× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μελωδίες προεόρτιες και βιβλία με θέματα μουσικά

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 3/12/2022

Μελωδίες προεόρτιες και βιβλία με θέματα μουσικά

Αν ψάχνετε για βιβλία που έχουν σχέση με την μουσική, σας έχω σήμερα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις! Βιβλία που με ενθουσίασαν και σας τα προτείνω με χαρά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια πέρα από τα βιβλία με CD, κυκλοφορούν βιβλία όπου αγγίζουμε το σημείο που μας υποδεικνύουν και πατώντας την νότα ή το κουμπάκι, ακούμε μουσική, την ανάλογη κάθε φορά μελωδία! Αυτούς τους μηχανισμούς διαθέτουν τα πρώτα βιβλία που θα σας συστήσω σήμερα!

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο Καρυοθραύστης έχει την τιμητική του, οι κλασσικές ιστορίες και οι διασκευές τους! Οι εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφόρησαν για τα φετινά Χριστούγεννα το βιβλίο, Η ορχήστρα διηγείται Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ, όπου στο βιβλίο σε κάθε σελίδα ακούμε την ιστορία να ζωντανεύει με την μουσική του Τσαϊκόφσκι, και όλες τις μουσικές από όλες τις πράξεις στο τέλος του βιβλίου! Παρακολουθούμε την γνωστή ιστορία μέσα από μελωδίες,  σε εικονογράφηση της Τζέσσικα Κόρτνι-Τικλ, σε μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη. (Για παιδιά από 5 ετών).

Στο οπισθόφυλλο διαβάζω: Ακολούθησε την Κλάρα σε μια μαγική περιπέτεια που ζωντανεύει σ' αυτή την κλασική ιστορία μπαλέτου. Παρακολούθησε τη μάχη του Καρυοθραύστη με τον Βασιλιά των Ποντικών, γνώρισε τη Νεράιδα των Ζαχαρωτών και ταξίδεψε μαζί τους στη Χώρα των Ζαχαρωτών, όπου σε περιμένουν θαύματα και εκπλήξεις...  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Χριστουγεννιάτικα φώτα και μελωδίες στο Καστανόδασος! Άλλο ένα ηχητικό βιβλίο! Του Σαμ Τάπλιν, σε εικονογράφηση Τζόρταν Ρέυ, εκτός από τις μελωδίες πατώντας το κουμπάκι ανάβει το μικρό παιδί και τα φωτάκια του βιβλίου, το οποίο απευθύνεται σε πολύ μικρές ηλικίες (από 6 μηνών). Σκληρό εξώφυλλο και σελίδες ότι πρέπει για τα πολύ μικρά χεράκια! Με ενθουσίασε! Φαντάζομαι πόσο θα αρέσει στα μικρά παιδάκια! Εκδόσεις Πατάκης. Στο οπισθόφυλλο αναφέρει την ακόλουθη περιγραφή: Πλησιάζουν Χριστούγεννα και όλα τα ζώα στο Καστανόδασος ανησυχούν αν θα βρει τον δρόμο του ο Άγιος Βασίλης. Γι' αυτό πάτησε τα κουμπιά, να ανάψουν τα φώτα, να ακουστούν οι μουσικές, για να 'ρθει ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα.  

 Η μελωδία των Χριστουγέννων Μια ιστορία για τη σημαντικότητα του οράματος και του στόχου στη ζωή, της Αναστασίας Δ. Μακρή, από τις εκδόσεις Άγκυρα, σε εικονογράφηση του Μιχάλη Λουκιανού, περιέχει CD με δραματοποιημένη αφήγηση, από αγαπημένες φωνές ηθοποιών,  Γιώργος Γεωγλερής, Ματίνα Καρρά, Σαράντος Γεωγλερής, και μουσική επένδυση, πιάνο: Αναστασία Δ. Παπαδημητρίου. Βιολί: Γιώργος Κωνσταντινίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ένα βιβλίο που διάβασα με συγκίνηση, έχει κάτι από τα κλασσικά βιβλία που αγάπησα από τα βιβλία της Άγκυρας, σαν παιδί! Από εκείνα τα κλασσικά Χριστουγεννιάτικα διηγήματα που θυμόμασταν για καιρό και τα ξαναδιαβάζαμε, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι καινούργιο! Αυτή την στόφα γραφής βρίσκω να έχει αυτό το βιβλίο! Πιστεύω θα αγαπηθεί! Θα ξεχωρίσει! Έξυπνος ο τίτλος, μας θυμίζει κάτι αγαπημένο! Πόσο μου άρεσε το μήνυμα που κυρίαρχο είναι για μένα μαζί με ευχή, το ζητούμενο είναι να βρει το κάθε παιδί τον δρόμο που του ταιριάζει πραγματικά και θα το κάνει ευτυχισμένο σε όλη του τη ζωή! Πόσα παιδιά αλήθεια έχει σώσει ο δρόμος της μουσικής! Μια φαινομενικά τυχαία συνάντηση, ένας άνθρωπος φωτισμένος! Προχωρώ στην περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Ο Πέτρος είναι ένας φηµισµένος παπουτσής. Στην πολιτεία που µένει, όλοι τον εκτιµούν για τη δουλειά του. Ο γιος του, ο Φωτεινός, είναι ένα έξυπνο αγόρι µε τρυφερή καρδιά, αλλά, µε ό,τι κι αν καταπιάνεται, βαριέται εύκολα. Μέχρι τη στιγµή που ένας σπουδαίος βιολιστής, ο Τάλαντος, µετακοµίζει µε την οικογένειά του στο διπλανό σπίτι και καθηµερινά ερµηνεύει θαυµάσιες µελωδίες στο βιολί του. Χαίρεται να τον ακούει όλη η γειτονιά. Το ίδιο και ο Φωτεινός. Οι γονείς του απορούν. Πρώτη φορά ο γιος τους δείχνει τόσο αφοσιωµένος σε κάτι. Άραγε τι πρόκειται να συµβεί, µόλις ο Φωτεινός κατορθώσει να γνωρίσει τον Τάλαντο; Θ’ αλλάξει κάτι στη ζωή του; Θα κατορθώσει να πραγµατοποιήσει το πρώτο όνειρό του και πώς;   (Για παιδιά από 5 ετών).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελωδία της ΜΟΥΟΥ…ΣΙΚΗΣ!  Από την σειρά, διαβάζουμε αγκαλιά, για πολύ μικρά παιδιά,  από 3 ετών, με σκληρές σελιδούλες ότι πρέπει! Από τις εκδόσεις susaeta. Συγγραφέας Isadora Rose. Εικονογράφηση Alex Wilmore. Μετάφραση Εύη Κουδούνα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη θέλει να μας πιει πως μπορούμε να ανθίσουμε και να βρούμε την θέση και την φωνή μας εκεί όπου ανήκουμε, εκεί όπου ταιριάζουμε, εκεί όπου μπορούν να μας εκτιμήσουν! Σε ένα δέντρο με λεμόνια είναι δύσκολο να είσαι πορτοκάλι… Από το οπισθόφυλλο:  Η Άννα η αγελαδίτσα λατρεύει τη φωνή της, όμως κάθε φορά που πάει να τραγουδήσει στους φίλους της, εκείνοι αρνούνται να την ακούσουν. Μέχρι που ανακαλύπτει μια πρωτότυπη χορωδία ΜΟΥΟΥ...σικών και γίνεται περήφανο μέλος της! 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ  της Μάρως Θεοδωράκη. Περιέχει CD Με 32 Τραγούδια Πολλαπλής Μουσικοκινητικής, από τις εκδόσεις Μίνωας. Όσοι ασχολείστε με την μουσικοκινητική ως εκπαιδευτές, αναζητήστε το, διαβάστε το, σκανάρετε το QR code και ακούστε στο Spotify τα τραγούδια πολλαπλής μουσικοκινητικής. Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Τι σχέση έχει το τραγούδι με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία; Μέσα από μια μουσική εξερεύνηση, που χωρίζεται σε οκτώ ενότητες (εποχές, περιβάλλον, υγεία-διατροφή,
σχολική ζωή, οικογένεια, αξίες-αγαθά, τέχνες, ζώα) και περιλαμβάνει CD με 32 τραγούδια πολλαπλής μουσικοκινητικής, η Μάρω Θεοδωράκη μάς καλεί να ανακαλύψουμε την ευεργετικότητα της μουσικής, να εκτιμήσουμε τα οφέλη της και να τα απολαύσουμε μαζί με τα παιδιά μας. Ένα εύχρηστο και επικοινωνιακό εργαλείο για τον νηπιαγωγό, τον δάσκαλο, τον εκπαιδευτικό, τον μουσικό, τον μουσικοθεραπευτή, τον εμψυχωτή, τον γονιό και για όποιον αγαπάει τη μουσική και το τραγούδι. Μια διαφορετική παιδαγωγική φόρμα, με σεβασμό στο παιδί και στις ανάγκες του. Το τραγούδι γίνεται πράξη και η μουσική καθρεφτίζεται μέσα από τα μάτια των παιδιών.

 

Αυτή η νύχτα μένει - το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.  Του Θάνου Αλεξανδρή. Από τις εκδόσεις Κάκτος.  Ενδιαφέρον βιβλίο γλώσσα και γραφή, που μπορεί και να σας ξαφνιάσει! Μην περιμένετε να διαβάσετε την υπόθεση της σειράς, η ιδέα πάρθηκε από το βιβλίο, όχι το κείμενο! Ο λόγος αφηγηματικός , θυμίζει προφορικό ημερολόγιο.  Η γλώσσα ‘’βαριά’’, όπως το θέμα! Ξυπνά αναμνήσεις μιας άλλης εποχής! Η νύχτα κάτι δεκαετίες πριν. Στα λεγόμενα ‘’σκυλάδικα’’, της Αθήνας, της Κύπρου, της Ελληνικής επαρχίας! Βόλτα σε όλες τις πόλεις! Ιστορίες που μοιάζουν σήμερα απίστευτες, όμως αληθινές! Για την πόλη μας, δεν είναι και πολύ τιμητική η ανάμνηση του αφηγητή! Τα σκυλάδικα! Μεγάλη ιστορία! Και αμαρτία μη σας πω!

Όποιοι τα έζησαν σε όλο τους το μεγαλείο, θα θυμηθούν πολλά! Όσοι δεν τα έζησαν θα ‘’διδαχτούν’’ και θα μάθουν πολλά! Ειδικά όσοι είναι μουσικοί θα το ευχαριστηθούν ιδιαίτερα το βιβλίο τούτο! Περιλαμβάνει ως και στίχους αγαπημένων τραγουδιών της εποχής και των μαγαζιών αυτών που ακούγονταν σταθερά στο πρόγραμμα τους! Τραγούδια που ακούγονται και σήμερα! Ας δούμε το οπισθόφυλλο του: "Το οδοιπορικό στα νυχτερινά μαγαζιά της επαρχίας είναι το ωραιότερο κομμάτι της ζωής μου και είναι αυτό που με βοήθησε να ξεφύγω από τη συμβατική ζωή του θεάτρου και να ανακαλύψω το όνειρο. Συνευρέθηκα με ιέρειες της πίστας, της νύχτας, του έρωτα και του πάθους και αφέθηκα να με παρασύρει η γοητεία ενός κόσμου που ξεπηδούσε από σελίδες λογοτεχνίας. Είδα τόσο πάθος στη νύχτα, που νιώθω ευτυχής, γιατί ήμουνα εκεί να το νιώσω και να σας το περιγράψω. Οι ηρωίδες του βιβλίου μου είναι γυναίκες που φωτίστηκαν απρόσμενα στο προσκήνιο και –ω του θαύματος!– ξαφνικά έγιναν αλήθειες όσα ονειρεύτηκαν τόσα χρόνια στα εκτός σχεδίου φτωχικά τους… Πού να φανταζόταν η δυστυχής στο εργοστάσιο που βολόδερνε νυχθημερόν πως θα γινόταν αντικείμενο πόθου στον μισό πληθυσμό της επαρχιακής πόλης; Πού να’ ξερε πως θα ’φτανε η ώρα που, αντί να περιμένει στην ουρά για το επίδομα ανεργίας, ακριβά οχήματα θα πάρκαραν έξω απ’ το ξενοδοχείο και κάθε επιθυμία της θα γινόταν διαταγή; Πολλοί φίλοι διερωτώνται πόσο μαγικές μπορεί να είναι αυτές οι νύχτες, όπως λέω στο βιβλίο μου, αφού τσακίζουν ανθρώπους, με εξαίρεση λίγους που επιβιώνουν. Τη νύχτα ή ζεις ή πεθαίνεις… όμως στα σίγουρα δεν φυτοζωείς. Στη νύχτα νιώθαμε θιασώτες μιας παράστασης φαντασμαγορικής, μ’ έναν αόρατο σκηνοθέτη να δίνει το πρόσταγμα και οι θαμώνες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, να μεταμφιέζονται σε άρχοντες κόντρα στη χωματερή της άχαρης ζωής τους…"

  

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου