× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

SOS από το Δίκτυο Κοινοτήτων για τα χωριά

Προβλήματα από τα σχολεία έως τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τα ΚΕΠ και τα γηροκομεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/9/2022

SOS από το Δίκτυο Κοινοτήτων για τα χωριά

SOS εκπέμπει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου που πραγματοποίησε την 21η Σεπτεμβρίου Συνέλευση με μαζική συμμετοχή Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων, διαπιστώνοντας ότι οξύνονται τα προβλήματα διαβίωσης και παραμονής στα χωριά, γεγονός που έχει κοινωνικές και εθνικέςδιαστάσεις. Προβλήματα, που σχετίζονται με σειρά θεμάτων: από τα σχολεία έως τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τα ΚΕΠ και τα γηροκομεία!

Η ανακοίνωση του Δικτύου:

«Με την κατάργηση δε των Αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019,  καθώς και προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης), πλήττονται πολλές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν στις Κοινότητες.

Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Βατερών, Βρίσας και Σταυρού, έδειξε την ανεπάρκεια των προληπτικών αντιπυρικών μέτρων. Είναι δε απόλυτα αναγκαία η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων των περιοχών αυτών, ώστε να μην διαιωνιστούν νέα προβλήματα μετά από αυτά του σεισμού του 2017.

Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες κλιμακούμενης ακρίβειας και συνεχών αυξήσεων,  που δυστυχώς καθημερινά υπερχρεώνουν  τους κατοίκους των Χωριών μας και δυσκολεύουν την επιβίωσή τους, επιβάλλονται απανωτά απαράδεκτα μέτρα, που διεκδικούμε να αντιστραφούν.

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με ανεπαρκέστατες πιστώσεις για τη θέρμανση και τη λειτουργία των Σχολείων, ενώ  και αυτές οι θέσεις τρίωρης απασχόλησης των σχολικών  καθαριστριών, είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες σε συνθήκες πανδημίας!

Στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα των Κοινοτήτων, επαναλαμβάνουμε τα περσινά έγγραφα χωρίς (ή με ελάχιστες ) αλλαγές, για ανάγκες μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων έργων. Λείπουν από αρκετές Κοινότητες, επαρκή συνεργεία Καθαριότητας και έργων Αυτεπιστασίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Συγχωριανών μας..

Δεν στηρίζονται οι  Αγρότες να αντιμετωπίσουν έκτακτες  ζημιές και επιπτώσεις από θεομηνίες, όπως οι άφαντες αποζημιώσεις των 30 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία, που υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καταργήθηκαν οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ και στέλνονται ηλικιωμένοι άνθρωποι  (  που επιβιώνουν με μεροδούλι-μεροφάι ), να στήνονται ουρά στον ΕΦΚΑ, ή να πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους. 

Καταργούνται Ταχυδρομικά Γραφεία  και με συμβασιούχους ή συμβασιούχους έργου, στέλνουν σε Χωριά αλληλογραφία μία φορά τη βδομάδα !!!  Τα επείγοντα  έρχονται κατόπιν εορτής, χάνονται προθεσμίες με οικονομικό κόστος,  οι δε ειδήσεις των καθημερινών εφημερίδων…χάνουν την επικαιρότητά τους ! Η επικοινωνία ηλικιωμένων ανθρώπων με δικούς τους ανθρώπους ή υπηρεσίες  χάνεται, διευρύνοντας το αίσθημα απομόνωσης.

Με το σκανδαλώδες Κτηματολόγιο, που αρνούνται να συντάξουν σωστά, απειλούν με δήμευση μικρές ιδιοκτησίες χιλιάδων Συγχωριανών μας, στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης Γέρας και Ευεργέτουλα. Οι πληρωμένες από δικαιούχους διορθώσεις, δεν έχουν γίνει δεκτές και η υπόσχεση για περίοδο παραλαβής επαναδιορθώσεων, εκκρεμεί από το Μάιο !

Υποβαθμίζονται σε εποχή πανδημίας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά  Ιατρεία , με τις κενές θέσεις να υπερτερούν  αυτές των υπηρετούντων.

Για πολλά  Χωριά  τα  ασθενοφόρα βρίσκονται σε απόσταση… απώλειας ζωών.

Μειώνονται τα Τμήματα και οι Σταθμοί Αστυνομίας, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση της παραβατικότητας και την αύξηση αισθήματος ανασφάλειας των Κατοίκων των Χωριών μας.

Από την  ίδρυση των ΚΕΠ των 13 Δήμων της Λέσβου που έλυσαν πολλά προβλήματα εξυπηρέτησης τον Συνδημοτών μας, δυστυχώς βαθμιαία μειώνονται οι υπηρετούντες σε αυτά υπάλληλοι, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους που περιορίζει την ικανοποίηση αιτημάτων των Συγχωριανών μας.

Δεν υπάρχουν επαρκείς δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται πολλά  κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. 

Παρά τις υποσχέσεις για καταβολή από τις Δημοτικές Αρχές,  Πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες έως και έξη φορές το χρόνο, ώστε να  αντιμετωπίζονται κάποιες από τη  σωρεία των  καθημερινών αναγκών, ελάχιστες καταβάλλονται.

Και αντί όλων αυτών, βλέπουμε να διατίθενται αστρονομικά ποσά για την κατασκευή μιας φυλακής πολλών χιλιάδων ανθρώπων  μέσα στο κεντρικό δάσος του Νησιού μας, σαν κεντρική δομή ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου, σε πλήρη αντίθεση με τις διαμαρτυρίες φορέων του Νησιού μας και των όμορων Κοινοτήτων.

Η Ερήμωση της Υπαίθρου, που προωθούν  μεγάλα συμφέροντα εγχώρια και υπερεθνικά,  είναι σε πολλά  επίπεδα  καταστροφική για τη Χώρα  και το Λαό μας.  Η Συνεχής υποβάθμιση και τα απανωτά πλήγματα, πρέπει να ακυρωθούν πριν είναι πολύ αργά. Η καθήλωση του Νησιού μας σαν τόπου φύλαξης  χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων, για να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όσοι δε την προωθούν ή την σιγοντάρουν, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε  Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι, ζητούμε να στηρίξετε ουσιαστικά την ύπαιθρο  για να αντιστραφούν οι δυσμενείς  συνθήκες διαβίωσης, ώστε  να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που σαν παραμεθόρια περιοχή έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκλογές στον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου
ΧΩΡΙΑ

Παραμυθένια Χριστούγεννα στο Μόλυβο

Το γραφικό χωριό της βόρειας Λέσβου ετοιμάζεται να κάνει και φέτος τη διαφορά στον Χριστουγεννιάτικο στολισμό
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Φτωχά Χριστούγεννα και φέτος στη Μυτιλήνη

«Μια από τα ίδια» και χωρίς εκδηλώσεις στα χωριά του δήμου Μυτιλήνης- Δείτε τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας στα Πάμφιλα

Αύριο Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ανήμερα της εορτής θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στην Παγανή Μυτιλήνης

Τραυματίσθηκε ανήλικος που οδηγούσε μηχανάκι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικο παζάρι στο Μόλυβο

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αθανασίου στην 2η Συνάντηση Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής της Ν.Δ. επισήμανε τον καθοριστική συμβολή του Πανεπιστημίου στην ζωή των νησιών
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μετέωρα: Πνοή, ΚΕΘΕΑ και οι ομάδες που απασχολούν!

Παρέμβαση Προβέτζα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και ψήφισμα ώστε να μην καταργηθούν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να προσκομισθεί βεβαίωση αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Στύψη

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συναντήσεις και επαφές για θέματα τουρισμού και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή είχαν σειρά επαφών στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Το ΚΚΕ, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε η βουλευτής κατά την διάρκεια της συνάντησης