× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα»

Εισήγηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς στην κοινή συνεδρίαση Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων με τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Κροατίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2022

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα»

Σε κοινές συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τις αντίστοιχες Επιτροπές του Κροατικού και του Ισπανικού κοινοβουλίου ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιάννης Μπουρνούς. Αντικείμενο των κοινών συνεδριάσεων ήταν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου υπογράμμισε αρχικά την κλιμάκωση τόσο των ρητορικών προκλήσεων του Προέδρου Ερντογάν όσο και των τουρκικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι παθητική», τόνισε, «ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να κανονικοποιούνται οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

«Η απάντησή μας», ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, «πρέπει να είναι κυρώσεις στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2019, επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, και στέρηση στρατιωτικών μέσων από την Τουρκία, ιδίως όταν αυτά προέρχονται από χώρες-εταίρους, όπως η Ισπανία».

Από την άλλη, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απαιτείται μια ενεργητική διπλωματία από μέρους της Ελλάδας και της Ευρώπης που θα φέρει πιο κοντά όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, με αφετηρία το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γ. Μπουρνούς, αναφέρθηκε στην ιδέα μιας Διάσκεψης των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επεξεργαζόταν λύσεις για τα ζητήματα της ενέργειας, της ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, των περιφερειακών εντάσεων και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ως προς το τελευταίο ζήτημα, που ενδιαφέρει εξίσου την Ισπανία, επισήμανε τις ευθύνες της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που επιτρέπει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, αντί να προωθήσει άμεσα μια κοινή συλλογική πολιτική μετανάστευσης με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Τέλος, αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, ζωτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κροατία, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε τη σημασία της επίδειξης συνέπειας από την ευρωπαϊκή ηγεσία ως προς την ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»