× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πώς να μάθετε νέες δεξιότητες με μεγαλύτερη επιτυχία

Δημοσίευση 5/12/2022

Πώς να μάθετε νέες δεξιότητες με μεγαλύτερη επιτυχία

Αρκετός κόσμος πιστεύει πώς το να αποκτήσει νέες δεξιότητες είναι κάπως όπως το να κερδίσει το λαχείο. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται κανείς τύχη και υψηλό δείκτη νοημοσύνης προκειμένου να μάθει μία δεξιότητα, ακόμα κι αν αυτή φαίνεται πολύ δύσκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσπάθεια και χρήση των σωστών τεχνικών εκμάθησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είτε σας ενδιαφέρει να μάθετε μία νέα δεξιότητα ή απλά να ενισχύσετε κάποια την οποία διαθέτετε ήδη, θα σας δώσουμε ορισμένες βασικές τεχνικές για το πώς να το κάνετε αυτό πιο αποτελεσματικά.

Χρήση του σωστού μέσου

Πολύς κόσμος και κυρίως πολλοί εκπαιδευτικοί επιμένουν πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς τη σωστή μέθοδο εκμάθησης. Μέθοδοι, ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές και η σύγκριση τις περισσότερες φορές είναι αυθαίρετη. Έρευνες έχουν δείξει πως οι μαθητές μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τους παρουσιάζεται το υλικό. Έτσι λοιπόν, η προσέγγιση την οποία ακολουθεί κανείς δεν είναι και τόσο σημαντική τελικά. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς κάτι. Η απάντηση είναι πώς αυτό εξαρτάται από το τι ακριβώς επιθυμεί να μάθει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρήση μίας συγκεκριμένης μεθόδου για τα πάντα δεν έχει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα αν προσπαθεί κανείς να μάθει μία ξένη γλώσσα, δεν είναι αποτελεσματικό απλά να αρχίσει να διαβάζει το βιβλίο. Εφόσον παρακολουθεί τηλεοπτικές σειρές, ακούει μουσική και προσπαθεί να έχει συνομιλίες με άτομα που έχουν τη συγκεκριμένη γλώσσα ως μητρική τους, το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς καλύτερο. Το μυστικό είναι να αλληλεπιδρά κάνεις με τις πληροφορίες και να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα και πηγές. Καλό είναι το βιβλίο, αλλά χρησιμοποιείστε καλύτερα βίντεο, ταινίες, ιστολόγια και podcast.

Εκμάθηση μέσω της εξάσκησης

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν: «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως» και είχαν δίκιο. Είναι στη φύση του ανθρώπου να μαθαίνει πράγματα κάνοντάς τα στην πράξη. Μην επενδύετε όλο σας το χρόνο διαβάζοντας και μαθαίνοντας τη θεωρία. Το διάβασμα έχει φυσικά σημασία, αλλά πολύ μεγάλη σημασία έχει επίσης και η πρακτική. Μέσω της επανάληψης και των σφαλμάτων γίνεται κάνεις καλύτερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το να γίνει κανείς καλύτερος σε ένα παιχνίδι αποτελεί τυπικό παράδειγμα για το πως η επανάληψη και η εξάσκηση μπορούν να προσφέρουν βελτίωση. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να γίνει επιτυχημένος παίκτης του πόκερ απλά μαθαίνοντας τους κανόνες και βασικές πληροφορίες για το πόκερ, αλλά μέσω της εντατικής εξάσκησης. Χρειάζεται δηλαδή να παίξει με φίλους ή στο διαδίκτυο για να έχει την αίσθηση του παιχνιδιού και να δει τα πράγματα στην πράξη. Μέσω της εξάσκησης γίνεται κανείς καλύτερος και όπως λέει το ρητό, «άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη».

Μελετώντας τους ειδικούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως ο καλύτερος τρόπος για να γράφετε καλύτερα είναι να διαβάσετε πολλά βιβλία. Δεν πρέπει να υπάρχει παιδί στον πλανήτη που να μην έχει ακούσει αυτή τη συμβουλή. Γιατί όμως; Επειδή μελετώντας συγκεκριμένα στυλ γραφής από μεγάλους συγγραφείς μπορεί κανείς να διαμορφώσει το δικό του στυλ. Όσο καλύτεροι είναι οι συγγραφείς των βιβλίων που διαβάζουμε, τόσο πιο εύκολα και σωστά θα γίνει η δική μας εκμάθηση της γραφής.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βλέπουμε πως κάποιος ειδικός έχει κάνει μία συγκεκριμένη δραστηριότητα την οποία εμείς σκοπεύουμε να μάθουμε στη συνέχεια. Υπάρχουν άτομα τα οποία είναι ειδήμονες σε ένα κλάδο και παρακολουθώντας το δικό τους έργο μπορούμε να μάθουμε πολλά. Στη συνέχεια η εξάσκηση που αναφέραμε ήδη θα μας κάνει να αναπτύξουμε καλύτερα τη συγκεκριμένη δεξιότητα.

Δοκιμάζοντας τον ίδιο μας τον εαυτό

Για τους περισσότερους τα διαγωνίσματα στο σχολείο δεν αποτέλεσαν και την πιο ευχάριστη εμπειρία των μαθητικών μας χρονών. Ωστόσο, από εκπαιδευτικής άποψης είναι πολύ αποτελεσματικά και μας βοηθούν να μάθουμε. Ακόμα και αν κανείς μαθαίνει κάτι μόνος του, είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό να κάνει τακτικά τεστ στον εαυτό του.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι σπουδαστές που ξαναδιαβάζουν σημειώσεις πριν από τις εξετάσεις έχουν μικρότερα ποσοστά επιτυχίας από εκείνους που αντίστοιχα αφιερώνουν το χρόνο τους στην επίλυση προβλημάτων και σε τεστ εξάσκησης. Τα τεστ είναι αποτελεσματικά επειδή μας κάνουν να θυμηθούμε καλύτερα το υλικό, το οποίο έχουμε ήδη μελετήσει και μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό στην πράξη. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της μάθησης.

Η περιέργεια ανταμείβει

Τίποτα δεν ανταμείβει περισσότερο κάποιον εκπαιδευόμενο από την ίδια του την περιέργεια. Αντί να διαβάζουμε συνεχώς βιβλία και οδηγούς για κάτι το οποίο θέλουμε να μάθουμε, προτιμότερο είναι να  πραγματοποιήσουμε οι ίδιοι κάποια έρευνα, αναζητώντας απαντήσεις από διάφορες πήγες.

Δεν χρειάζεται απλά να αποστηθίζουμε συνεχώς θεωρίες και τεχνικές. Ξεκινάμε αμφισβητώντας τα πάντα και πραγματοποιώντας τη δική μας έρευνα. Είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα μπορεί κανείς να μάθει ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο. Η εκμάθηση γίνεται με πιο ευχάριστο και με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Παρακολουθήστε διαδικτυακά την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo