× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγάλες χρηματοδοτήσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες

Ακριβά εισιτήρια και υποβαθμισμένες υπηρεσίες για του νησιώτες. Αύξηση 53% στα κονδύλια για τις άγονες γραμμές αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας κατά την ομιλία του στην Βουλή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/12/2022

Μεγάλες χρηματοδοτήσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες

Στην ομιλία του στην Βουλή, για τον προϋπολογισμό του 2023, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αύξηση τα κονδύλια για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές από τα 90 εκατ. το 2019 στα 138 εκατ. ευρώ το 2022, αύξηση 53%. Παράλληλα αυξήθηκαν οι άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές κατά 24. Ενώ κατά την περίοδο της πανδημίας οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ενισχύθηκαν με 90 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Πλακιωτάκης είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ωστόσο οι μόνες κερδισμένες από αυτές τις χρηματοδοτήσεις είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Οι νησιώτες δεν είδαν καμία βελτίωση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις οι οποίες παραμένουν πανάκριβες και υποβαθμισμένες. Το 2022 το ταξίδι από τον Πειραιά προς Χίο και Μυτιλήνη διαρκεί 13 – 14 ώρες, όταν το 2009 η διάρκεια του ταξιδιού ήταν από 9 ως 12 ανάλογα με το πλοίου που ταξίδευε ο επιβάτης. Επίσης οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι απίστευτα μεγάλες. Μόνο κατά την διάρκεια του 2022 έγιναν δύο αυξήσεις με το επιχείρημα της αύξησης του κόστους των καυσίμων. Ωστόσο όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων δεν έγινε μείωση στις τιμές των εισιτηρίων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νησιωτική  πολιτική

 

Σε αφορά την νησιωτική πολιτική η στρατηγική της κυβέρνησης – όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης – υλοποιείται με ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα σε σχέση τόσο με την ανάπτυξη υποδομών όσο και με τη νησιωτική επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα «Νέαρχος» θα χρηματοδοτήσει την ακτοπλοΐα και για έργα δημόσιου χαρακτήρα στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αναφερόμενος στο Μεταφορικό Ισοδύναμο ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε: «συνεχίζεται το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου Επιχειρήσεων, Καυσίμων και Επιβατών με την προσθήκη και άλλων νησιών. Επιπροσθέτως ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του μέτρου από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν εντός του 2023 και θα συμβάλλουν στην αναθεώρηση του μέτρου με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του».

 Ωστόσο οι νησιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν πληρωθεί ως σήμερα τις αποζημιώσεις που αφορούν το κόστος μεταφοράς για το 2021 και το 2022. Οι επιβάτες δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ για τα εισιτήρια που έχουν πληρώσει από το Φεβρουάριο του 2022 και μετά. Είναι δε άγνωστο πότε θα γίνουν οι πληρωμές αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός ευεξίας, μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης για τη Λέσβο

Σημαντικές ανακοινώσεις και συμπεράσματα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του θερμαλισμού στο νησί μας, βγήκαν μέσα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Mythical Coast
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αισχροκέρδεια σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών

Μείωση τιμών και καθυστερήσεις πληρωμών αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Στα ύψη η τιμή της φέτας παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλύτερη στήριξη στην νησιωτική αγροτική παραγωγή

Ο Στρατής Νικολάου παρουσίασε τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ 99 fm «Στο Νησί» και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ