× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι ΔΕΥΑ καταρρέουν!

Γράφει η ΕΡΙΦΥΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ

Δημοσίευση 22/12/2022

Οι ΔΕΥΑ καταρρέουν!

Η 32η Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (ΕΔΕΥΑ) καθώς και το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, κατέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

Με πολύ μεθοδευμένα βήματα της κυβέρνησης όπως θα σας αποδείξουμε παρακάτω!

α)Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 13ης Απριλίου, του κ. Θεοδωρικάκου, ενώ υποχρέωσε  τους ΟΤΑ να αγοράσουν  και να διανείμουν υλικό που σχετίζεται με την υγειονομική προστασία των πολιτών και των υπαλλήλων, δημοτικών και δημοσίων, εν μέσω κρίσης του Κορονοϊού,  δεν μερίμνησε για την οικονομική κάλυψη αυτού του κόστους! Βρήκε όμως τη σολομώντεια λύση! Επέτρεψε να μεταφέρονται χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους επενδυτικών δαπανών των Δήμων έως και 50%για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών. Με διάταξη που αφορά τις ΔΕΥΑ για τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας  τους να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες αυτές μπορούν να συνεχίσουν να ζητούν οικ. ενίσχυση από τους Δήμους, με ταυτόχρονη εκχώρηση μελλοντικών τους εσόδων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β)Η εκρηκτική μεταβολή  της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι το δεύτερο χτύπημα στις ΔΕΥΑ!

Σύμφωνα  με στοιχεία της  ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (ΕΔΕΥΑ), η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, εκτίναξε το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ από 20%του συνολικού κόστους σε 45%.

Συγκεκριμένα, από 82 εκατ. το2020 εκτοξεύτηκε σε 105 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών  η τιμή του ρεύματος από 0,060 ευρώ /Kwh  τον Οκτώβριο του 2021, μετά την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής έφτασε τον Ιούλιο του2022, 0,2334 ευρώ/Kwh.

Επίσης οι χρεώσεις για τα αντλιοστάσια και τις γεωτρήσεις, ενώ τον Ιούλιο του 2021 ήταν 0,10158 ευρώ/Kwh, τον Αύγουστο του 2022 έφτασε στα 0,433 ευρώ/Kwh.

Εκτιμάται πως μόνο από την επιβάρυνση από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, έχει δημιουργηθεί ένα χρέος που υπερβαίνει τα 60εκ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των  126 δημάρχων, που διαχειρίζονται ΔΕΥΑ, για οικονομική στήριξη και κάλυψη του επιπρόσθετου ενεργειακού κόστους  που προήλθε από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και που από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα ανήλθε στα 120 εκ., ο κ. Πέτσας υποσχέθηκε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ μόνο 20εκ. ευρώ.

Και σα να μην έφτανε αυτό ο κ. Βορίδης από το βήμα της Βουλής επικαλέστηκε και κώλυμα νομιμότητας για απόδοση έκτακτης επιχορήγησης!

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το κυβερνητικό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι ενήμερο από τον Αύγουστο του 2021 πως οι ΔΕΥΑ καταρρέουν!

Οι «γκουρού» της κυβερνησιμότητας και του επιτελικού κράτους, αυτό που κατάφεραν από τον Αύγουστο του 2021, είναι να ανακαλύψουν 1,5 χρόνο μετά πως υπάρχει κώλυμα για την χρηματοδότηση!

 Γι’ αυτή λοιπόν την κατάσταση και για την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κ. Κύτελης δεν έχει να μας πει τίποτα! Θα είχε ενδιαφέρον να καταγγείλει ή έστω να καταγράψει τη μη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών!

Όσο για τον κ. Φλώρο, πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να του πούμε πως η λύση στην κρατική αδιαφορία δεν είναι η αύξηση των τιμών που αφορούν τον καταναλωτή!

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας τιμολογιακής πολιτικής, θα είναι η μείωση της εισπραξημότητας της ΔΕΥΑΛ αφού  όπως είναι γνωστό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»! Και είναι γνωστό πως σε αυτό που τα έχει καταφέρει πολύ καλά η κυβέρνηση είναι, να μην έχουμε ούτε για τα απαραίτητα!

 

*ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ