H «σοφή ελιά» στο Μουσείο Τεριάντ
Συμμετοχική δράση τέχνης από τις 22 Οκτωβρίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2022

Μία πειραματική, συμμετοχική δράση τέχνης όπου συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και θεωρητικοί (εκπαιδευτικοί, κοινωνιολόγοι, ιστορικοί θεωρητικοί τέχνης, λογοτέχνες, άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού), σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργώντας διαφορετικές ιστορίες, αναπαραστάσεις και δρώμενα γύρω από την ιδέα της βίωσης του πολιτισμού της ελιάς ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Τεριάντ. Τίτλος της δράσης είναι η «Σοφή Ελιά».
Η έκθεση θα λειτουργεί από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.
Η δράση προτείνεται ως μία παράλληλη έρευνα δράσης μέσω της τέχνης γύρω από τη διαχρονία της ιστορικής, πολιτισμικής και κοινωνικής φυσιογνωμίας των περιοχών. Η προσέγγιση είναι δυνατό να συμβαίνει μέσω της αισθητικής και των θεωρητικών εννοιών που βοηθάνε την πρόσληψη στο μετασχηματισμό των ιδεών των έργων.
Η πρακτική αυτή ονομάζεται «Εν-εικόνιση» (Χτούρης, 2020) μέσω της τέχνης. Το υπόδειγμά της εφαρμόζεται ως ένα βασικό κριτήριο για τη ζωντάνια των θεωρητικών, λογοτεχνικών συμβολών και το δημιουργικό χαρακτήρα των έργων τέχνης.
Συγκεκριμένα, μέσω μιας διαδικασίας ενοποίησης μεταξύ υποκειμένου, αφηγητή, ερευνητή και καλλιτέχνη με το πρωτογενές υλικό και τα κεντρικά χαρακτηριστικά του τόπου, η μέθοδος τείνει να φωτίσει γεγονότα και διαστάσεις που είτε έχουν παραγκωνιστεί είτε έχουν περάσει στην ιστορική και κοινωνική λήθη.
Σε αυτή την προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τα νέα εργαλεία και οι μέθοδοι οργάνωσης των καλλιτεχνικών πρακτικών, καθώς και η δημιουργία των παρεμβάσεων και της εμπλοκής στην τοπική κοινότητα να αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση της τέχνης.
Τα έργα και οι καλλιτεχνικές δράσεις πιστεύεται ότι θα σηματοδοτήσουν το χώρο καλώντας τον θεατή και τις επερχόμενες κοινότητες να αναστοχαστούν μέσα σε μια νέα συνθήκη προσωπικής και συλλογικής εμπειρίας και αναζήτησης σε μια κινητική ματιά στο παρελθόνπαρόν και μέλλον.
Στην ερευνητική έκθεση δράσης μέσω της τέχνης συμμετέχουν: Εύα Αθανασιάδου Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος Φοίβος Σοφικίτης Γιάννης Ζιώγας Δημήτρης Καραπιπέρης Κώστας Παγωμένος Αγγελική Πολυτάκη Στέλλα Κουκουλάκη Γεωργία (Γιούλη) Παπαδημητρίου Ευαγγελία (Βίλλυ) Γούσιου Στεφανία Βελδεμίρη Άννα Μιχέλη Χρύσα Σκορδάκη Βασιλική Μυλωνά Αντιγόνη Αλεξίου Σωτήρης Χτούρης Μαρία Παπαδοπούλου Νίκος Ανυφαντής Nίκος Κολούτζιος Αντώνης Βάλεσης Μιλτιάδης Χτούρης Μανώλης Καραμανώλης Χαράλαμπος Μπαλτάς Τη δράση πλαισιώνουν με έργα μαθητές δημοτικών σχολείων (από την Λουτρόπολη Θερμής, το Λύκειο Παμφίλων - Μυτιλήνης, την Αθήνα, και τα Χανιά).