× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

SOS από το Δίκτυο Κοινοτήτων για τα χωριά

Προβλήματα από τα σχολεία έως τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τα ΚΕΠ και τα γηροκομεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/9/2022

SOS από το Δίκτυο Κοινοτήτων για τα χωριά

SOS εκπέμπει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου που πραγματοποίησε την 21η Σεπτεμβρίου Συνέλευση με μαζική συμμετοχή Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων, διαπιστώνοντας ότι οξύνονται τα προβλήματα διαβίωσης και παραμονής στα χωριά, γεγονός που έχει κοινωνικές και εθνικέςδιαστάσεις. Προβλήματα, που σχετίζονται με σειρά θεμάτων: από τα σχολεία έως τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τα ΚΕΠ και τα γηροκομεία!

Η ανακοίνωση του Δικτύου:

«Με την κατάργηση δε των Αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019,  καθώς και προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης), πλήττονται πολλές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν στις Κοινότητες.

Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Βατερών, Βρίσας και Σταυρού, έδειξε την ανεπάρκεια των προληπτικών αντιπυρικών μέτρων. Είναι δε απόλυτα αναγκαία η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων των περιοχών αυτών, ώστε να μην διαιωνιστούν νέα προβλήματα μετά από αυτά του σεισμού του 2017.

Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες κλιμακούμενης ακρίβειας και συνεχών αυξήσεων,  που δυστυχώς καθημερινά υπερχρεώνουν  τους κατοίκους των Χωριών μας και δυσκολεύουν την επιβίωσή τους, επιβάλλονται απανωτά απαράδεκτα μέτρα, που διεκδικούμε να αντιστραφούν.

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με ανεπαρκέστατες πιστώσεις για τη θέρμανση και τη λειτουργία των Σχολείων, ενώ  και αυτές οι θέσεις τρίωρης απασχόλησης των σχολικών  καθαριστριών, είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες σε συνθήκες πανδημίας!

Στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα των Κοινοτήτων, επαναλαμβάνουμε τα περσινά έγγραφα χωρίς (ή με ελάχιστες ) αλλαγές, για ανάγκες μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων έργων. Λείπουν από αρκετές Κοινότητες, επαρκή συνεργεία Καθαριότητας και έργων Αυτεπιστασίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Συγχωριανών μας..

Δεν στηρίζονται οι  Αγρότες να αντιμετωπίσουν έκτακτες  ζημιές και επιπτώσεις από θεομηνίες, όπως οι άφαντες αποζημιώσεις των 30 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία, που υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καταργήθηκαν οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ και στέλνονται ηλικιωμένοι άνθρωποι  (  που επιβιώνουν με μεροδούλι-μεροφάι ), να στήνονται ουρά στον ΕΦΚΑ, ή να πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους. 

Καταργούνται Ταχυδρομικά Γραφεία  και με συμβασιούχους ή συμβασιούχους έργου, στέλνουν σε Χωριά αλληλογραφία μία φορά τη βδομάδα !!!  Τα επείγοντα  έρχονται κατόπιν εορτής, χάνονται προθεσμίες με οικονομικό κόστος,  οι δε ειδήσεις των καθημερινών εφημερίδων…χάνουν την επικαιρότητά τους ! Η επικοινωνία ηλικιωμένων ανθρώπων με δικούς τους ανθρώπους ή υπηρεσίες  χάνεται, διευρύνοντας το αίσθημα απομόνωσης.

Με το σκανδαλώδες Κτηματολόγιο, που αρνούνται να συντάξουν σωστά, απειλούν με δήμευση μικρές ιδιοκτησίες χιλιάδων Συγχωριανών μας, στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης Γέρας και Ευεργέτουλα. Οι πληρωμένες από δικαιούχους διορθώσεις, δεν έχουν γίνει δεκτές και η υπόσχεση για περίοδο παραλαβής επαναδιορθώσεων, εκκρεμεί από το Μάιο !

Υποβαθμίζονται σε εποχή πανδημίας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά  Ιατρεία , με τις κενές θέσεις να υπερτερούν  αυτές των υπηρετούντων.

Για πολλά  Χωριά  τα  ασθενοφόρα βρίσκονται σε απόσταση… απώλειας ζωών.

Μειώνονται τα Τμήματα και οι Σταθμοί Αστυνομίας, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση της παραβατικότητας και την αύξηση αισθήματος ανασφάλειας των Κατοίκων των Χωριών μας.

Από την  ίδρυση των ΚΕΠ των 13 Δήμων της Λέσβου που έλυσαν πολλά προβλήματα εξυπηρέτησης τον Συνδημοτών μας, δυστυχώς βαθμιαία μειώνονται οι υπηρετούντες σε αυτά υπάλληλοι, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους που περιορίζει την ικανοποίηση αιτημάτων των Συγχωριανών μας.

Δεν υπάρχουν επαρκείς δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται πολλά  κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. 

Παρά τις υποσχέσεις για καταβολή από τις Δημοτικές Αρχές,  Πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες έως και έξη φορές το χρόνο, ώστε να  αντιμετωπίζονται κάποιες από τη  σωρεία των  καθημερινών αναγκών, ελάχιστες καταβάλλονται.

Και αντί όλων αυτών, βλέπουμε να διατίθενται αστρονομικά ποσά για την κατασκευή μιας φυλακής πολλών χιλιάδων ανθρώπων  μέσα στο κεντρικό δάσος του Νησιού μας, σαν κεντρική δομή ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου, σε πλήρη αντίθεση με τις διαμαρτυρίες φορέων του Νησιού μας και των όμορων Κοινοτήτων.

Η Ερήμωση της Υπαίθρου, που προωθούν  μεγάλα συμφέροντα εγχώρια και υπερεθνικά,  είναι σε πολλά  επίπεδα  καταστροφική για τη Χώρα  και το Λαό μας.  Η Συνεχής υποβάθμιση και τα απανωτά πλήγματα, πρέπει να ακυρωθούν πριν είναι πολύ αργά. Η καθήλωση του Νησιού μας σαν τόπου φύλαξης  χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων, για να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όσοι δε την προωθούν ή την σιγοντάρουν, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε  Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι, ζητούμε να στηρίξετε ουσιαστικά την ύπαιθρο  για να αντιστραφούν οι δυσμενείς  συνθήκες διαβίωσης, ώστε  να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που σαν παραμεθόρια περιοχή έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς Πρύτανη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα έφερε ο νόμος Κεραμέως» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μειώθηκε κατά 5 εκατ. ευρώ η επιχορήγηση στους δήμους

Καταγγελία της Εριφύλης Χιωτέλλη επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο λαός να στοχεύσει τον μολυσματικό ιό της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία»

Oμιλία της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο «Ν»

Ο Patrick Paquet δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συμβουλές για γονείς αναφορικά με τη σεξουαλική ζωή

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ομιλία κλινικής ψυχολόγου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαφίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς στις Βρυξέλλες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Alley Dog» ανέλαβε δράση στήριξης στους μικρούς υπερήρωες του σήμερα!

Δίνουμε έξτρα 50 λεπτά και 1 ευρώ φτάνει στον Σύλλογο Γονιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της μυτιληνιάς επιχείρησης, Στρατής Αλμπάνης
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολές ταινιών από την ΚΝΕ Λέσβου

Συνεχίζονται την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο κτίριο με την ταινία «Δυστυχώς απουσιάζετε»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκέντρωση ενάντια στις παρενοχλήσεις γυναικών στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς από την οργάνωση «Μαχητικές και ελεύθερες»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Βήμα ανάπτυξης για τον Πολιχνίτο, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών»

Κοινή επιστολή Συλλόγων Πολιχνιατών και Βρισαγωτών Αθήνας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καμπάνια αγάπης στην Φίλια

Γίνε και εσύ Άγιος Βασίλης για τα παιδιά του χωριού