× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βουνό οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις της ΕΛΟΡΙΣ

Το «Ν» παρουσιάζει τα βασικά μεγέθη του ισολογισμού της εταιρείας που αποκρύφτηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2022

Βουνό οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις της ΕΛΟΡΙΣ

Στις 16 Νοεμβρίου έγινε ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου βορείου Αιγαίου για την κατάσταση της ΕΛΟΡΙΣ. Εμφανέστατη ήταν η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής η συζήτηση μην μπει στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο της Περιφέρειας. Σκόπιμα, τα εισηγητικά κείμενα, στάλθηκαν στους περιφερειακούς συμβούλους την τελευταία στιγμή. Σκόπιμα από τα εισηγητικά κείμενα απουσίαζαν οι ισολογισμοί της εταιρείας και κυρίως μια πολιτική πρόταση της Περιφερειακής Αρχής που να λέει ποιος είναι ο σχεδιασμός για την συγκεκριμένη μονάδα.
 
Διαβάζοντας τον ισολογισμό της ΕΛΟΡΙΣ (2021) διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία έχει μεγάλες απαιτήσεις και μεγάλες υποχρεώσεις. Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς τα όποια κέρδη της εταιρείας κατευθύνονται για την κάλυψη ζημιών παρελθόντων ετών. Οι μεγάλες απαιτήσεις και υποχρεώσεις δείχνουν πως η εταιρεία καθυστερεί να εισπράξει επί πολλούς μήνες της απαιτήσεις της, όπως αναφέρθηκε στην συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα καθυστερεί επί πολλούς μήνες να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Κι αυτό σημαίνει πως άνθρωποι και επιχειρήσεις που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην ΕΛΟΡΙΣ παραμένουν απλήρωτοι για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 
Ερωτηματικά δημιουργούν τα δάνεια της ΕΛΟΡΙΣ που ανέρχονται στα 87.700 ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός έτους καθώς περιλαμβάνονται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας. Το ποσό των δανείων δεν είναι μεγάλο. Όμως, από την στιγμή που η εταιρεία πληρώνει τους προμηθευτές της όταν εισπράξει τις απαιτήσεις της, όπως αναφέρθηκε κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί έχει ανάγκη δανείων; Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι πως τα δάνεια είναι αναγκαία για να καλυφθούν άλλα λειτουργικά κόστη της εταιρείας. Ωστόσο το ζήτημα μένει να διευκρινιστεί στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πως η ΕΛΟΡΙΣ χρειάζεται ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων.

 
Τεχνική ανάλυση του ισολογισμού της ΕΛΟΡΙΣ
 
Στον ισολογισμό του 2021, η ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 652.343 ευρώ. Η καθαρή θέση της εταιρείας ανέρχεται στα 284.508,55 ευρώ και καλύπτει το 43,61% των υποχρεώσεων της.

Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΕΛΟΡΙΣ βλέπουμε ότι 87.700 ευρώ είναι τα δάνεια της. Το 2020 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 50.000 ευρώ. Οι εμπορικές υποχρεώσεις της ΕΛΟΡΙΣ το 2021 ανήλθαν σε 212.269,15 ευρώ, το 2020 ήταν 55.647,7 ευρώ. Οι λοιπές υποχρεώσεις το 2021 ήταν 347.633,06 ευρώ και ήταν οριακά μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όποτε και είχαν ανέλθει στα 356.036 ευρώ.
  

Στο κυκλοφορούν ενεργητικό της εταιρεία διαπιστώνουμε πως οι εμπορικές απαιτήσεις το 2021 έφθασαν στα 455.406,13 ευρώ από 131.490, 36 ευρώ το 2020. Οι λοιπές απαιτήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 116.130,57 ευρώ από 96.8434,14 ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυτών το 2021 διαμορφώθηκαν στα 337.626,62 ευρώ από 457.212,44 ευρώ το 2020.

Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) της ΕΛΟΡΙΣ το 2021 διπλασιάστηκε και ανήλθε στα 436.642,27 ευρώ από 220.367,05 ευρώ το 2020. Επίσης τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 41.479 ευρώ το 2021 από 16.516,27 ευρώ που ήταν το 2020. Τα κέρδη της ΕΛΟΡΙΣ διοχετεύονται στην κάλυψη των ζημιών προηγούμενων ετών, πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται επί μια δεκαετία. Οι ζημιές προηγούμενων ετών που έμεναν να αποσβεστούν, στο τέλος του 2021, ήταν 167.371,46 ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΕΛΟΡΙΣ. Αν η εταιρεία συνεχίσει να καταγράφει κέρδη όπως αυτά του 2021 θα καταφέρει να αποσβέσει τις ζημιές των προηγούμενων ετών μετά τέσσερα ή πέντε χρόνια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα