× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το δώρο Χριστουγέννων δεν το φέρνει ο Αγιος Βασίλης»

Ανακοίνωση από το Σωματείο Τουριστικών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Λέσβου για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων το αργότερο έως αύριο Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/12/2022

«Το δώρο Χριστουγέννων δεν το φέρνει ο Αγιος Βασίλης»

Ανακοίνωση για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων εξέδωσε το Σωματείο επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων Λέσβου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το δώρο ότι η καταβολή του αποτελεί κατοχυρωμένο νομικό δικαίωμα των εργαζομένων και δεν χαρίζεται ούτε επιστρέφεται. Όπως τονίζεται οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να το καταβάλλουν το αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση: 

Δώρο Χριστουγέννων δεν μας το φέρνει ο Άγιος Βασίλης, είναι κατάκτηση των εργαζομένων και κατοχυρωμένο νομικό μας δικαίωμα! Δεν πρέπει ούτε να το χαρίσουμε, ούτε να το επιστρέψουμε!

Όσοι μισθωτοί εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούμαστε Δώρο Χριστούγεννων το οποίο πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκέμβριου 2022 μόνο σε χρήμα με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ , σε λογαριασμούς ρεύματος, σε καύσιμα και όχι μόνο…να είναι στα ύψη , το Δώρο Χριστουγέννων  αποτελεί μια βοήθεια για τα λαϊκά νοικοκυριά να καλύψουν τρύπες που έχουν δημιουργηθεί εν μέσω ακρίβειας, αλλά και τα προηγούμενα χρονιά έως και σήμερα με την φοροληστεία από όλες  τις κυβερνήσεις για το συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων .

Απαιτούμε το δώρο να καταβληθεί στο ακέραιο όλους του εργαζομένους !

Το δώρο Χριστουγέννων για τον αμειβόμενο μισθωτό με μηνιαίο μισθό, αποτελείται από 1 μισθό εφόσον απασχολήθηκε από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους. Αν η εργασία στον χρόνο που πέρασε ήταν μικρότερης διάρκειας αυτής του Μαΐου – Δεκεμβρίου, τότε ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογία δώρου που υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μισθού για κάθε 19 μέρες εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως χρόνος εργασίας θεωρείται και αυτός που ο εργαζόμενος απουσίαζε νόμιμα από την εργασία του λόγω άδειας, άδειας μητρότητας ή τριήμερη άδεια ασθένειας. Η ενδεχόμενη υπόλοιπη άδεια ασθένειας δεν υπολογίζεται στο χρόνο υπολογισμού του δώρου, εφόσον δεν καταβάλλεται γι’ αυτή επίδομα ασθένειας από τον εργοδότη αλλά από τον ασφαλιστικό φορέα.

Για τον online υπολογισμό του δώρου : https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php#

Ο υπολογισμός του ποσού του δώρου γίνεται στη βάση των αποδοχών που καταβάλλονται στον μισθωτό κατά τη 10η Δεκεμβρίου. Αν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί νωρίτερα, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία ημέρα εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση το δώρο υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές τους, όπως και του εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση.

Για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους ο υπολογισμός του δώρου γίνεται ως εξής. Διαιρείται ο αριθμός των αποδοχών που έλαβε ο εργαζόμενος από 1/5 – 31/12 με τον αριθμό των ημερών που εργάσθηκε στο διάστημα αυτό. Επί του ποσού αυτού υπολογίζεται ο αριθμός των ημερομισθίων που αναλογούν στον εργαζόμενο.

·Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής, δηλαδή λιγότερες ημέρες από 5 ημέρες την εβδομάδα ή 6 για όσους εργάζονται επί 6ήμερο, δικαιούνται δώρο που αντιστοιχεί σε 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερομίσθια που πραγματοποίησε κατά τη χρονική αυτή περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου.

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται το αργότερο μέχρι 21 Δεκεμβρίου του έτους, και υπόκειται σε κρατήσεις. Απαγορεύεται η καταβολή του σε είδος κάθε μορφής.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει ο ίδιος ή μέσω του σωματείου του στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά και διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα για την άσκηση δίωξης κατά του εργοδότη με αυτόφωρη διαδικασία.

Εργαζόμενοι και σωματεία μπορούν να υποβάλουν κατευθείαν μήνυση σε Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσουν τη δίωξη του εργοδότη με την αυτόφωρη διαδικασία (μέσα σε 48 ώρες).

Συμφωνία για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου είναι άκυρη νομικά.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους να μην σκύψουν το κεφάλι μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία! Να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να διεκδικήσουμε μαζί συλλογικά και οργανωμένα! Άγιος   Βασίλης δεν υπάρχει, υπάρχει όμως σωματείο που μπορεί να φροντίσει για Δώρο Χριστουγέννων!

Καλές γιορτές !!!

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο