× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

SOS από το Δίκτυο Κοινοτήτων για τα χωριά

Προβλήματα από τα σχολεία έως τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τα ΚΕΠ και τα γηροκομεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/9/2022

SOS από το Δίκτυο Κοινοτήτων για τα χωριά

SOS εκπέμπει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου που πραγματοποίησε την 21η Σεπτεμβρίου Συνέλευση με μαζική συμμετοχή Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων, διαπιστώνοντας ότι οξύνονται τα προβλήματα διαβίωσης και παραμονής στα χωριά, γεγονός που έχει κοινωνικές και εθνικέςδιαστάσεις. Προβλήματα, που σχετίζονται με σειρά θεμάτων: από τα σχολεία έως τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τα ΚΕΠ και τα γηροκομεία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση του Δικτύου:

«Με την κατάργηση δε των Αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019,  καθώς και προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης), πλήττονται πολλές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν στις Κοινότητες.

Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Βατερών, Βρίσας και Σταυρού, έδειξε την ανεπάρκεια των προληπτικών αντιπυρικών μέτρων. Είναι δε απόλυτα αναγκαία η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων των περιοχών αυτών, ώστε να μην διαιωνιστούν νέα προβλήματα μετά από αυτά του σεισμού του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες κλιμακούμενης ακρίβειας και συνεχών αυξήσεων,  που δυστυχώς καθημερινά υπερχρεώνουν  τους κατοίκους των Χωριών μας και δυσκολεύουν την επιβίωσή τους, επιβάλλονται απανωτά απαράδεκτα μέτρα, που διεκδικούμε να αντιστραφούν.

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με ανεπαρκέστατες πιστώσεις για τη θέρμανση και τη λειτουργία των Σχολείων, ενώ  και αυτές οι θέσεις τρίωρης απασχόλησης των σχολικών  καθαριστριών, είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες σε συνθήκες πανδημίας!

Στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα των Κοινοτήτων, επαναλαμβάνουμε τα περσινά έγγραφα χωρίς (ή με ελάχιστες ) αλλαγές, για ανάγκες μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων έργων. Λείπουν από αρκετές Κοινότητες, επαρκή συνεργεία Καθαριότητας και έργων Αυτεπιστασίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Συγχωριανών μας..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν στηρίζονται οι  Αγρότες να αντιμετωπίσουν έκτακτες  ζημιές και επιπτώσεις από θεομηνίες, όπως οι άφαντες αποζημιώσεις των 30 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία, που υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καταργήθηκαν οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ και στέλνονται ηλικιωμένοι άνθρωποι  (  που επιβιώνουν με μεροδούλι-μεροφάι ), να στήνονται ουρά στον ΕΦΚΑ, ή να πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους. 

Καταργούνται Ταχυδρομικά Γραφεία  και με συμβασιούχους ή συμβασιούχους έργου, στέλνουν σε Χωριά αλληλογραφία μία φορά τη βδομάδα !!!  Τα επείγοντα  έρχονται κατόπιν εορτής, χάνονται προθεσμίες με οικονομικό κόστος,  οι δε ειδήσεις των καθημερινών εφημερίδων…χάνουν την επικαιρότητά τους ! Η επικοινωνία ηλικιωμένων ανθρώπων με δικούς τους ανθρώπους ή υπηρεσίες  χάνεται, διευρύνοντας το αίσθημα απομόνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το σκανδαλώδες Κτηματολόγιο, που αρνούνται να συντάξουν σωστά, απειλούν με δήμευση μικρές ιδιοκτησίες χιλιάδων Συγχωριανών μας, στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης Γέρας και Ευεργέτουλα. Οι πληρωμένες από δικαιούχους διορθώσεις, δεν έχουν γίνει δεκτές και η υπόσχεση για περίοδο παραλαβής επαναδιορθώσεων, εκκρεμεί από το Μάιο !

Υποβαθμίζονται σε εποχή πανδημίας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά  Ιατρεία , με τις κενές θέσεις να υπερτερούν  αυτές των υπηρετούντων.

Για πολλά  Χωριά  τα  ασθενοφόρα βρίσκονται σε απόσταση… απώλειας ζωών.

Μειώνονται τα Τμήματα και οι Σταθμοί Αστυνομίας, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση της παραβατικότητας και την αύξηση αισθήματος ανασφάλειας των Κατοίκων των Χωριών μας.

Από την  ίδρυση των ΚΕΠ των 13 Δήμων της Λέσβου που έλυσαν πολλά προβλήματα εξυπηρέτησης τον Συνδημοτών μας, δυστυχώς βαθμιαία μειώνονται οι υπηρετούντες σε αυτά υπάλληλοι, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους που περιορίζει την ικανοποίηση αιτημάτων των Συγχωριανών μας.

Δεν υπάρχουν επαρκείς δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται πολλά  κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. 

Παρά τις υποσχέσεις για καταβολή από τις Δημοτικές Αρχές,  Πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες έως και έξη φορές το χρόνο, ώστε να  αντιμετωπίζονται κάποιες από τη  σωρεία των  καθημερινών αναγκών, ελάχιστες καταβάλλονται.

Και αντί όλων αυτών, βλέπουμε να διατίθενται αστρονομικά ποσά για την κατασκευή μιας φυλακής πολλών χιλιάδων ανθρώπων  μέσα στο κεντρικό δάσος του Νησιού μας, σαν κεντρική δομή ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου, σε πλήρη αντίθεση με τις διαμαρτυρίες φορέων του Νησιού μας και των όμορων Κοινοτήτων.

Η Ερήμωση της Υπαίθρου, που προωθούν  μεγάλα συμφέροντα εγχώρια και υπερεθνικά,  είναι σε πολλά  επίπεδα  καταστροφική για τη Χώρα  και το Λαό μας.  Η Συνεχής υποβάθμιση και τα απανωτά πλήγματα, πρέπει να ακυρωθούν πριν είναι πολύ αργά. Η καθήλωση του Νησιού μας σαν τόπου φύλαξης  χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων, για να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όσοι δε την προωθούν ή την σιγοντάρουν, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε  Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι, ζητούμε να στηρίξετε ουσιαστικά την ύπαιθρο  για να αντιστραφούν οι δυσμενείς  συνθήκες διαβίωσης, ώστε  να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που σαν παραμεθόρια περιοχή έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης