× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πότε το άγχος μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, πώς παρουσιάζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ Α. ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2019

Πότε το άγχος μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, πώς παρουσιάζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Είναι αλήθεια πως στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται και διαμαρτύρονται συχνά για πονοκεφάλους, πόνους στο στήθος και στην κοιλιά, αισθήματα κόπωσης, αϋπνίες, εφίδρωση χωρίς συγκεκριμένους λόγους, ταχυκαρδίες, ναυτίες, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας κ.α. Όλα αυτά τα σωματικά συμπτώματα συνοδεύονται συνήθως από νεύρα, εντάσεις, δυσκολίες στη συγκέντρωση και στη σκέψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, φόβους για το μέλλον και αισθήματα αποτυχίας, αυξημένη κατανάλωση τροφής και φαρμάκων. Πίσω από τέτοιου είδους καταστάσεις βρίσκεται καλά "κρυμμένο και οχυρωμένο" το άγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε όμως ένας άνθρωπος πρέπει να ανησυχήσει πραγματικά και να αναζητήσει βοήθεια για να διαχειριστεί το άγχος του; Είναι σωστό να υποθέσουμε, πως αν οι άνθρωποι δεν είχαν καθόλου άγχος θα έμεναν εκτεθειμένοι μπροστά σε ενδεχόμενους κινδύνους της ζωής, με αποτέλεσμα η ίδια η επιβίωσή τους να κρίνονταν επισφαλής. Ωστόσο, το άγχος είναι δυνατόν να είναι τόσο έντονο για ένα άτομο και να το αποδιοργανώνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φθάνει το ίδιο στο σημείο να διακόπτει τις καθημερινές του ασχολίες. Τότε είναι η στιγμή για να αναρωτηθεί κάποιος, γιατί του συμβαίνει αυτό και να δει με ποιον τρόπο μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Πώς παρουσιάζεται όμως το άγχος σε έναν άνθρωπο;

Το άγχος μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους.
• Με την μορφή δυσκολιών στον ύπνο και την όρεξη.
• Με συναισθήματα εκνευρισμού και επιθετικότητας.
• Με πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας (σχέσεις, σπουδές, σχολείο, επάγγελμα, εργασία).
• Με αποφυγή δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους παραπάνω τομείς.
• Με πόνους στο στομάχι ή πονοκεφάλους.
• Με αδυναμία συγκέντρωσης.
• Με συναίσθημα έντονης αβεβαιότητας.
• Με κλάματα και δυσκολία στην διαχείριση καταστάσεων.
• Με υπερπρογραμματισμό και υπερανάλυση γεγονότων.
• Με φόβο και ανησυχία για διάφορες καταστάσεις ζωής.
• Με την επιθυμία και προσπάθεια ελέγχου ανθρώπων ή καταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι γύρω από τις συνέπειες μιας αγχώδους διαταραχής με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται πολλοί μύθοι γύρω από αυτό το ζήτημα. Πολλοί πιστεύουν ότι το "μηδενικό" άγχος θα τους διατηρήσει ευτυχισμένους και υγιείς, άλλοι ότι το άγχος βιώνεται παντού και σε κάθε δραστηριότητά, άλλοι ότι μόνο η ύπαρξη σημαντικών συμπτωμάτων αξίζει της προσοχής τους κ.τ.λ.

Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι πριν ένας άνθρωπος λάβει διάγνωση για ένα οποιοδήποτε αυτοάνοσο νόσημα, κάποιο έντονο γεγονός ζωής που υπήρξε ιδιαίτερα στρεσογόνο και έχει προηγηθεί για τον ίδιο, μπορεί να συσχετίζεται με αυτό. Επίσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενός αυτοάνοσου νοσήματος η έξαρση ή η ύφεση των συμπτωμάτων του ατόμου έχουν να κάνουν με το ψυχολογικό στρες και τη διαχείριση αντίστοιχα συναισθημάτων , όπως είναι το άγχος, η θλίψη, ο θυμός και ο φόβος.

Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι ο τρόπος που διαχειρίζονται το άγχος τους είναι πολλές φορές εσφαλμένος. Για παράδειγμα, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στο αλκοόλ ή κάνουν χρήση φαρμάκων για να μειώσουν το άγχος τους ή αποφεύγουν κοινωνικές δραστηριότητες και "κλείνονται" στον εαυτό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην καθημερινότητά του ως συνέπεια του έντονου και συχνού άγχους που βιώνει.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπερβολικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και αντιδρούν στην καθημερινότητά τους ( π.χ. σε επαγγελματικά ζητήματα, σε θέματα υγείας, σε οικονομικά ζητήματα ), οι έντονοι και επίμονοι φόβοι τους σε καταστάσεις που τους δημιουργούν άγχος ( π.χ. μία αεροπορική πτήση, η θέα ενός ζώου, τα ύψη, όταν βρίσκονται μόνοι μέσα στο πλήθος κ.α.) και τα σωματικά συμπτώματα που τις συνοδεύουν και αναφέρθηκαν νωρίτερα, μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για τους τελευταίους, προκειμένου να πειστούν ότι κάτι θα πρέπει να κάνουν για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά και τους ταλαιπωρεί.

Η ψυχοεκπαιδευτική - ψυχοδυναμική προσέγγιση, η συμβουλευτική και η γνωσιακή θεραπεία σε συνδιασμό με τη σωστή και έγκυρη διάγνωση και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή, όπου και όταν αυτή χρειάζεται, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον άνθρωπο να επανακτήσει τον έλεγχο της ζωή του και να αντιμετωπίσει με επιτυχία αγχογόνες για αυτόν καταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θεραπεία έχει ως στόχο:
• Να αλλάξει τον αρνητικό τρόπο σκέψης και να βοηθήσει τον άνθρωπο να διαχειριστεί τα αρνητικά του συναισθήματα που μπορεί να του προκαλούν σύνοδες ψυχοσωματικές αντιδράσεις.
• Να βοηθήσει τον άνθρωπο να δομήσει τη ζωή του με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε συνηθίσει έως τώρα.
• Να αντιμετωπίσει τις φυσιολογικές εξάρσεις του άγχους και τις τυχόν παλινδρομήσεις που μπορεί να του προκαλεί.
• Να γίνει ο ίδιος εκπαιδευτής του εαυτού του μετά την ολοκλήρωσή της.

Ηλίας Α. Νταγλαράκης
Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ
Με εξειδίκευση στην Κλινική - Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο αυτισμός χρειάζεται αποδοχή και συμπερίληψη, όχι επίκριση

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, μιλήσαμε με τις εκπροσώπους της «Συνεξέλιξης», μητέρες που κάνουν τη διαφορά στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Χάθηκε γάτος από την περιοχή Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη

Δεν γνωρίζει να κινηθεί στην πόλη- Οσοι τον δουν να επικοινωνήσουν με την ιδιοκτήτρια