× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Με 45.000 αφίξεις από Ευρώπη θα κλείσει η σεζόν για τη Λέσβο»

«Καλύτερες οι προβλέψεις για το 2023» σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς. Τα νούμερα των αφίξεων, δεν αποτυπώνουν τον τζίρο των επιχειρήσεων που ήταν πενιχρός και χάθηκε μέσα στις αυξήσεις

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/9/2022

«Με 45.000 αφίξεις από Ευρώπη θα κλείσει η σεζόν για τη Λέσβο»

Με 45.000 αφίξεις τουριστών μέσω απευθείας  πτήσεων (charter) αναμένεται να κλείσει μέσα στον Οκτώβριο η τουριστική σεζόν για τη Λέσβο η οποία σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Λευτέρη Καραμπλιά εξελίχθηκε λίγο καλύτερα από ότι φαινόταν αρχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι ο κος Καραμπλιάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παρά την αυξητική τάση σε σύγκριση με τα αναμενόμενα και πάλι η Λέσβος δεν κατάφερε να πιάσει τον αριθμό αφίξεων του 2019 ενώ όπως τόνισε και οι τζίροι των τουριστικών επιχειρήσεων είναι πολύ μακριά από τις προσδοκίες των επαγγελματιών.

«Πολλές φορές τα νούμερα των αφίξεων είναι παραπλανητικά και δεν βοηθούν για να βγάλει κανείς σωστά συμπεράσματα για την πραγματική εικόνα της τουριστικής περιόδου. Αν με ρωτήσει κανείς σήμερα πως πήγε η χρονιά, θα του απαντήσω σχετικά καλά με τις αφίξεις, όμως αν με ρωτήσει για το τζίρο, η απάντηση που θα πάρει είναι ότι πήγαμε πολύ χειρότερα από το 2019 κάποιοι δυστυχώς χειρότερα και από το 2021.

Η καταναλωτική δυνατότητα των ανθρώπων που ταξίδεψαν φέτος, λόγω της ακρίβειας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, ήταν πολύ χειρότερη από ότι το 2019, εξάλλου ανάλογα προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα οι τουριστικές επιχειρήσεις έκλεισαν πακέτα φιλοξενίας δίνοντας τις τιμές του 2019. Αυτό σημαίνει πως όλο το κόστος από την αύξηση της ενέργειας, των καυσίμων, των πρώτων υλών κ.λπ αναγκάσθηκαν να το απορροφήσουν και να το βάλουν από την τσέπη τους. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να μετρούν είτε πενιχρά κέρδη είτε ζημιές. Σε κάθε περίπτωση τα όποια ελάχιστα χρήματα πήραν οι άνθρωποι αυτοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για καλή τουριστική χρονιά με τους τζίρους να είναι πολύ μειωμένοι. Αυτό να σημειώσουμε συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Λέσβο. Η διαφορά είναι ότι στο νησί μας γίνεται πιο αισθητό επειδή και η κίνηση είναι μειωμένη».

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στο νησί μας ο Λευτέρης Καραμπλιάς δήλωσε απογοητευμένος.

«Πιστεύω ότι οι διοικούντες και αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα χρήματα δεν επιθυμούν την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Αν πραγματικά την επιθυμούσαν θα έπρεπε ο σχεδιασμός να είναι σε εντελώς διαφορετική βάση. Εδώ και χρόνια οι φορείς του τουρισμού ζητούν τη δημιουργία ενός Οργανισμού Τουριστικής Προβολής ο οποίος θα αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής προβολής του τόπου μας με βάση τις αγορές που απευθυνόμαστε είτε είναι εγχώριες είτε είναι στο εξωτερικό. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους που γνωρίζουμε το αντικείμενο και όχι από άτομα που κάνουν αρπαχτές και άλλους άσχετους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Λευτέρης Καραμπλιάς αναφέρθηκε στις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει η Λέσβος σημειώνοντας ότι αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 80.000 αφίξεις.

«Δυστυχώς τα καταλύματα που έχουμε είναι καταλύματα μιας άλλης εποχής που δεν άλλαξαν, δεν αναπτύχθηκαν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των τουριστών, οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες παροχές που εμείς ως προορισμός δεν μπορούμε να τις δώσουμε. Έτσι χάσαμε πολλές αγορές όπως η Γερμανική αγορά που ζητά μεγάλα ξενοδοχεία που η Λέσβος δεν διαθέτει. Χάθηκαν ακόμη η Αυστριακή αγορά, η αγορά της Τσεχίας που ήταν πολύ δυναμική καθώς και η αγορά της Φιλανδίας.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του νησιού το οποίο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί είναι ότι η πόλη της Μυτιλήνης δεν είναι τουριστική πόλη, ούτε είναι σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο. Ο κόσμος που έρχεται φεύγει κατευθείαν για τα χωριά και αυτό από μόνο του αποτελεί πρόβλημα διότι εκεί δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα ούτε και ο κόσμος για να εξυπηρετήσεις μεγάλους αριθμούς επισκεπτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της νέας τουριστικής περιόδου για τη Λέσβο ο Λευτέρης Καραμπλιάς σημειώνει ότι υπάρχει ήδη προγραμματισμός για 18 -19 απευθείας πτήσεις.

«Σίγουρα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα του χρόνου και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε τις 60.000 αφίξεις, χρειαζόμαστε επιπλέον πτήσεις για να γίνει αυτό».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα