× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Ελληνικό ελαιόλαδο το φθηνότερο της Μεσογείου

Με αργό ρυθμό αυξάνονται οι τιμές του ελαιολάδου στην Ελλάδα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/10/2022

Το Ελληνικό ελαιόλαδο το φθηνότερο της Μεσογείου

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου δημοσιοποίησε το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea τις μέσες εβδομαδιαίες τιμές χονδρικής του ελαιολάδου για την Ιταλία, την Ισπανία, την Τυνησία και την Ελλάδα, δηλαδή τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου. Τα στοιχεία δείχνουν πως το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει τις χαμηλότερες τιμές σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Καλύτερη πορεία έχουν τα Ελληνικά βιομηχανικά ελαιόλαδα που έχουν την δεύτερη καλύτερη χονδρική τιμή. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την μελέτη των στοιχείων είναι ο αργός ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ελλάδα. Μάλιστα αυτή η τάση καταγράφεται σε μια περιόδο που τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου στην Ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά περιορισμένα.


Η αλήθεια των αριθμών


Την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία ήταν 5,42 ευρώ ανά κίλο, στην Ισπανία στα 4,61 ευρώ, στην Τυνησία στα 4,43 ευρώ και στην Ελλάδα στα 4,35 ευρώ ανά κιλό.

 

Την ίδια εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στην Ιταλία ήταν 3,35 ευρώ ανά κιλό, στην Ισπανία 4,20 ευρώ, στην Τυνησία 3,44 ευρώ και στην Ελλάδα 3,70 ευρώ.

 

Πολυδιάσπαση της προσφοράς

 

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τις συγκριτικά χαμηλές τιμές του Ελληνικού ελαιολάδου την ώρα που παραγωγοί, έμποροι και ελαιοτριβείς δηλώνουν βέβαιοι πως το προϊόν που έχουν στα χέρια τους είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μια από τις βασικές αιτίες είναι η πολυδιάσπαση της προσφοράς που δίνει την δυνατότητα στα εμπορικά δίκτυα να καθορίζουν σχεδόν ανενόχλητα τις τιμές, χωρίς να νοιώθουν πίεση από την παρέμβαση συνεταιριστικών οργανώσεων στην αγορά.

 

Το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας, εδώ και δεκαετίες δεν έχει πανελλαδική παρέμβαση στην αγορά του ελαιολάδου. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι παρέμβαση των συνεταιρισμών έχει τοπικό χαρακτήρα και σε πάρα πολλές περιοχές δεν έχει καθόλου παρέμβαση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία