× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,9% η ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Σε 7.500 υπολογίζει τους ανέργους του βορείου Αιγαίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/12/2022

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,9% η ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Στο 8,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τρίτο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σε απόλυτος αριθμούς οι άνεργοι της Περιφέρειας ανήλθαν σε 7.500 άτομα. Δηλαδή, με βάση την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων είναι περίπου ο μισός από αυτός που καταγράφει ως δηλωμένους ανέργους που αναζητούν εργασία η Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ). Οι εργαζόμενοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2022 ήταν 77.200 άτομα και τα άτομα εκτός εργατικού δυναμικού ήταν 80.700 άτομα.

 

Το βόρειο Αιγαίο κατέγραψε το πέμπτο χειρότερο αποτέλεσμα ως ποσοστό εργατικού δυναμικού επί του συνολικού πληθυσμού, συγκεκριμένα το ποσοστό ήταν 51,2%. Χαμηλότερα ποσοστά εργατικού δυναμικού κατέγραψαν μόνο η Δυτική Ελλάδα με 48,3%, η Ήπειρος με 48,9% και η Δυτική Μακεδονία με 46,7%. Στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της χώρας το ποσοστό του εργατικού δυναμικού, το τρίτο τρίμηνο του έτους, διαμορφώθηκε σε 57,9% στο νότιο Αιγαίο και 56,6% στην Κρήτη.

 

Η ανεργία σε πανελλαδικό επίπεδο

 

Σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% και ο αριθμός των ανέργων στις 555.600. Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού επί του συνολικού πληθυσμού ανέρχεται στο 52,7%. Το σύνολο των απασχολούμενων της χώρας διαμορφώθηκε στα 4.216.000 άτομα. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και ανήλθε στο 19,1%, στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Θεσσαλία με 17,2% και ακολούθησε η Ήπειρος με 15,2%

 

 

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (70,3%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,1%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,2%. Η μερική απασχόληση εμφανίζει μείωση κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (5,3%) όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (3,9%).

 

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,5%) και οι επαγγελματίες (21,4%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (5,8% και 3,8% αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στους επαγγελματίες (-0,9%).

 

 Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους επαγγελματίες και στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (10,0% και 9,0%, αντίστοιχα) ενώ παρατηρείται μείωση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-6,7%) και στους υπαλλήλους γραφείου (-2,7%).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιτέλους, ξεκίνησε η πληρωμή του de minimis!

Με αρκετές ημέρες καθυστέρηση από την αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η αγωνία των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου

Νέα υπόσχεση για πληρωμή της de minimis επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, την Τετάρτη 22 Μαρτίου. Νέα ανακοίνωση του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου στο Facebook
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Δυναμική παρουσία Λήμνου και Λέσβου στην Food Expo 2023

Οι επιχειρήσεις των νησιών μας είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ξεχωριστά προϊόντα τους στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παραμένει στο «κόκκινο» η δηλωμένη ανεργία

17.136 οι δηλωμένοι άνεργοι του βορείου Αιγαίου το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα επίπεδα του 2019 η επιβατική κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη

Ανοδική πορεία ακολουθούν τα διακινηθέντα οχήματα στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή του βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Από Απρίλη...καλοκαίρι στη Λέσβο», με έναρξη της τουριστικής περιόδου

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η τουριστική περίοδος με δύο αεροπλάνα από Ολλανδία και Αγγλία την ίδια μέρα. Το διάστημα αυτό ξεκινά και το Μπαϊράμι των Τούρκων. Σχεδόν 19 θα είναι φέτος οι απευθείας πτήσεις στο νησί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προτάσεις των ξενοδόχων της Λέσβου για την τουριστική αναβάθμιση του νησιού

Κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προορισμού
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Στρώσε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου! Απόλαυσε έναν πεντανόστιμο μπακαλιάρο και συνόδευσέ τον με ό,τι τραβάει η όρεξή σου!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σμύρνη – Μυτιλήνη, δυο με τρεις φορές την εβδομάδα

Συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου η επαναδρομολόγηση του ταχύπλοου της ναυτιλιακής εταιρίας Izdeniz από τις 2 Ιουνίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε ανοιξιάτικο πλαίσιο οι τιμές του ελαιολάδου

Συνεχίζουν το «κατενάτσιο» έμποροι και τυποποιητές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σβήνουν οι ελπίδες για τους επιλαχόντες νέους αγρότες

Άλλες προτεραιότητες υπηρετεί η αγροτική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κι όμως η Λέσβος προσελκύει Τούρκους τουρίστες το χειμώνα

Περισσότεροι από 3.600 επισκέπτες την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ