× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πολύ ενδιαφέροντα βιβλία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 26/11/2022

Πολύ ενδιαφέροντα βιβλία

Δεν ήξερα ότι, υπάρχει για κάθε γράμμα τις αλφαβήτου αντίστοιχο όνομα δεινόσαυρου! Το έμαθα όμως διαβάζοντας το βιβλίο της Αναστασίας Μπαλάσκα, ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ, την εικονογράφηση των οποίων έχει κάνει ο stilos,(Γιάννης Στύλος). Με λίγα λόγια και καλά, απολύτως κατατοπιστικά μα και ρυθμικά, μαθαίνουμε στα αλήθεια ότι περιληπτικά αφορά κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά! Τι ωραία ιδέα και τι ωραία μεταφορά στο χαρτί, στο βιβλίο! Αν τα παιδιά σας αγαπούν τους δεινόσαυρους, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες, να μια πολύ καλή πρόταση και ευκαιρία να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ. Περιλαμβάνει και δώρο μια αφίσα αλφαβητάρι. Για παιδιά από 6 ετών.
Διαβάζω στο οπισθόφυλλό του: Δεινόσαυροι, δεινόσαυροι, μεγάλοι και μικροί, για εκατομμύρια χρόνια κυριάρχησαν στη Γη. Την αλφαβήτα φυσικά δεν ήξεραν αυτοί, μα με τούτο το βιβλίο θα τη μάθετε μαζί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κακός Λύκος, τα 14 λυκάκια του και … η Κοκκινοσκουφίτσα, ένα έξυπνο βιβλίο, εμπνευσμένο από το γνωστό σε όλους μας παραμύθι, που έχει και άλλα να μας πει! Είναι της Κριστίν Νομάν-Βιλμέν, σε εικονογράφηση του Ντέιβιντ Μπ. Ντράπερ, που έντυσε σύγχρονα την κοκκινοσκουφίτσα τους και την γιαγιά της! Όλη η ματιά του βιβλίου είναι σύγχρονη. Αξίζει να το διαβάσετε και να το συζητήσετε με τα παιδιά! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Για παιδιά από 3 χρονών. Διάβασα στο οπισθόφυλλο του: Ένα πρωί ο Κακός Λύκος αποφασίζει ότι έχει έρθει η ώρα να διδάξει στα λυκόπουλα μερικά πράγματα για τη ζωή. Έτσι αρχίζει να εξηγεί στον Λυκήτα, τον Λυκηφόρο, τον Λυκανδρο, τον Λυκούργο και τα υπόλοιπα λυκόπουλα πώς να πιάσουν μια Κοκκινοσκουφίτσα. Απασχολημένος καθώς είναι, δε δίνει σημασία στη Λυκώ, που είναι η πιο μικρή και ψευδίζει κιόλας. Κι όμως, όπως αποδεικνύεται, θα έπρεπε να την ακούει συχνότερα... Και προσθέτω, διότι εκείνη η μικρή την έχει βρει και όχι μονό αυτό αλλά έχουν με τον καιρό έχουν γίνει φίλες! Το πως, θα το ανακαλύψετε στο βιβλίο!

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, είναι ένα βιβλίο που με ενθουσίασε για το όλο στήσιμο του! Ένα βιβλίο που δικαίως έγινε παγκόσμιο Best Seller, των Ιταλών Τζανκάρλο Μακρί, Καρολίνα Τζανότι, η πρωτότυπη εικονογράφηση είναι των Μάουρο Σάκο και Ελίζα Βαλαρίνο, η μετάφραση είναι της Κατερίνας Καρόγιαννη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις susaeta. Για παιδιά από 5 ετών. Αναζητήστε το! Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο του: Ένας βασιλιάς που δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα εξορίζει όσους κατοίκους δεν είναι ίδιοι με αυτόν και χτίζει ένα τείχος για να τους κρατήσει μακριά. Τώρα το βασίλειο είναι χωρισμένο στα δύο και τίποτα πια δεν είναι το ίδιο όπως παλιά. Μέσα από το λιγοστό και λιτό κείμενο αλλά και την έξυπνη εικονογράφηση τα παιδιά αντιλαμβάνονται με τον πιο παραστατικό τρόπο πώς οι κοινωνίες παρακμάζουν όταν κυριαρχούν οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί και πώς ευημερούν όταν όλοι οι άνθρωποι ζουν μονοιασμένοι και συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Μιλώντας για πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, σας προτείνω το βιβλίο του αγαπημένου παραμυθά Στέλιου Πελασγού, Νασρεντίν Χότζας, το γέλιο της Μικρασίας, 1922-2022. Σε κάθε σελίδα του ανακαλύπτεις και κάτι, θέλεις να υπογραμμίζεις φράσεις του! Γελάς, προβληματίζεσαι, διδάσκεσαι, ότι καλύτερο μπορείς να λάβεις από ένα βιβλίο. Σε ταξιδεύει στον χρόνο και στην σοφία των σπουδαίων και ξεχωριστών ανθρώπων, όπως της μορφής του Νασρεντίν Χότζα. Τούτο το βιβλίο είναι μια ανθολογία για όλους και για όλες τις ηλικίες! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πρώτη ύλη. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Σοφός ή τρελός; Ψυχολόγος ή δικαστής; Δάσκαλος ή θεραπευτής ζεύγους; Εξεγερμένος ή υποταγμένος; Ευχαριστιακός ή γκρινιάρης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σίγουρο είναι ότι ο Χότζας μάς κάνει να γελάμε, είναι γελωτοποιός. Διδάσκει με το γέλιο, θεραπεύει με το γέλιο, συμβουλεύει με το γέλιο, αμφισβητεί με το γέλιο.

Ο Χότζας είναι το πνεύμα της Μικρασίας, και εκεί βρίσκουν οι ιστορίες του την αρμονία και την ισορροπία τους. Ενσωματώνει αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές ιστορίες, μύθους του Αισώπου, ευτράπελες ιστορίες από τις κοιλάδες της Ινδίας και τις στέπες του Βορρά, αλλά μόνο στη Μικρασία το γέλιο του ακούγεται τόσο καθαρό και απελευθερωτικό.

Διδάσκει με τον τρόπο του Σωκράτη, απορώντας: «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Κρύβεται με τον τρόπο των «δια Χριστόν σαλών», αμφισβητεί με τον τρόπο των Κυνικών και συστήνεται με τον τρόπο του Οδυσσέα - είναι ο «Ούτις», ο Κανένας.

Τις αστείες ιστορίες του αγαπούν παιδιά και μεγάλοι, γυναίκες κι άντρες, άρχοντες και λαϊκοί, χωρικοί και νομάδες. Τούτη η ανθολογία τον κοιτά στα μάτια, ξεκαρδίζεται και μετά αργά γεύεται κι απολαμβάνει τη σοφία του.

*H Aθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης