ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ανομβρία μαραζώνει τον ελαιώνα της Λέσβου
Ακτινογραφία μιας δύσκολης χρονιάς για τον ελαιοπαραγωγούς του νησιού
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/10/2022

Μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας αντιμετωπίζει ο ελαιώνας της Λέσβου, με εξαίρεση ορισμένες τοπικές βροχοπτώσεις, ο ελαιώνας του νησιού δεν έχει δεχθεί αξιόλογες βροχές από τον Απρίλιο του 2022. Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως στο νησί δεν θα υπάρξουν βροχές ως τις 18 Οκτωβρίου. Η παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας είναι μόνιμο φαινόμενο την τελευταία πενταετία για το νησί.
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου καταγράφηκε σημαντική καρπόπτωση στους ελαιώνες του νησιού. Οι άνεμοι οδήγησαν σε πτώση τον καρπό που ήδη είχε προσβληθεί από σαπιοβούλα και δάκο. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί του νησιού αναφέρουν πως καρπόπτωση σημειώθηκε στα κτήματα τους και κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Αύγουστο.
Πέρα από την καρπόπτωση, φαινόμενα πρόωρης ωρίμανσης του καρπού εμφανίστηκαν, σε πολλά σημεία του ελαιώνα της Λέσβου από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Σε όλο το νησί παρατηρείται ζάρωμα του καρπού ως αποτέλεσμα της ανομβρίας.
Μεγάλη προσβολή από τον δάκο
Σημαντικό πρόβλημα της φετινής χρονιάς είναι η αυξημένη δακοπροσβολή. Πρόβλημα που αρχίσει να γίνεται πιο έντονο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου και μετά. Δηλαδή από την στιγμή που κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του πληθυσμού του εντόμου.
Το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας πραγματοποιείται με πολλά προβλήματα. Ο τελευταίος ψεκασμός που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποιείται με εντομοκτόνα που πήρε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Λέσβου «δανεικά» από την ομώνυμη υπηρεσία του Ρεθύμνου. Διότι ο διαγωνισμός για την αγορά εντομοκτόνων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα. Τα συνεργεία που διενεργούν τους ψεκασμούς είναι υποστελεχωμένα. Τεράστιο πρόβλημα είναι τα κλειστά ελαιοκτήματα όπου δεν μπορούν να γίνουν ψεκασμοί καθώς εκεί ο δάκος αναπτύσσεται ανεμπόδιστα. Το ίδιο ισχύει και για τους βιολογικούς ελαιώνες στους οποίους δεν εφαρμόζονται μέτρα καταπολέμησης του δάκου.
Παρά τα προαναφερόμενα προβλήματα σε πολλά σημεία του ελαιώνα της Λέσβου καταγράφεται είναι εμφανές πως υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή καρπού. Είναι φανερό πως την φετινή χρονιά υπάρχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση της παραγωγής καρπού από περιοχή σε περιοχή. Επίσης πολύ σημαντική διαφοροποίησης παρατηρείται μεταξύ των καλλιεργημένων και των ακαλλιέργητων ελαιώνων.
Αυξήσεις στο κόστος παραγωγής
Το Σεπτέμβριο οι εκπρόσωποι των ελαιοτριβείων της Λέσβου έκαναν γνωστή την πρόθεση τους να αυξήσουν τις τιμές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ελαιοπαραγωγούς. Χωρίς να έχει συμφωνηθεί μια ενιαίας τιμή αναμένεται το κόστος άλεσης κατά 30% περίπου. Αιτία είναι η αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή του σημαντικότερου παράγοντας διαμόρφωσης του λειτουργικού κόστους των ελαιοτριβείων.
Μεγάλη αύξηση στο κόστος συγκομιδής θα προκύψει από την αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τα αγροτικά μηχανήματα (π.χ. ελαιοραβδιστικά) και τα αγροτικά οχήματα.
Ξεκίνησε η συγκομιδή
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινάει η λειτουργία των ελαιοτριβείων στην Λέσβο το 2022. Αιτία όλο και περισσότεροι παραγωγοί ξεκινούν την συγκομιδή του καρπού από τις αρχές του Οκτωβρίου. Μόλις πριν λίγα χρόνια, για το νησί της Λέσβου, θεωρούνταν πρώιμη η συγκομιδή του καρπού στις αρχές του Νοεμβρίου. Όμως οι κλιματολογικές συνθήκες οδηγούν τους παραγωγούς να ξεκινούν την συγκομιδή από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Επιπλέον πολλοί είναι οι παραγωγοί που για την φετινή χρονιά ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο να στρώνουν ελαιόπανα για να μαζέψουν και τις ελιές που θα πέσουν πριν την έναρξη της συγκομιδής. Οι αυξημένες τιμές των βιομηχανικών ελαιολάδων κάνουν οικονομικά προσοδοφόρα και την συγκομιδή του καρπού που έχει προσβληθεί από ασθένειες.