× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ανομβρία μαραζώνει τον ελαιώνα της Λέσβου

Ακτινογραφία μιας δύσκολης χρονιάς για τον ελαιοπαραγωγούς του νησιού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/10/2022

Η ανομβρία μαραζώνει τον ελαιώνα της Λέσβου

Μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας αντιμετωπίζει ο ελαιώνας της Λέσβου, με εξαίρεση ορισμένες τοπικές βροχοπτώσεις, ο ελαιώνας του νησιού δεν έχει δεχθεί αξιόλογες βροχές από τον Απρίλιο του 2022. Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως στο νησί δεν θα υπάρξουν βροχές ως τις 18 Οκτωβρίου. Η παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας είναι μόνιμο φαινόμενο την τελευταία πενταετία για το νησί.


Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου καταγράφηκε σημαντική καρπόπτωση στους ελαιώνες του νησιού. Οι άνεμοι οδήγησαν σε πτώση τον καρπό που ήδη είχε προσβληθεί από σαπιοβούλα και δάκο. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί του νησιού αναφέρουν πως καρπόπτωση σημειώθηκε στα κτήματα τους και κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Αύγουστο.

 

Πέρα από την καρπόπτωση, φαινόμενα πρόωρης ωρίμανσης του καρπού εμφανίστηκαν, σε πολλά σημεία του ελαιώνα της Λέσβου από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Σε όλο το νησί παρατηρείται ζάρωμα του καρπού ως αποτέλεσμα της ανομβρίας.

 

Μεγάλη προσβολή από τον δάκο

 

Σημαντικό πρόβλημα της φετινής χρονιάς είναι η αυξημένη δακοπροσβολή. Πρόβλημα που αρχίσει να γίνεται πιο έντονο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου και μετά. Δηλαδή από την στιγμή που κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του πληθυσμού του εντόμου.

 

Το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας πραγματοποιείται με πολλά προβλήματα. Ο τελευταίος ψεκασμός που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποιείται με εντομοκτόνα που πήρε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Λέσβου «δανεικά» από την ομώνυμη υπηρεσία του Ρεθύμνου. Διότι ο διαγωνισμός για την αγορά εντομοκτόνων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα. Τα συνεργεία που διενεργούν τους ψεκασμούς είναι υποστελεχωμένα. Τεράστιο πρόβλημα είναι τα κλειστά ελαιοκτήματα όπου δεν μπορούν να γίνουν ψεκασμοί καθώς εκεί ο δάκος αναπτύσσεται ανεμπόδιστα. Το ίδιο ισχύει και για τους βιολογικούς ελαιώνες στους οποίους δεν εφαρμόζονται μέτρα καταπολέμησης του δάκου.

 

Παρά τα προαναφερόμενα προβλήματα σε πολλά σημεία του ελαιώνα της Λέσβου καταγράφεται είναι εμφανές πως υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή καρπού. Είναι φανερό πως την φετινή χρονιά υπάρχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση της παραγωγής καρπού από περιοχή σε περιοχή. Επίσης πολύ σημαντική διαφοροποίησης παρατηρείται μεταξύ των καλλιεργημένων και των ακαλλιέργητων ελαιώνων.

 


Αυξήσεις στο κόστος παραγωγής

 

Το Σεπτέμβριο οι εκπρόσωποι των ελαιοτριβείων της Λέσβου έκαναν γνωστή την πρόθεση τους να αυξήσουν τις τιμές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ελαιοπαραγωγούς. Χωρίς να έχει συμφωνηθεί μια ενιαίας τιμή αναμένεται το κόστος άλεσης κατά 30% περίπου. Αιτία είναι η αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή του σημαντικότερου παράγοντας διαμόρφωσης του λειτουργικού κόστους των ελαιοτριβείων.

 

Μεγάλη αύξηση στο κόστος συγκομιδής θα προκύψει από την αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τα αγροτικά μηχανήματα (π.χ. ελαιοραβδιστικά) και τα αγροτικά οχήματα.

 

Ξεκίνησε η συγκομιδή

 

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινάει η λειτουργία των ελαιοτριβείων στην Λέσβο το 2022. Αιτία όλο και περισσότεροι παραγωγοί ξεκινούν την συγκομιδή του καρπού από τις αρχές του Οκτωβρίου. Μόλις πριν λίγα χρόνια, για το νησί της Λέσβου, θεωρούνταν πρώιμη η συγκομιδή του καρπού στις αρχές του Νοεμβρίου. Όμως οι κλιματολογικές συνθήκες οδηγούν τους παραγωγούς να ξεκινούν την συγκομιδή από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Επιπλέον πολλοί είναι οι παραγωγοί που για την φετινή χρονιά ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο να στρώνουν ελαιόπανα για να μαζέψουν και τις ελιές που θα πέσουν πριν την έναρξη της συγκομιδής. Οι αυξημένες τιμές των βιομηχανικών ελαιολάδων κάνουν οικονομικά προσοδοφόρα και την συγκομιδή του καρπού που έχει προσβληθεί από ασθένειες.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης