× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία με ήρωες από το ζωϊκό βασίλειο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 1/10/2022

Βιβλία με ήρωες από το ζωϊκό βασίλειο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Καλό μήνα! Αυτή η εβδομάδα έχει αρκετές παγκόσμιες ημέρες, σήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, αυτή την Κυριακή είναι η Διεθνής Ημέρα μη Βίας, και την Τετάρτη η Παγκόσμια Ημέρα εκπαιδευτικών. Στις σημερινές βιβλίο προτάσεις μου κεντρικοί ήρωες είναι κάτι διαφορετικά ποντικάκια, που είναι εναντίον της βίας και του φόβου, και που συνεχίζουν μαθαίνουν, αλλά δίνουν και τα ίδια μαθήματα ζωής! Σας τα προτείνω, η επιλογή είναι δική σας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΥΡΙΝΟΣ ο κλέφτης φόβων, του Νικόλα Σμυρνάκη, με την όμορφη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, από τις εκδόσεις διόπτρα, με ήρωα ένα ποντίκι που ονειρευόταν να γίνει ποντικό ήρωας, κάτι σαν τον Ρομπέν των Δασών, και έγινε ήρωας, ένας ήρωας που κατάφερε να διώξει τον φόβο! Αν και ποντικάκι σώζει ολόκληρο λιοντάρι, τον Λέοντα Τολστόι! Η γενναιότητα, η ελευθερία και η φιλία είναι τα κεντρικά θέματα του παραμυθιού! (Για παιδιά από 4 ετών).

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Ο Τυρίνος ζει όλη του τη ζωή σε έναν σκοτεινό υπόνομο.Είναι πολύ φτωχός, όπως σχεδόν όλα τα ποντίκια. Αποφασίζει να ληστέψει την Τυράπεζα, να μοιράσει το τυρί και να τιμωρήσει τους Τυραπεζίτες.Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν... Ο Τυρίνος θα ζήσει μια απίθανη περιπέτεια και θα συνειδητοποιήσει ότι έχει μια εκπληκτική σούπερ δύναμη!Μπορεί να κάνει αυτό που φοβάται.Με την Τυράπεζα τελικά τι έγινε; Τι ρόλο παίζει ο Ιππότης της Στρογγυλής Γραβιέρας;Θα καταφέρει ο Τυρίνος, ένα τοσοδά ποντικάκι, να σώσει ένα αλυσοδεμένο λιοντάρι, τον Λέοντα Τολστόι, αλλά και να μεταφέρει το φως στον σκοτεινό υπόνομο;Πώς γίνεται κάποιος κλέφτης φόβων;Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία και τη γενναιότητα.Βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, απενοχοποιεί στα μάτια τους το συναίσθημα του φόβου και τα προτρέπει να τον μεταμορφώσουν σε κινητήρια δύναμη.Ακόμα καλύτερα... σε φίλο και σύμμαχο.

ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ - Η πολιτεία του ΑΙΣΩΠΟΥ, σε διασκευή της Ιωάννας Μπαμπέτα, σε εικονογράφηση του Γιώργου Πετρίδη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και την υπέροχη σειρά που μας θυμίζει κάποιες από τις απίθανες παραμυθο-ιστορίες του Αισώπου! Εδώ έχουμε την γνωστή ιστορία του ποντικού που σώζει το λιοντάρι, ξεπληρώνοντας του τη χάρη να του χαρίσει την ζωή! (Για παιδιά από 2 ετών).
Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Στην Πολιτεία του Αισώπου που είχε δάση και λιβάδια, ποτάμια και λίμνες, βουνά και θάλασσες, ζούσε και ο Αίσωπος. Από το παράθυρο του σπιτιού του παρακολουθούσε ζώα μικρά και μεγάλα να συζητούν, να μαλώνουν, να γλεντούν, να χαίρονται και να θυμώνουν. Έπειτα έπαιρνε το φτερό του, το βουτούσε στο μελάνι και κάθε φορά μια νέα ιστορία γέμιζε το χαρτί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας ασυνήθιστος ποντικούλης, της Μαρίλινας Σκαρπέτα, σε εικονογράφηση της ίδιας! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, με ήρωα έναν ποντικό με διαφορετικά γούστα στην διατροφή του και με όνειρα αλλιώτικα από αυτά των περισσότερων ποντικών! Για να δούμε θα τα καταφέρει ένας ποντικός να φέρει… την ‘’άνοιξη’’;
Περιγραφή: Ο Φλάφη είναι ένας ποντικούλης διαφορετικός από όσους έχετε γνωρίσει μέχρι τώρα… Δεν του αρέσει το τυρί, ούτε να ζει στην ποντικότρυπα της ποντικογειτονιάς. Το όνειρό του είναι να γνωρίσει την πόλη, όμως οι άνθρωποι δεν συμπαθούν και πολύ τους ποντικούληδες. Τι εμπόδια θα συναντήσει μακριά απ’ το σπίτι του; Θα τον δεχτούν τελικά οι άνθρωποι; Θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα;

Άλλος για το πλοίο-Συντροφικότητα, της Φρόσως Χατόγλου, σε εικονογράφηση της Ντανιέλα Σταματιάδη, από τις εκδόσεις μικρή ΜΙΛΗΤΟΣ και την αντίστοιχη σειρά, για παιδιά από 4-8 ετών, και για εκπαιδευτικούς. Ένα βιβλίο κατάλληλο για την ανάπτυξη των κοινωνικών αξιών. Οι ήρωες και εδώ ποντικάκια, και ένας κροκόδειλος, που θα ανακαλύψει χάρη σε αυτά την έννοια της αγάπης και της σωτήριας συντροφικότητας, έτσι ο κροκόδειλος θα γίνει για τα ποντικάκια «το πιο όμορφο κρουαζιερόπλοιο»!
Περιγραφή: Ένιωθε μόνος κι άσχημος. Και ήταν! Μέχρι που ήρθε μια τρελοπαρέα και... τέλος η μιζέρια!

ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΤΖΟΥΛΙΑΝ, κείμενα και εικονογράφηση Joe Todd-Stanton, εκδόσεις Petita Demas. Μια απίθανη έκδοση από κάθε άποψη, ένα παραμύθι για την φιλία και την συντροφικότητα! Μάλιστα ανάμεσα σε πλάσματα που δεν το περιμένει κανείς, όπως ανάμεσα σε έναν μοναχικό ποντικό και μια αλεπού! Μια σωτήρια φιλία και για τους δύο!
Περιγραφή: Ο Τζούλιαν το ποντίκι ζούσε μόνος του από τότε που θυμόταν, κι έτσι ακριβώς του άρεσε. Όταν όμως ένας απρόσκλητος επισκέπτης εμφανίζεται την ώρα του βραδινού, θα επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες; Ή θα καταλάβει ότι το να μοιράζεσαι στιγμές πότε πότε με έναν φίλο μπορεί να είναι και όμορφο;

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης