωματικό εργαστήριο στην πορεία εγκατάστασης του αμπελώνα και για ακόμη μια φορά προσδοκούμε αρκετά. Αφού φυτέψαμε τα «άγρια» υποκείμενα αμπέλου, αφού γνωρίσαμε τα αναγκαία για την προετοιμασία του εδάφους, την επιλογή των υποκειμένων και  φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον τεχνικές περιποίησης του αμπελότοπου, ήρθε η ώρα να μπολιάσουμε το αμπέλι μας για να γίνει παραγωγικό. Κλήματα από αμπέλια της ευρύτερης περιοχής, τεσσάρων διαφορετικών γηγενών ποικιλιών, έχουν ήδη επιλεγεί και ελεγχθεί. Με αυτά, τα ντόπια και από χρόνια προσαρμοσμένα στις τοπικές εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες κλήματα, θα εμβολιάσουμε τα «άγρια αμπέλια».  

 

Και μαζί μ΄αυτά κι εμείς θα ανταλλάξουμε μεταξύ μας «μπόλια». Προσδοκούμε δυο ημέρες έκθεσης, επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, εκδήλωσης συναισθημάτων και μοιράσματος. Θα «εμβολιαστούμε» με νέες προσλαμβάνουσες και εμπειρίες για να θα γίνουμε κι εμείς ανθεκτικότεροι, περισσότερο δημιουργικοί και μια δόση πιο … ανεκτικοί» τονίζεται στην ανακοίνωση της Κοιν.Σ.Επ.  

 

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου

 

Το εργαστήριο θα είναι διήμερο και θα περιλαμβάνει πρακτική εργασία στο μπόλιασμα υποκειμένων αμπέλου και διαδραστικές διαλέξεις σχετικές με τη σημασία και τη διαδικασία του εμβολιασμού, τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες, την πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών της αμπέλου. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανεμώτια, χωριό της δυτικής Λέσβου (54 χλμ και 1 ώρα από την Μυτιλήνη και 15 χλμ και 20 λεπτά από την Καλλονή).

 

Σάββατο,  01/10/2022


09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο - Εγγραφές

09.30-10.00: Συνάντηση - δημιουργία ομάδων - γνωριμία

10.00-13.00: Εμβολιασμός «άγριων» υποκειμένων αμπέλου

13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας)

13.30-15.30: Διαλέξεις – Συζήτηση

15.30: Γεύμα με κρασί και παραδοσιακά αποστάγματα της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

 

Κυριακή, 02/10/2022

 

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο - Εγγραφές

09.30-10.00: Συνάντηση - Δημιουργία Ομάδων - Γνωριμία

10.00-13.00: Εμβολιασμός «άγριων» υποκειμένων αμπέλου

13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας)

13.30- 15.30: Διαλέξεις – Συζήτηση

15.30-16.00: Απολογισμός-Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης

16.00-16.30: Μετακίνηση στο οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

16.30-17.00: «Θέατρο του βουνού … Αλλιώς»

17.00: Ψησίματα, κρασί και αποστάγματα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. συνοδεία μουσικής στον αύλειο χώρο του οινοποιείου  

 

Βιωματικές τεχνικές

 

Χρήστος Χατζηλίας - Βέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί: «Τί είν' αυτό που μας ενώνει;» - Γνωριμία και σύνδεση της Ομάδας με βιωματικό παιχνίδι, κατά την έναρξη του εργαστηρίου.

Κατερίνα Φουντή, Άννα Μαρία Χαντζή, Βέρα Κωφοπούλου & Χρήστος Χατζηλία, Εκπαιδευτικοί: «Θέατρο του Βουνού.... Αλλιώς» - Ένας θεατρικός αυτοσχεδιασμός ανατροφοδότησης. Μέσα από έναν ομαδικό συνεργατικό, θεατρικό αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν κινησιολογικά και λεκτικά τις εντυπώσεις τους από το βιωματικό εργαστήριο.

 

Οι ομιλητές

 

Σάββατο, 01/10/2022

Κάλλια Μηλιορέλη, Περιβαλλοντολόγος, MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Εθελόντρια: «Ανασκόπηση των δράσεων του προγράμματος φύτευσης βιολογικού αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών»

Έφη Σιαλευρή, Κινηματογραφίστρια: «Η δημιουργία του πειραματικού αμπελώνα πίσω από την κάμερα» - Προβολή σποτ με τα βιωματικά εργαστήρια ξερολιθιάς και φύτευσης αμπελώνα

Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Πολλαπλασιασμός της αμπέλου με εμβολιασμό»

Qemal Hoxha, Εμβολιαστής: «Τα μικρά μυστικά του μπολιάσματος»

 

Κυριακή, 02/10/2022

Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου:

«Η καλλιέργεια του εδάφους – Συστήματα μειωμένης εδαφοκατεργασίας»

Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Η φυτοπροστασία της αμπέλου»

Μιχάλης Μαρμάρου, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας: «Ένα ταξίδι προς την αλλαγή του παραδείγματος»

 

Οι μουσικοί

 

Την Κυριακή, το 3ο βιωματικό εργαστήρι θα κλείσει με τις μουσικές του Μάνου Σιμιτσή και του συγκροτήματός του (Μάνος Σιμιτσής: κιθάρα-φωνή, Σπούλος Αντώνης: πιάνο-φωνή, Μπάλιακας Γιάννης: Μπουζούκι)  

 

Αίτηση συμμετοχής

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Βιωματικό Εργαστήριο Μπολιάσματος Αμπελώνα, μπορούν  να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της ιστοσελίδας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

https://ifestio-anemotias.com.

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής θα έχει σταλεί μέχρι τις 29/09/2022.

 

Μέτρα προστασίας - εργαλεία

 

Οι διοργανωτές  παρέχουν τον βασικό εξοπλισμό για το μπόλιασμα.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα και ανθεκτικά ρούχα και υποδήματα εργασίας.

 

Μέτρα πρόληψης κατά του Covid 19

 

Θα εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης CΟVID-19 που θα ισχύουν την περίοδο του εργαστηρίου.

 

Πληροφορίες


[email protected]

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας στη Λέσβο

Επιθεώρησαν τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου, στο περιθώριο της επιμνημόσυνης δέησης για τον εκτελεσθέντα Λιμεναρχή Μυτιλήνης Ηλία Καζάκο
ΕΛΛΑΔΑ

Λιγότερο «αποστειρωμένο» το debate των πολιτικών αρχηγών

Δεκτές οι δημοσιογραφικές προτάσεις για τη διεξαγωγή του
ΧΩΡΙΑ

Η Αγία Παρασκευή σταμάτησε να κλαίει και.... επέστρεψε στο παρεκκλήσι της

Εξελίξεις στο θέμα των εικόνων στον Άγιο Εφραίμ, σε παραίτηση οδηγείται το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Ηγούμενος της Μονής Υψηλού π. Πρόχορος: «Ανοιχτή η Εκκλησία και κλειστό το παγκάρι».
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την κεραία στα Βασιλικά

Κάλεσμα από το ΠΕΚ για συμπαράσταση στους κατοίκους του χωριού. Ψήφισμα στήριξης εκδόθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου συνομιλεί με τους ανθρώπους του πολιτισμού

Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη των θεατρικών σωματείων «Άστεγοι», «Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης», «Μπουρίνι», του χορευτικού σωματείου «Χοροδοιπόροι», του «Artοποιώ» και του εργαστηρίου βιβλιοδεσίας «Τορτουγίτα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Σε ποιο στάδιο είναι οι μελέτες για το Κλειστό Γυμναστήριο του Καρά Τεπέ;»

Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα
ΥΓΕΙΑ

«Η ελλείψεις στην υγεία είναι εγκληματικές»

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ μετά τους θανάτους σε Νέα Μάκρη και Κω και τις καταγγελίες για έλλειψη ασθενοφόρων την κρίσιμη στιγμή»
ΘΕΑΤΡΟ

Στο δημοτικό συμβούλιο η απαξίωση του Θεατρικού Εργαστηρίου

Επειτα από ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλης Χιωτέλλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, εδέησε να απαντήσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στην Εισαγγελία για τις ιπποδρομίες σε Natura

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος παρενέβη τρεις ημέρες πριν από το πανηγύρι του Σωματείου Αγίας Τριάδος Καλλονής ζητώντας απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητας στην περιοχή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιποθύμησε Δημοτικός Σύμβουλος, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στη Χίο

Το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο βρίσκονταν στο Πυργί Χίου με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με αυτοκίνητο
ΧΩΡΙΑ

Εορτή Αγίου Λουκά του ιατρού στο Σκαλοχώρι

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Ιουνίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή κερασιού στην Αγιάσο

Την ερχόμενη Κυριακή 11 Ιουνίου η καλοκαιρινή γιορτή στην όμορφη Αγιάσο. Όλο το πρόγραμμα