× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επετειακή εκδήλωση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη για τον Μυριβήλη

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/10/2019

Επετειακή εκδήλωση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη για τον Μυριβήλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα της «Ζωής εν τάφω», της «Δασκάλας με τα χρυσά μάτια», της «Παναγιάς της Γοργόνας», του «Βασίλη του Αρβανίτη» και πολλών άλλων έργων, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η οποία κατέχει το αρχείο του Στράτη Μυριβήλη, σε συνεργασία με την εγγονή του Χριστίνα Αγγελοπούλου, διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall, παρουσία και αρκετών Λέσβιων της Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν ήταν ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) Νεκτάριος Βακάλης, ο πρόεδρος του συλλόγου Νεοχωριτών Αντώνης Θαλασσέλης, η αντιπρόεδρος του συλλόγου Πετρανών Καίτη Παυλή, εκπρόσωποι της Λεσβιακής Παροικίας, πρώην πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. συλλόγων της Λέσβου, η δικηγόρος και συγγραφέας Μαρία Χατζόγλου, ο πρ. έφορος τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Σπύρος Τζίμας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος κ.ά.

Για το έργο του και τη ζωή του μίλησε πρώτα ο Παντελής Μπουκάλας- συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος, στη συνέχεια ο Μάριος Κυπαρίσσης-συγγραφέας και τέλος ο Γιώργος Συρίμης- διευθυντής Ελληνικών Σπουδών και Λέκτορας Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ. Στις ομιλίες τους και στις εικόνες που τις συνόδευαν, απέτισαν πραγματικό φόρο τιμής στο νησί των λογοτεχνών, των ποιητών και γενικότερα των καλλιτεχνών, το οποίο ξεχώρισαν για την κουλτούρα του και τους ανθρώπους του.

Ενδιάμεσα των ομιλητών, η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα διάβασε αποσπάσματα από το έργο του Μυριβήλη "Η δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια".Το έργο για πρώτη φορά ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή και συγκεκριμένα στο θέατρο Βέμπο, από τις 30 Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση εκτέθηκαν χειρόγραφα και φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα και παρουσιάστηκαν δύο νέες εκδόσεις με διηγήματα και ποιήματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Εστία» με εικονογράφηση του Μάρκου Καμπάνη: «Στη χώρα των αγαλμάτων. Διηγήματα από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία» (Εισαγωγή – Επιμέλεια: Παντελής Μπουκάλας) και «Μικρές φωτιές. Ποιήματα και τραγούδια (Επίμετρο: Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου