× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νικόλας Βαμβουκλής: «Το σημαντικό είναι να κάνεις το πρώτο βήμα και να παρατηρήσεις την τέχνη».

Γράφει ο δημοσιογράφος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

Δημοσίευση 19/12/2022

Νικόλας Βαμβουκλής: «Το σημαντικό είναι να κάνεις το πρώτο βήμα και να παρατηρήσεις την τέχνη».

Μια υπέροχη συζήτηση με έναν νέο και πολυπράγμων άνθρωπο από την Αγία Παρασκευή που με το καλλιτεχνικό του έργο έχει καταφέρει να φέρει στο προσκήνιο τη Λέσβο ως αντάξιο εκφραστή της σύγχρονης τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιδρυτής της K-goldTemporaryGallery,Νικόλας Βαμβουκλής, έχει καταφέρει πολλές φορές να απασχολήσει τους κατοίκους της Λέσβου με τις πρωτότυπες εκθέσεις που επιμελείται και τη μεγάλη του αγάπη για αυτό που κάνει.

Συζητώντας με τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Παντελάκη στο πλαίσιο της σειράς podcast, podtalesτόνισε: «Από μικρό παιδί ήθελα να ασχοληθώ με την τέχνη. Δεν ήταν ξεκάθαρο ποια μορφή θα έπαιρνε αυτό. Παρόλο που μεγάλωσα σ’ ένα μικρό μέρος είχα πάντα περιέργεια προς όλες τις μορφές του πολιτισμού. Στάθηκα τυχερός γιατί είχα και γονείς που στήριζαν τις τέχνες με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Το μικρόβιο της τέχνης προϋπήρχε».

Ο Νικόλας Βαμβουκλής είναι επιμελητής και ερευνητής. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της K-GoldTemporaryGallery στην Αγία Παρασκευή, ενώ επιμελήθηκε εκθέσεις στην Mπιενάλε Νέων Δημιουργών – MEDITERRANEA 19 SchoolofWaters, την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα SandrettoReRebaudengo. Από το 2016 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Benetton, όπου διετέλεσε seniorcurator. Συνεργάστηκε, επίσης, ανεξάρτητα με τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης, το Ινστιτούτο MarinaAbramović, τη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (PQ)και την Τριενάλε του Μιλάνου. Ακολούθησαν συμμετοχές σε προγράμματα ανταλλαγής, εισηγήσεις σε πανεπιστήμια, συμμετοχή σε ερευνητικά έργα, ενώ απέσπασε και το βραβείο από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έψαχνα να βρω την κατεύθυνση που ήθελα να πάρω. Οι σπουδές μου ήταν πολύ σημαντικές για να βρω αυτόν τον δρόμο. Ήταν ποικίλες. Μπήκα στην Φιλοσοφική σχολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και παράλληλα έκανα μαθήματα χορού γιατί με ενδιέφεραν οι παραστατικές τέχνες. Ταυτόχρονα με τις σπουδές, μπήκα στη σχολή χορού της εθνικής λυρικής σχολής της Αθήνας και μοίραζα τον χρόνο μου στις δυο αυτές πόλεις. Έψαχνα όμως τρόπους να ανακαλύψω πώς θα βάλω κι άλλες τέχνες μέσα στην έρευνα και την πρακτική μου και συγκεκριμένα πώς θα μπορούσα να βρω τρόπους να εκφράζομαι μέσα από τα εικαστικά, το video, τη φωτογραφία και πώς θα εκφράζω τη σωματικότητα μου μέσα από αυτό» επισημαίνει.

Οι σπουδές του στην Ιταλία και αργότερα η εργασία του εκεί στο Ίδρυμα Bennetonήταν μια περίοδος που του επέτρεψε να εμβαθύνει στις εικαστικές τέχνες. Η διαμονή του εκεί για έξι χρόνια του έδωσε όλα αυτά τα ερεθίσματα που χρειαζόταν για να επιστρέψει με φρέσκες ιδέες και να τις φέρει στον τόπο του.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πλαίσιο που βάζουμε την τέχνη, αλλάζει το ίδιο το περιεχόμενο της»

Μέσα από τη φωτογραφία, το video και γενικότερα την ψηφιακή τέχνη, ο κ. Βαμβουκλής προσπαθεί να αφηγηθεί ιστορίες, οι οποίες όμως αναμένουν τους επισκέπτες για να τις φωτίσουν με δικά τους στοιχεία.

«Το πλαίσιο στο οποίο βάζουμε την τέχνη, αλλάζει το ίδιο το περιεχόμενο. Όταν τα έργα τέχνης μετακινούνται και αλλάζουν πόλεις, σε διαφορετικά μουσεία και χώρους και σε συνεργασία με άλλα έργα αποκτούν και νέα νοήματα», μας λέει ο επιμελητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγματι, το γνωρίζει και από την εμπειρία του. Κλήθηκε κατά τη διαμονή του στην Ιταλία να οργανώσει μια έκθεση σε ένα κτίριο που κουβαλούσε μια βαριά ιστορία καθώς μέχρι πρότινος ήταν σωφρονιστικό ίδρυμα. Το μέρος στο οποίο θα τοποθετηθεί ένα έργο τέχνης θα επηρεάσει την ερμηνεία του, θα δημιουργήσει έναν νέο διάλογο με το κοινό.

 

Η επιστροφή στην Αγία Παρασκευή

Ο Νικόλας Βαμβουκλής ξεκίνησε την πρώτη του έκθεση σε ένα παλιό κοσμηματοπωλείο στην Καλλονή Λέσβου, το οποίο έδωσε και την έμπνευση για το όνομα K-Gold.

«Ξεκίνησα το 2014. Οδεύουμε στην ολοκλήρωση μιας δεκαετίας. Όταν βλέπω τι είχα φτιάξει τότε γελάω αλλά πάντα πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις. Άρχισε σαν ένα πείραμα, σαν ένα παιχνίδι που συνδυαζόταν με την καλοκαιρινή περιπέτεια. Χρησιμοποίησα σαν χώρο ένα παλιό, κλειστό κοσμηματοπωλείο στο χωριό της καλλονής, στο κέντρο της Λέσβου. Μου άρεσε πώς αντέδρασε το κοινό σε σχέση με αυτό κυρίως όταν έκλεισε. Το αναζητούσαν! Επομένως μου μπήκε το μικρόβιο ότι κάθε καλοκαίρι που θα γυρνάω για τις διακοπές μου στη Λέσβο, στο νησί μου, θα κάνω μια έκθεση σε άλλο χώρο και θα προσπαθώ μέσα από την ιστορία του χώρου να φέρω κάποια έργα τέχνης που θα ενεργοποιούν κάποιες ιστορίες».

Η αγάπη του κόσμου ήταν η κινητήριος δύναμη του και χαίρεται όταν επισκέπτονται τις εκθέσεις και παρατηρούν τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. «Το σημαντικό είναι να κάνεις το πρώτο βήμα και να φτάσεις μπροστά στα έργα τέχνης και να τα παρατηρήσεις. Εκεί ξεκινά το παιχνίδι της συσχέτισης με άλλα πράγματα, με άλλα έργα, με την ίδια σου τη ζωή»εξηγεί. Άλλωστε στόχος του ήταν ο κόσμος «να γνωρίσει σύγχρονη τέχνη μέσα από τις αναμνήσεις που είχαν από αυτούς τους χώρους». Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε τελικά να διοργανώσει προβολές, ξεναγήσεις, ομιλίες, performance, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και να φτιάξει ένα όνομα που έχει ταυτιστεί με την ποιότητα των δράσεων του.

Από το 2019, όμως, κάτι άλλαξε στην ιστορία της galleryτου. Απέκτησε πλέον μια σταθερή βάση στην Αγία Παρασκευή, τον τόπο καταγωγής του. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εμβαθύνουμε στην έρευνα μας και να δημιουργήσουμε ένα σημείο-κλειδί που το κοινό θα το αναγνωρίζει και θα επιστρέφει για να βλέπει τις δράσεις μας. Έτσι πήγαμε στην Αγία Παρασκευή, στο χωριό από όπου κατάγομαι, στην καρδιά του νησιού και μαζί με την επιστροφή μου από την Ιταλία μετά το lockdownαποφάσισα να κάνω έναν ετήσιο προγραμματισμό ώστε να μην έχουμε μόνο το καλοκαίρι δράσεις αλλά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Κλείνοντας, ο Νικόλας Βαμβουκλής μας μίλησε για τον στόχο της K-GoldTemporaryGalleryπου παραμένει ο ίδιος από την αρχή της δραστηριότητάς του. «Στόχος μου είναι να φέρουμε το κοινό σε επαφή με αυτές τις καλλιτεχνικές πρακτικές δείχνοντας ότι μιλά για την ίδια μας τη ζωή, αυτά που μας ενώνουν και μας χωρίζουν δοσμένα από τη μοναδική γλώσσα του κάθε δημιουργού. Στα πράγματα που με ενδιαφέρουν είναι να βρω τρόπους να επικοινωνήσω αυτή τη γλώσσα με τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να αρέσουν όλα στο κοινό. Κάνουμε πάντα μια διαλεγμένη επιλογή πραγμάτων που θα παρουσιάσουμε ως ιστορία. Και πώς θα παρουσιάσουμε και το νησί ως προορισμό σύγχρονου πολιτιστικού ενδιαφέροντος». 

Το διάστημα αυτό θα βρείτε στην K-GoldTemporaryGalleryτην έκθεση «ICARUS» που θα ολοκληρωθεί στις 5 Μαρτίου του 2023.

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο Podtales.gr.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου