ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο κερδήθηκε με αγώνες, δεν θα αφήσουμε να το καταργήσουν»
Στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων της Λέσβου, στις καθυστερήσεις πληρωμής του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών Παναγιώτης Τατάκης
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/12/2022

Μείωση από 20 έως 35% καταγράφεται στο τζίρο των επιχειρήσεων της Λέσβου το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου και αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Παναγιώτη Τατάκη.
Ο κ. Τατάκης μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από το φθινόπωρο με τη μείωση της αγοραστικής κίνησης από τη μία πλευρά και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους.
«Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, λόγω της τουριστικής κίνησης και της όποιας δραστηριότητας υπήρχε είχαμε κινητικότητα στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Το τελευταίο δίμηνο ωστόσο έχει μειωθεί σημαντικά το ενδιαφέρον των καταναλωτών λόγω της ακρίβειας και αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Από την άλλη πλευρά ωστόσο οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένες υποχρεώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, καύσιμα κ.λπ. Όλα αυτά πως θα πληρωθούν;
Δυστυχώς μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων βλέπουμε να έρχεται μία νέα θύελλα λουκέτων η οποία το φετινό χειμώνα θα δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Τατάκης αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική κάρτα εργασίας η οποία από 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοσθεί σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Όπως σημείωσε οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες κατάστημάτων που απασχολούν προσωπικό, καλό θα είναι να ενημερωθούν για το μέτρο, να προμηθευτούν το πρόγραμμα και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που απαιτείται και το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν έστω πιλοτικά την εφαρμογή της.
«Υπάρχουν πολλές ασάφειες ακόμη στο πρόγραμμα αυτό και σημεία που πιθανόν θα δυσκολέψουν τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Ο λόγος για τον οποίον εφαρμόζεται είναι η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών. Δεν ξέρω αν το μέτρο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση το μόνο βέβαιο είναι ότι αν υπάρξουν λάθη από την πλευρά των επιχειρήσεων στην εφαρμογή του, τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 10.000 ευρώ».
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις.
Όπως είπε η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο και το Γενικό Γραμματέα Μ. Κουτουλάκη είναι ότι θα πληρωθούν οι οφειλές του 2021 έως τις 31 Δεεμβρίου και στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα για το 2022.
«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Από την πλευρά μας πιέζουμε όσο μπορούμε για να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις και ημερομηνίες πληρωμής. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, δεν το κρύβω υπάρχει το ενδεχόμενο κατάργησης του μέτρου, θέλουμε όμως να πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.
Να υπογραμμίσω ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν ένα μέτρο που ζητούσαν τα Επιμελητήρια και οι νησιώτες για πολλά χρόνια. Εφαρμόσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τον Υπουργό κ. Σαντορινιό ο οποίος πίστεψε και στήριξε το μέτρο αυτό.
Ελπίζω η παρούσα κυβέρνηση να φανεί αντάξια των προσδοκιών μας και να μην καταργήσει το μέτρο, αντίθετα να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές για να ενισχυθεί και να διορθωθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν».