× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το δώρο Χριστουγέννων δεν το φέρνει ο Αγιος Βασίλης»

Ανακοίνωση από το Σωματείο Τουριστικών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Λέσβου για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων το αργότερο έως αύριο Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/12/2022

«Το δώρο Χριστουγέννων δεν το φέρνει ο Αγιος Βασίλης»

Ανακοίνωση για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων εξέδωσε το Σωματείο επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων Λέσβου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το δώρο ότι η καταβολή του αποτελεί κατοχυρωμένο νομικό δικαίωμα των εργαζομένων και δεν χαρίζεται ούτε επιστρέφεται. Όπως τονίζεται οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να το καταβάλλουν το αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου. 

 Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση: 

Δώρο Χριστουγέννων δεν μας το φέρνει ο Άγιος Βασίλης, είναι κατάκτηση των εργαζομένων και κατοχυρωμένο νομικό μας δικαίωμα! Δεν πρέπει ούτε να το χαρίσουμε, ούτε να το επιστρέψουμε!

Όσοι μισθωτοί εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούμαστε Δώρο Χριστούγεννων το οποίο πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκέμβριου 2022 μόνο σε χρήμα με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ , σε λογαριασμούς ρεύματος, σε καύσιμα και όχι μόνο…να είναι στα ύψη , το Δώρο Χριστουγέννων  αποτελεί μια βοήθεια για τα λαϊκά νοικοκυριά να καλύψουν τρύπες που έχουν δημιουργηθεί εν μέσω ακρίβειας, αλλά και τα προηγούμενα χρονιά έως και σήμερα με την φοροληστεία από όλες  τις κυβερνήσεις για το συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων .

Απαιτούμε το δώρο να καταβληθεί στο ακέραιο όλους του εργαζομένους !

Το δώρο Χριστουγέννων για τον αμειβόμενο μισθωτό με μηνιαίο μισθό, αποτελείται από 1 μισθό εφόσον απασχολήθηκε από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους. Αν η εργασία στον χρόνο που πέρασε ήταν μικρότερης διάρκειας αυτής του Μαΐου – Δεκεμβρίου, τότε ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογία δώρου που υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μισθού για κάθε 19 μέρες εργασίας.

Ως χρόνος εργασίας θεωρείται και αυτός που ο εργαζόμενος απουσίαζε νόμιμα από την εργασία του λόγω άδειας, άδειας μητρότητας ή τριήμερη άδεια ασθένειας. Η ενδεχόμενη υπόλοιπη άδεια ασθένειας δεν υπολογίζεται στο χρόνο υπολογισμού του δώρου, εφόσον δεν καταβάλλεται γι’ αυτή επίδομα ασθένειας από τον εργοδότη αλλά από τον ασφαλιστικό φορέα.

Για τον online υπολογισμό του δώρου : https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php#

Ο υπολογισμός του ποσού του δώρου γίνεται στη βάση των αποδοχών που καταβάλλονται στον μισθωτό κατά τη 10η Δεκεμβρίου. Αν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί νωρίτερα, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία ημέρα εργασίας.

Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση το δώρο υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές τους, όπως και του εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση.

Για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους ο υπολογισμός του δώρου γίνεται ως εξής. Διαιρείται ο αριθμός των αποδοχών που έλαβε ο εργαζόμενος από 1/5 – 31/12 με τον αριθμό των ημερών που εργάσθηκε στο διάστημα αυτό. Επί του ποσού αυτού υπολογίζεται ο αριθμός των ημερομισθίων που αναλογούν στον εργαζόμενο.

·Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής, δηλαδή λιγότερες ημέρες από 5 ημέρες την εβδομάδα ή 6 για όσους εργάζονται επί 6ήμερο, δικαιούνται δώρο που αντιστοιχεί σε 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερομίσθια που πραγματοποίησε κατά τη χρονική αυτή περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου.

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται το αργότερο μέχρι 21 Δεκεμβρίου του έτους, και υπόκειται σε κρατήσεις. Απαγορεύεται η καταβολή του σε είδος κάθε μορφής.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει ο ίδιος ή μέσω του σωματείου του στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά και διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα για την άσκηση δίωξης κατά του εργοδότη με αυτόφωρη διαδικασία.

Εργαζόμενοι και σωματεία μπορούν να υποβάλουν κατευθείαν μήνυση σε Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσουν τη δίωξη του εργοδότη με την αυτόφωρη διαδικασία (μέσα σε 48 ώρες).

Συμφωνία για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου είναι άκυρη νομικά.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους να μην σκύψουν το κεφάλι μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία! Να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να διεκδικήσουμε μαζί συλλογικά και οργανωμένα! Άγιος   Βασίλης δεν υπάρχει, υπάρχει όμως σωματείο που μπορεί να φροντίσει για Δώρο Χριστουγέννων!

Καλές γιορτές !!!

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

65 σχολικοί ποιητές και ποιήτριες στον διαγωνισμό του πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Συμμετείχαν από τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς «κλείνει» και ουδείς ευθύνεται!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Νικολέτα Βεμβέτσου εξηγεί στο «Ν» τα αδιάκοπα εμπόδια που συναντούν 12 μαθητές και μαθήτριες που μένουν κάθε λίγο χωρίς δάσκαλο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις Τούρκοι... με περίστροφο ανοικτά της Θερμής

Συνελήφθησαν, δικάστηκαν καταδικάστηκαν και απελαύνονται
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνέλευση στο Πλωμάρι

Για την επαναλειτουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου της περιοχής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κατάσχεση αλιευμάτων στη Μυτιλήνη

Κατασχέθηκαν 117 κιλά χταπόδια τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς παραστατικά διακίνησης και χωρίς να πληρούν τους όρους περί ιχνηλασιμότητας
ΒΙΒΛΙΟ

Ιδρύθηκε Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου

Με έδρα την Καλλονή και έμβλημα τη Σαπφώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια ημέρα νερού...με ιδιωτικοποίηση προ των πυλών

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΥΑ Λέσβου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η κοινωνία της μέλισσας» στο 4ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης

Τα παιδιά φόρεσαν τη στολή του μελισσοκόμου, δοκίμασαν μέλι, μύρισαν το κερί και άγγιξαν την πρόπολη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δεν συμμετέχουμε και δεν συναινούμε στη φάρσα της επανάληψης»

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Σικελία για μουσική συνάντηση μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121
ΥΓΕΙΑ

Οι έξι ήρωες του Αιμοδυναμικού της Μυτιλήνης

Τιμητική εκδήλωση στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σε 18 μήνες πραγματοποίησαν συνολικά 400 στεφανιογραφίες, 100 αγγειοπλαστικές και άλλες σημαντικές επεμβάσεις που έσωσαν ζωές
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μαχαιρώματα στη Γέρα

Συνελήφθη άνδρας στην περιοχή του Πλωμαρίο, ο οποίος την Κυριακή τραυμάτισε με μαχαίρι κάτοικο της Γέρας