× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Bιβλία που δίνουν πολύτιμα μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 15/10/2022

Bιβλία που δίνουν πολύτιμα μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους

Κοχυλάκι, εσύ δε φταις! Ένα παραμύθι για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, άγγιγμα και όρια, από την ομάδα δράσης για την ενημέρωση σχετικά με τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και την Πρόληψη της Παιδικής σεξουαλικής Κακοποίησης, και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Για παιδιά από 4 ετών. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά. Περιλαμβάνει πρόσθετο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς. Αυτά που ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες να συμβαίνουν στη χώρα μας, τα απίστευτα, τραγικά και τερατώδη, δημιουργούν ακόμα πιο επιτακτικά την αναγκαιότητα να ασχοληθούμε με το θέμα της πρόληψης και της κακοποίησης. Δανείζομαι κάποιες φράσεις του βιβλίου τούτου, το οποίο σας προτείνω να διαβάσετε και να το αξιοποιήσετε με τα παιδιά και τους μαθητές σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα αφουγκραστούμε, να τα ακούσουμε και να τα πιστέψουμε! Το παιδί αναρωτιέται «Εγώ έκανα κάτι λάθος και το προκάλεσα όλο αυτό»; Όχι βέβαια! Να το μάθουμε να λέει ΌΧΙ και ΣΤΟΠ. Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά να διαχωρίζουν τα αγγίγματα και τα μυστικά!

«Ένα μυστικό που με κάνει να νιώθω φόβο και άγχος είναι ένα κακό μυστικό. Αυτό το μυστικό χρειάζεται να το πω σε κάποιον που εμπιστεύομαι». Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Πόσο χαρούμενο είναι το Κοχυλάκι όταν παίζει µε την παρέα του! Σήµερα ακόµα περισσότερο, γιατί βρήκε έναν καινούριο φίλο, τον Κάβουρα. Οι δυο τους απολαµβάνουν τις βουτιές και τα παιχνίδια στη θάλασσα. Τι γίνεται όµως όταν φτάνουν στον σκοτεινό βυθό; Ο Κάβουρας έχει αλλάξει… Το Κοχυλάκι φοβάται αλλά βρίσκει το θάρρος να φύγει μακριά.

Ευτυχώς η µαµά του είναι εκεί και το παίρνει αγκαλιά: Μίλησε μου, Κοχυλάκι, και καθόλου εσύ δε φταις, κανείς να μη σ’ αγγίζει αν εσύ το ίδιο δε θες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βία κάνει κακό, της Δρ. Κατρίν Ντολό, με την συνεργασία της επιστημονικής συνεργάτιδάς της Κολίν Φορ-Πουαρέ, εικονογράφηση Robin, από την σειρά ‘’Τόσο απλά’’, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Ένα έχω να πω: Αγοράστε το! Τόσο για σας όσο και για τα παιδία σας και το αντίστροφο! Μια φράση του αντιγράφω για σας: «Μια ιδέα για να εκτονωνόμαστε είναι να κάνουμε αθλήματα, δημιουργικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες, […]» .

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Η γνωστή παιδίατρος Δρ. Κατρίν Ντολτό μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για την παιδική ηλικία εκφράζοντας με τον καλύτερο και πλέον άμεσο τρόπο όλα όσα απασχολούν τα παιδιά. Όπως συνηθίζει να λέει: «Όσο περισσότερα καταλαβαίνουμε τόσο καλύτερα μεγαλώνουμε».
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε εκρήξεις βίας.
Ο μόνος τρόπος για να τις ξεπεράσουμε
είναι να μιλάμε γι’ αυτές.
Τόσο απλά!

Το θέατρο διδάσκει και ψυχαγωγεί, χιλιάδες χρόνια τώρα αυτό είναι γνωστό, ιδικά στους Έλληνες! Ένα σχολείο για όλους πλούσιους και φτωχούς! Ο Σαίξπηρ, είναι ένας κλασσικός και αγαπημένος συγγραφέας ανά τον κόσμο, ο οποίος είχε διαβάσει, μελετήσει και επηρεαστεί, όπως φαίνεται αλλά και όπως είχε πει και ο ίδιος από τους αρχαίους μας συγγραφείς!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βιβλίο ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ…ΣΑΙΞΠΗΡ 12 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, γραμμένο με τέτοιο τρόπο που διευκολύνει τα παιδιά να κατανοήσουν τα δώδεκα έργα που περιλαμβάνει, (υπόθεση και χαρακτήρες)! Μα να μάθουν και για τον συγγραφέα τους, όσα χρειάζεται να ξέρει και να θυμάται ένα παιδί!

Η διασκευή είναι της ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΚΑΛΙΣΤΕΡ, η εικονογράφηση της ΑΛΙΣ ΛΙΝΤΣΤΡΟΜ, η μετάφραση της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΠΑΜΠΕΤΑ, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Η περιγραφή από το εξώφυλλο: Ανακαλύψτε δώδεκα αγαπημένα κλασικά έργα του διασημότερου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα όλων των εποχών, Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Οι ιστορίες είναι διασκευασμένες για παιδιά και στο τέλος του βιβλίου θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τον δημιουργό και τα έργα του.
Μακμπέθ
Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Άμλετ
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Η τρικυμία
Δωδέκατη νύχτα
Οθέλλος
Όπως σας αρέσει
Ιούλιος Καίσαρας
Πολύ κακό για το τίποτα
Βασιλιάς Ληρ
Ο έμπορος της Βενετίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μουσική και ειδικά η ροκ μουσική άνοιξε και εξακολουθεί να ανοίγει νέους δρόμους! Το μουσικό βιβλίο Ο ΡΕΝΟΣ και η ροκ, από την σειρά Τα μικρά μου μουσικά βιβλία, βοηθούν τα μικρά παιδιά από 3 χρονών, να γνωρίσουν 16 μοναδικές μελωδίες, τα μουσικά όργανα μιας ροκ ορχήστρας, και πως γράφεται ένας δίσκος!

Τα παιδιά μπορούν να ακούσουν και έναν - έναν τους ήχους των μουσικών οργάνων! Ο Ρένος, είναι ένας μουσικόφιλος σκύλος, όλη η παρέα του αποτελείτε ζώα, σε εικονογράφηση και σε κείμενο Magali Le Huche, μετάφραση Ελένης Μπακογεωργίου, από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Ο Ρένος λατρεύει τη ροκ! Παίρνει την κιθάρα του και πάει στο Λονδίνο, την πόλη της ροκ. Θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο;

Ο μήνας Οκτώβριος λέγεται και Αηδημητριάτης, από την γιορτή που πλησιάζει αυτή του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια θα σας συστήσω έναν μικρό Δημητρό, σκανδαλιάρη, ζωηρό και πονηρούλη! Δημητρός ο σκανδαλιάρης, είναι ο τίτλος της διασκεδαστικής ιστορίας για παιδιά, της Χριστίνας Δεμερτσίδου, που με τις σκανδαλίες του αναστατώνει τους πάντες και τα πάντα γύρω του!

Για να δούμε αν θα του γίνει κάποιο πάθημα, μάθημα, αν οι συγγνώμες είναι αρκετές και αν θα συνεχίσει τις σκανδαλιές του! Η πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση είναι της Ιωάννας Καλοστεφάνου, το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του: Μια φορά κι έναν καιρό, στον Όλυμπο, στο βουνό το ξακουστό, ζούσε ένα μικρό μωρό που το ’λεγαν Δημητρό. Ο Δημητρός, αν και μικρούλης, ήταν όχι μόνο ζωηρός αλλά και πονηρούλης. Με το που άνοιγε τα μάτια του μόλις ξημέρωνε, αμέσως σκαρφιζόταν την επόμενη σκανταλιά. Στις σκανταλιές του συμπρωταγωνιστούν η κότα η Κοκό και ο κόκορας ο Κο, ο Πάνος και τα πρόβατά του, η Φρόσω η γατούλα και η Σπίθα το σκυλάκι, ο κύριος Μανόλης με τα αβγά, και φυσικά η γιαγιά και ο παππούς.

Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου, πώς να γίνετε δημιουργικοί, παραγωγικοί και ευτυχισμένοι, είναι ο τίτλος του βιβλίου του Κυριάκου Αθανασιάδη, από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, ένα βιβλίο που θα λατρέψετε όσοι λατρεύετε τα σκυλιά!

Όποιος είχε, έχει και θα έχει την χαρά και την τύχη να έχει στην ζωή του τον σκύλο του καταλαβαίνει γιατί ξέρει από πρώτο χέρι, πόσο μαγική είναι αυτή η σχέση!

Ο Αθανασιάδης, μας δίνει πενήντα μαθήματα καθημερινής χρήσεις, για να μάθουμε και να μην πάθουμε, τόσο οι ιδιοκτήτες των σκύλων όσο και τα ίδια τα σκυλιά. Από την απαίτηση ως την βόλτα, την ευγνωμοσύνη ως την περιέργεια, την σύνδεση και την αγάπη, και άλλα πολλά!

Έχουν γραφτεί πάμπολλα αποφθέγματα για τα σκυλιά, θα δανειστώ ένα που διάβασα στην αρχή του βιβλίου και με το οποίο συμφωνώ απολύτως: «Φυσικά και μιλούν οι σκύλοι. Αλλά μόνο σε όποιον ξέρει να τους ακούει».

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Πλάσματα γεμάτα αγάπη και αφοσίωση, πλάσματα που μπορούν να ενθουσιαστούν με το παραμικρό και ικανά να αντλούν ατέλειωτη απόλαυση ακόμη και από μικροπράγματα, και βέβαια πλάσματα που, ανάμεσα σε τόσα άλλα, μας διδάσκουν τη μεγάλη αξία της συγχώρεσης, οι σκύλοι δεν είναι απλώς «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου».

Είναι, ή μπορούν να γίνουν, και εξαιρετικοί δάσκαλοι, για τον καθένα από εμάς. Αρκεί να έχουμε τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά.
Ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, αντλώντας από την καθημερινή εμπειρία του με τα δικά του σκυλιά, κατηγοριοποιεί τις πενήντα κυριότερες και πιο χαρακτηριστικές ιδιότητες των σκύλων, και μας δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε από αυτές για να έχουμε μια πιο δημιουργική, πιο παραγωγική και, εντέλει, πιο ευτυχισμένη ζωή. Πενήντα μαθήματα ζωής για την καθημερινότητα, που αποδεδειγμένα μας βελτιώνουν σαν ανθρώπους.

ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ… και χρειάζεται την ανατροφή που του ταιριάζει. Πως η κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας θα σας βοηθήσει να αναθρέψετε το δικό σας, μοναδικό παιδί, δημιουργώντας μια πιο αρμονική σχέση ανάμεσά σας. Της Danielle Dick, Ph.D.

Ένα βιβλίο με λύσεις πρακτικές και βοηθητικές, με επιστημονικό συνάμα τρόπο, που προτείνω να διαβάσουν οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί! Ότι και να πω είναι λίγο, θα πω απλά διαβάστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ!

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, η βραβευμένη ερευνήτρια και καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Danielle Dick αναλύει μια διαφορετική προσέγγιση στη διαπαιδαγώγηση που εστιάζει στον μοναδικό γενετικό «κώδικα» κάθε παιδιού.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα βιβλία και τα podcasts για γονείς δίνουν έμφαση στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι γονείς στη διαμόρφωση της ζωής ενός παιδιού, παραβλέποντας μια θεμελιώδη αλήθεια:ότι η γενετική επηρεάζει κάθε όψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και κάθε παιδί διαθέτει έναν μοναδικό «κώδικα» με προδιαθέσεις που επηρεάζουν τα πάντα, από το πόσο εύκολα φοβάται μέχρι την παρορμητικότητα και την ευτυχία.

Η βραβευμένη καθηγήτρια Danielle Dick έρχεται να καταρρίψει τον μύθο ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γονείς μπορούν από μόνες τους να καθορίσουν τη συμπεριφορά και το μέλλον ενός παιδιού.

Η Dick εισάγει τους αναγνώστες στις τρεις διαστάσεις που βρίσκονται στη ρίζα της μοναδικής προδιάθεσης κάθε παιδιού –την εξωστρέφεια, τη συναισθηματικότητα και τον ηθελημένο έλεγχο ή αυτοέλεγχο–
και δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, το κλειδί για να αναθρέψουν οι γονείς παιδιά που θα γίνουν ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι ενήλικες είναι να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στην προσωπικότητα των παιδιών.

Προσφέροντας ένα σημαντικό μήνυμα, το Κάθε παιδί είναι μοναδικό εξηγεί στους γονείς ότι το σημαντικότερο έργο τους είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του αληθινού τους εαυτού.


Το έγκλημα που αρέσει ΔΟΛΟΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ του Νάσου Αθανασίου, από τις εκδόσεις ΝΙΚΑΣ, ένα βιβλίο που σε εκπλήσσει ευχάριστα για την γραφή του συγγραφέα και δυσάρεστα για την κατάσταση που περιγράφει! Ένα βιβλίο επιμορφωτικό για την δημοσιογραφία. Δίνοντας το καθαρό στίγμα του λειτουργήματος του τύπου, καθώς αυτό μεταβάλλεται, εξελίσσεται αλλά και μεταλλάσσεται κατά βούληση. Ο συγγραφέας του βιβλίου εκ των παλαιοτέρων σε εμπειρία και παραστάσεις του πολιτικού βίου, από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, μας μυεί κατευθύνοντας τη σκέψη μας θέτοντας παράλληλα και προβληματισμούς για την πεμπτουσία της είδησης και όχι τη χειραγώγηση με έντεχνους τρόπους της κοινής γνώμης, που άγεται και φέρεται από επιτήδειους της πολιτικής. Έως και τους σχεδιασμούς κάποιον ‘’κέντρων’’, που διαχειρίζονται για λογαριασμό άλλων τη νομή της εκάστοτε πολιτικής, οικονομικής, δικονομικής εξουσίας. Ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεολογικές αποχρώσεις του αναγνώστη που απευθύνεται.

Το βιβλίο κρατά αποστάσεις από μικροκομματικές διαιρέσεις, ενώ επιχειρηματολογεί παράλληλα αδιάσειστα με αναφορές σε ντοκουμέντα και ιστορικά παραδείγματα, με χρονολογίες, πρόσωπα και πράγματα. Συνοπτικά τέλος, διευρύνει τη πολιτική σκέψη του αναγνώστη, γκρεμίζοντας έστω και μερικά τούβλα από το τείχος του πολιτικού αναλφαβητισμού της εποχής μας. Με τα εργαλεία της έγκυρης και έντιμης δημοσιογραφίας, που εστιάζει σ’ αυτό καθ’ αυτό το γεγονός και όχι στην μαγική εικόνα που διαμορφώνουν οι σύγχρονοι μάγοι της επικοινωνίας, για χάρη της πολύπαθης γενιάς, όσο και των αλλοτινών παράλληλα.

Από την περιγραφή του: "Γιατί τόσο χαμηλά; Ποιοι ευθύνονται; Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο Νάσος Αθανασίου στο πρώτο από τα δημοσιογραφικά τετράδιά του που εκδίδουμε".

Ο Νάσος Αθανασίου γράφει για τη δημοσιογραφία που δολοφονείται κάθε μέρα, κάθε ώρα, σχεδόν παντού στον πλανήτη, δηλαδή για ένα ειδεχθές έγκλημα που αρέσει στον κόσμο και, επειδή ακριβώς του αρέσει, γίνεται συνένοχος.

Ο συγγραφέας κατονομάζει τους πρωταίτιους αυτής της δολοφονίας και αναλύει την εμπορική επιτυχία τους. Το φαινόμενο βρίσκει επιστημονική εξήγηση στην πολιτική ψυχολογία, αλλά για την ώρα δεν βρίσκει εκεί τη θεραπεία του. Το αντίθετο συμβαίνει: Εκεί βρίσκουν τις λύσεις τους οι καταστροφείς.

Από εκεί, από την επιστήμη, οι σύγχρονοι βάρβαροι αντλούν την έμπνευση και τις τεχνικές για να εξακολουθήσουν πιο επιθετικά αυτή τη νέα μορφή κατάχτησης και κατοχής των κοινωνιών: Η μελέτη αναφέρεται κυρίως στην παγκόσμια διάσταση του φαινομένου. Η ελληνική πτυχή, καρκινογόνο κι αυτή αλλά κουκίδα στην υδρόγειο, δεν μπορεί ακόμη να σκοτώσει παρά μόνον την Ελλάδα, ενώ η επικοινωνιακή δύναμη μεγάλων εταιριών "ενημέρωσης", και θεάματος αφανίζει ήδη ηπείρους.

Ποιοι τελειοποίησαν στις ημέρες μας τη δημοσιογραφική μηχανή κοινωνικού θανάτου; Τα ονόματα υπάρχουν, δεν έχουμε παρά να τα αναφέρουμε. Οι δράστες της δολοφονίας παραχωρούν συνεντεύξεις, φωτογραφίζονται στις επαύλεις τους, ομολογούν τα πάντα καμαρώνοντας για την ενοχή τους• και τα θύματα δεν καταλαβαίνουν πως είναι θύματα.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος – Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου