× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση οφείλει να είναι προτεραιότητα του γονέα»

Σημαντικές παρατηρήσεις από την ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος στα Δάφια Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2022

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση οφείλει να είναι προτεραιότητα του γονέα»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση ήταν αυτή σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έγινε το Σάββατο αππο τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δαφίων στον χώρο του από την ψυχολόγο, ειδικευμένη στο συγκεκριμένο θέμα, Στέλλα Χίου. Όχι όμως μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά και ιδιαίτερη, καθώς οι ενήλικες ήρθαν αντιμέτωποι με την πρόκληση να σπάσουν ταμπού και στερεότυπα σχετικά με το σεξ, βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά μια συζήτηση με τα παιδιά.
Είναι πολλά αυτά που ειπώθηκαν: κρατάμε ως στοιχείο κλειδί της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών πως αυτή πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή της γέννησής τους και να την προσαρμόζουμε ανάλογα με την ηλικιακή φάση στην οποία βρίσκονται.
Επίσης σημαντικό είναι το να χρησιμοποιούμε το όνομα των γεννητικών οργάνων ως κάτι το φυσιολογικό, όπως χρησιμοποιούμε το όνομα για το χέρι, το πόδι ή το κεφάλι. Όταν εμείς οι ίδιοι ντρεπόμαστε και κρυβόμαστε πίσω από χαριτωμένες λέξεις, μαθαίνουμε στο παιδί μας να ντρέπεται και το ίδιο. Ή του δημιουργούμε την αίσθηση πως δεν μπορεί να συζητήσει τέτοια θέματα με τους γονείς του.
Ο παιδικός αυνανισμός, η στύση, η περίοδος, όλα καυτά θέματα για έναν γονέα που όμως τα αποσιωπά γιατί δεν ξέρει πώς να τα διαχειριστεί και τα οποία είναι τόσο σημαντικά στη ζωή του παιδιού, βρήκαν την απάντησή τους προσφέροντάς μας την αυτοπεποίθηση που πάντα προσφέρει η γνώση.
Να θυμάστε πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση οφείλει να είναι προτεραιότητα του γονέα, γιατί το παιδί θα ενημερωθεί έτσι κι αλλιώς, αλλά από τη λάθος πηγή και με τον λάθος τρόπο.
«Ευχαριστούμε θερμά την ψυχολόγο κυρία Stelina Hiou Στέλλα Χίου για την εποικοδομητική ενημέρωση και την τόσο αναγκαία και αβίαστη κουβέντα που ακολούθησε.
Γνωρίζουμε πως στο ελληνικό σχολείο δεν υπάρχει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, καθώς και πως τα παιδιά ήδη από το δημοτικό είναι εκτεθειμένα στον "ιστό" του διαδικτύου; Μήπως θα έπρεπε να γίνει μια σχετική ενημέρωση και στα παιδιά του σχολείου μας; Αυτόν τον προβληματισμό κρατήσαμε για το τέλος..» αναφέρει η Κατερίνα Ευσταθίου Σελάχα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη